Meer nieuws

Chris Debacker (Beveren-Leie) 1e Nationaal kampioen KBDB Grote Halve Fond oude + jaarse ‘23

09 Jan 2024

Je hebt zo van die jaren….een uitdrukking die we allen wel eens gebruiken. Dit kan zowel in positieve en negatieve zin zijn.  Het kan eens volledig tegenzitten, het kan ook eens een jaar van grote oogst zijn. 2023 is voor de kolonie van Chris Debacker uit Beveren-Leie een seizoen van grote oogst.

Om de aftrap te geven hierna een (beknopt) overzicht van de meest belangrijke titels en nominaties die reeds gewonnen zijn (wanneer we dit schrijven is het seizoen nog niet op zijn einde en zijn niet alle klassementen gekend) :

  • 1e Nationaal Kampioen KBDB Grote Halve Fond oude + jaarse 2023
  • 2e Nationale asduif KBDB Grote Halve Fond oude duiven ‘23
  • 4° nationale asduif KBDB Fond oude duiven’23
  • 6e Nationale asduif Grote Halve Fond jaarse duiven ‘23
  • 1e Provinciaal Orleans 7.138 jonge duiven ‘23
  • 1e Provinciaal Argenton 4.396 jaarse ‘23
  • 1e Provinciaal Aurillac 867 oude ‘23
  • 1e Provinciaal Chateaudun jonge duiven

Impressionant ! En deze hoogtepunten zijn maar een greep op alle overwinningen in club en regioverband enz… De duiven vliegen in de kop van de wedstrijd van snelheid tot dagfond, een allroundkolonie.

Op bezoek bij Team Debacker hebben we gepeild naar de basis van deze uitmuntende resultaten :

Chris, wie is Team Debacker ?

Team Debacker bestaat uit een viertal dat als een geoliede machine samenwerkt en functioneert. Bij wijze van voorbeeld, bij ons bezoek was Chris enkele dagen terug thuis van een vakantie in het buitenland. Het weekend van Chris zijn afwezigheid was op elke vlucht de 1e prijs gespeeld, wat aantoont dat, zoals in een hecht team, de leden elkaar met verve vervangen. Roger Simoens (66 jaar jong) draagt de zorg voor de jonge duiven en springt dan nog bij waar nodig. Piet Vanwonterghem (66 jaar jong) leert de duiven op, korft de duiven in, gaat na de vlucht met de “bakjes” naar het inkorflokaal, en is ook de persoon die alle technische zaken, aanpassingen, veranderingen voor zijn rekening neemt. Hij is ook een handige kerel die als schrijnwerker hiervoor de geschikte persoon is. Wim Dewitte (56 jaar jong) neemt de duivinnen voor zijn rekening en alle duiven in de volières. Waar Roger en Piet gepensioneerd zijn is dit voor Wim een hobby die hij naast zijn dagtaak opneemt. Wim heeft een jarenlange ervaring in verzorging van duiven op topniveau. Als sluitstuk Chris zelf (55 jaar jong) die in samenspraak met mijn makkers de lijnen uitzet en de finale beslissingen neemt en hij is verantwoordelijk voor de weduwnaars op klassiek weduwschap.  Beroepshalve is Chris directeur van 2 scholen-locaties waar kinderen met een beperking school lopen in de kleuterklassen en het lagere onderwijs. Chris benadrukt het feit dat hij niet in staat zou zijn om deze resultaten neer te zetten zonder de grote motivatie en gedrevenheid van zijn vrienden. Ze overleggen, maken goede afspraken en stimuleren elkaar vooruit ! Allen hebben ze de duivensport in één of ander verleden opgenomen en bundelen nu al hun kennis en ervaring in dit team. 

Zijn er naweeën van de duivendiefstal in 2021 ?

