Meer nieuws

Chris Debacker (Beveren-Leie) 1e Prov. Argenton (WVL) 4.396 jaarse 2e Nationaal 17.210 jaarse – 3e snelste van 30.318d.

14 Jun 2023

We spreken een zeer gelukkige Chris Debacker als we hem feliciteren met zijn provinciale zege vanuit Argenton. Doch voelden we tevens een lichte ontgoocheling dat het terug, reeds voor de 3e maal in zijn carrière, een 2e plaats nationaal werd. Gelukkig is het indrukwekkend palmares van deze West-Vlaamse topkolonie al versierd met een nationale overwinning vanuit Gueret anders zou deze 2e plaats zeker en vast een bittere nasmaak hebben.

De provinciale zege werd behaald door duiver “ Hein“ (B22-3026489). “Hein”, gespeeld volgens het systeem van totaal weduwschap (zijn duivin was ook ingekorfd voor Argenton) heeft al de nodige topprestaties geleverd en is geboren in een familie van winnaars want zijn broer werd als 15e nationale asduif KBDB gekroond.

Opgelet met te warm weer

Chris doet zijn verhaal: “Afgelopen WE werd er enkel voor Argenton nationaal, welke op vrijdag reeds vervlogen werd, ingekorfd. Wegens de warme temperaturen en de vele onweersdreigingen in Frankrijk werd er verder geen enkele duif ingekorfd. Noch oude/jaarse, noch jongen zagen de binnenzijde van een mand en achteraf bekeken ben ik blij dat ik deze beslissing genomen heb want de meeste vluchten kenden alles behalve een vlot verloop. Komend WE zullen de weersvoorspellingen terug zeer nauw opgevolgd worden en bij te warme temperaturen gaan we opnieuw passen. Ik heb de indruk dat een duif liever in de koude dan in de warmte vliegt. Voorlopig verloopt het seizoen 2023 meer dan naar wens. Wekelijks vroege duiven en mooie “kettinguitslagen” doen het beste voor de rest van het seizoen hopen.”

We hadden opgemerkt dat Chris reeds vanaf de eerste vluchten aan de inkorftafel staat en aangezien we een nat en koud voorjaar achter de rug hebben vroegen we of hij iets speciaals gedaan had om de conditie te behouden. Chris “mijn methode is net dezelfde als vorige jaren. Deze werd onlangs op de Herbots website in een uitgebreid artikel uitgelegd.  Medisch gezien hebben de vliegers voor het seizoen wel een 7-daagse ornithose kuur met een product van dierenarts Schroeder gehad en tijdens het seizoen zijn er de wekelijkse oog- en “gele” druppels.

Teamwork 

Chris is schooldirecteur van beroep en als u dat weet moeten we er waarschijnlijk geen tekening bij maken dat hij alleen niet in staat is om een uitgebreide vliegploeg van weduwnaars, vliegduivinnen en jonge duiven te verzorgen. Gelukkig kan hij dagelijks rekenen op de steun van Wim Dewitte, Roger Simoens en Piet Vanwonterghem. 
Chris zelf kalkt de lijnen waarin er gevoetbald wordt. Hij bepaalt de strategie. Chris zet dagelijks het voeder klaar voor alle duiven en hij laat voor en na zijn dagtaak de oude en jaarse duivers trainen. Tijdens het WE neemt hij alle taken op zich en tussendoor houdt hij ook alle administratie bij. 
Wim Dewitte komt iedere namiddag na zijn dagtaak rond 15u30 naar de duiven. Hij verzorgt in de namiddag de duiven in de volières. Hij laat ook de duivinnen trainen om 16u30. Hij kuist de hokken van de duivinnen en de kwekers. Op zaterdagmorgen is hij de vroege vogel die helpt om alles een extra poetsbeurt te geven. Het wekelijkse bad voor de duiven is ook voor zijn rekening.
Roger Simoens is dagelijks (als Chris moet werken) om 7u30 op post. Hij neemt ’s morgens de volières voor zijn rekening. Roger laat ook de jongen trainen. Hij helpt de jongen opleren, roept ze binnen. Hij kuist de hokken van de jongen. Hij maakt wekelijks de lijst hoe de duiven moeten worden ingegeven. Hij gaat meestal samen met Piet de duiven inmanden en is uiteraard een trouwe letter.
Piet Vanwonterghem is de man die alle vervoer voor zijn rekening heeft. Hij brengt de jongen en de oude weg om ze te leren. Piet haalt ook verloren gevlogen duiven terug op. Hij is ook de inkorver van dienst. Als er duiven moeten geleverd worden is dat ook de taak van Piet. Bij kleine of grote herstellingswerken of bouwwerken aan de hokken is Piet de technische dienst.

Stamopbouw

Net zoals velen onder ons leerde Chris de stiel op de snelheid. Chris vertelt: “Mijn eerste en echte leermeester was Georges Busschaert. De oudere lezers zullen deze naam nog wel herinneren en voor zij die contact hebben met Engelse liefhebbers zal de naam Busschaert zeker niet onbekend in de oren klinken want over de plas verwierf Georges een “wereldnaam”. Ik heb bij Georges 3 jaar verzorger geweest. 
In 1991 ben ik getrouwd en hier op de huidige locatie begonnen. Mijn eerste echte goede duiven kwamen van Stevens-Luyten uit Nijlen. Een “binnenloper” bracht me met hen in contact. Als dank kreeg ik 6 jongen en eerlijk gezegd, dat waren allen supers!
Toen ik de overstap naar de halve fond maakte, nam ik contact met Rik Cools. Het klikte meteen en een “Dochter Bieke”, “Dochter Bontje” en “Dochter Kim” hebben me heel veel plezier bezorgd. 
In 2004 ging de tandem Cools-Blancke uit elkaar en toen heb ik een volledige ronde gekocht uit hun vliegduiven met o.a. “Emma” en Dorien.
Uit dochter “Bieke” x snelheidsduiven werd “Lambiek” geboren en die werd de 1e duif met een provinciale overwinning in 2002. Zuster “Lambiek” (“Natascha”) x zoon “Emma” (“Nick”) werden het stamkoppel van de kolonie. Ze werden de ouders van veel goede duiven met o.a. “Panamarenko” met 7 x 1e prijs, “Staf” werd 3e prov. en grootvader van “Serosero” van Anthony Maes en de “Bonte Crack” met 1e nat. Asduif Fond. Verder nog “Stuart”, “Randi” en “Salomez”.
In de loop der jaren werden bovengenoemde rassen versterkt met duiven van Gaby Vandenabeele (Dentergem), Willy Vanhoutte (Wevelgem), Georges Soenens (Beveren-Leie), Verschoot Joël (Ingelmunster), Deprez en met als laatste inbreng Willem De Bruijn (Reeuwijk).

 

De gouden kweekkoppels
Vele liefhebbers prijzen de Heer als ze ooit in hun leven 1 uniek kweekkoppel op hun hok hebben. Met een uniek kweekkoppel bedoelen we een kweekkoppel die zijn stempel gedurende verschillende generaties drukt. Een kweekkoppel waarbij de inbreng van nieuwe kweeklijnen meestal pakt als de beste boter op een vers gebakken boterham. 
Chris heeft het geluk om niet over 1 maar over 2 zulke unieke kweekkoppels te beschikken en dan spreken we over “Salomé” x “Janine” en “Georges” x “Mieke”. 

 

Stefan Mertens