Augustus 2021 werden bij Chris een 25-tal duiven gestolen en niet de minste. De dieven hadden blijkbaar hun huiswerk heel goed gemaakt en dixit Chris is er eigenlijk een lijn van duiven gestolen en vooral deze die het deden of zouden moeten doen op de zware halve fond en dagfond. Chris had de intentie van zich ook meer naar de dagfond te richten en de basis van deze duiven werden gestolen. Dit heeft, achteraf gezien, een vertraging teweeggebracht in het opbouwen van een ploeg duiven voor de 600 km vluchten. Ondertussen en gelet op de resultaten kunnen we concluderen dat dit verteerd is, maar het heeft duidelijk littekens nagelaten bij de verzorgers en door deze spijtige diefstal is hun motivatie er alleen maar groter op geworden.

Welke kolonie dient er verzorgd te worden met dit team ?

Alle duiven zowel kweek- als vliegduiven worden op 25 november gekoppeld. Ook uit de vliegduiven wordt een ronde gekweekt die worden gespeeld in het seizoen.  Er worden 28 koppels kweekduiven gekoppeld. Uit de kweekduiven worden normaliter 3 rondes gekweekt voor eigen gebruik. De eerste leg wordt onder voedsterkoppels verlegd, de 2e en 3e ronde worden door de kweekduiven zelf grootgebracht. Dit alles resulteert in +- 200 jonge duiven voor eigen gebruik. Er werden in het seizoen 36 duivers op klassiek weduwschap gespeeld (met thuisblijvende duivin). Er werden 24 koppels gespeeld op totaal weduwschap. Er werd gestart met enkele duivinnen meer dan duivers maar vrij vlug in het seizoen werd dit een evenwicht door het verlies van enkele duivinnen. De vliegduiven worden, na het kweken van een koppel jongen, ondergebracht in een volière tot 1 maart. Dit alles wil zeggen dat er in het seizoen heel goed wordt overlegd wie wanneer traint en door wie wordt uitgelaten. Terugblikkend op de voorbije maanden zijn het de duivers op weduwschap die de sterkste resultaten hebben neergezet in een systeem van klassiek weduwschap d.w.z. met een thuisblijvende partner, geen duivin voor de inkorving (enkel de nestschotel), overdag rust op het hok. Het is in het verleden al eens anders geweest maar een duidelijk aanwijsbare reden is er niet. Sinds 2020 heeft men ook een hok in het chaos-systeem (duivers en duivinnen) ingericht en heeft hiermee reeds zeer goede resultaten gehaald, dit seizoen worden ze echter overklast door de duivers op klassiek weduwschap. De +- 200 jonge duiven (verspreid over 3 kweekrondes) worden allen verduisterd tot de langste dag en nadien bijgelicht. Er wordt een selectie gemaakt van 40 jonge duivers die worden gekoppeld aan een oude duivin. Deze worden dan ook op het klassieke weduwschap gespeeld. De andere jonge duiven worden op het weduwschap gebracht en op de schuifdeur gespeeld. De jonge duiven worden gespeeld op de snelheid, halve fond, zware halve fond en de nationale vluchten voor jonge duiven. De hokken zelf zijn allen in hout opgetrokken en worden ‘spic en span’ verzorgd. Alles ligt er kraaknet bij en wat opvalt is de relatief beperkte verluchting op de hokken. Quasi enkel via het dak en de nokken kan er luchtcirculatie gebeuren. Chris is kritisch wanneer er teveel tocht door de hokken zou waren en alles is sterk gesloten. Weliswaar is er genoeg zuurstof en is er een beperkte afzuiging via de daken.  Dat dit (na zoeken en testen) de ideale opstelling is bevestigen de resultaten.

Hoe worden de duiven medisch opgevolgd ?

Chris is een adept om de duiven zoveel als mogelijk te vaccineren. Hij is ervan overtuigd dat dit de basis is voor een voldoende hoge weerstand tegen allerlei kwalen.

Alle oude duiven worden ingeënt met een combinatievaccin paramyxo-pokken. In oktober worden de oude duiven gevaccineerd tegen paratyfus zonder voorafgaande behandeling met een of ander medikatie. Jonge duiven worden bij het spenen ingeënt met paramyxo-rota. Drie weken later wordt er nogmaals ingeënt met paramyxo-rota. Nog eens drie weken later wordt er ingeënt met het circo-vaccin. Weer drie weken later wordt er ingeënt tegen de pokken en nog eens drie weken later wordt er ingeënt tegen het herpesvirus.

Na enkele jaren deze aanpak te hebben doorgevoerd zijn de jonge duiven zeer zelden onderhevig aan allerlei ziektes en kan de ploeg op een vrij gemakkelijke wijze gezond worden gehouden.

Voor deze begeleiding zorgt Pascal Lanneau. Pascal komt om de 3 weken langs en doet mestcontrole en een algemene controle. Voor het seizoen diende niet gekuurd m.u.v. een korte kuur om de koppen volledig zuiver te krijgen. Tijdens het seizoen hangt een eventuele ingreep af van twee elementen nl. evolutie en opvolging van de resultaten en de adviezen van de veearts.

Welk voer wordt gebruikt, welke (evt) supplementen ?

De duiven eten Vanrobaeys-voer jaar in- jaar uit. Er worden 3 mengelingen gevoederd :

  • Sport Pro Junior – Revolution nr 49
  • Aan de jonge duiven van zodra ze gespeend worden tot het einde van het seizoen
  • Sport Pro Revolution Ultra nr 53 (een iets zwaardere mengeling)
  • Aan de jonge duiven de laatste 3 à 4 voederbeurten naargelang de vlucht en de omstandigheden
  • Aan de weduwnaarsduiven de laatste 4 à 5 voederbeurten naargelang de vlucht en de omstandigheden
  • Sport Pro Revolution Light nr 57
  • Aan de weduwnaarsduiven als lichte mengeling tot Arras-Clermont

Chris kiest voor deze mengelingen omdat ze de Pro-Immuun-korrel bevatten. Ze eten dit graag en de duiven verkeren altijd in een goede algemene conditie zonder dat er veel andere producten naar vertering toe dienen gegeven te worden.

Voederen gebeurt sterk afgemeten “met de lepel” benadrukt Chris heel hard. Dit wordt heel strikt opgevolgd, er wordt niet met eten gemorst, er wordt getracht de duiven tot de laatste voederbeurt voldoende eten te laten opnemen omdat dit de resultaten en kracht tijdens de vlucht ten goede komt.

Als supplementen krijgen de duiven het gamma Health Balance van Vanrobaeys zonder hierbij te overdrijven (E-booster).

Chris, beschrijf de opbouw van je duivenstam eens aub ?

Ik ben in feite gestart met snelheidsduiven van enkele regionale spelers. Dit is de basis die ooit is gevormd lang geleden. In een latere fase zijn er duiven aan toegevoegd van de heel gekende namen (Vandenabeele, Cools, De Bruyn enz…) maar uit schrik om personen te vergeten en tekort te doen zal ik mijn stam anders beschrijven. Kweekduiver Nick (uit 2 duiven van Rik Cools uit Kleinzoon Bliksem x Emma als vader en Inteelt Bont Nijlen x Rik Cools als moeder) is de feitelijk de basisduif van de huidige kolonie. 4 kleinzonen van Nick hebben hun plaats op het kweekhok en nog een kleinzoon huist bij Rik Cools (en reeds vader van 1e nat Asduif). Deze 4 kleinzonen uit Nick zijn telkens gekoppeld aan een andere duivin. Deze kleinzonen (halfbroers) worden gekoppeld aan 5 zussen uit Georges (Georges Soenens) x Mieke (Rik Cools x Chris Debacker) die als andere gouden ader door de kolonie stromen. Samengevat : de kinderen van “Salomez” met “Zanine” gekoppeld aan kinderen van “Mieke” met “Georges” geven een geweldige nakweek.Deze familie heeft in het verleden reeds tal van topduiven en asduiven voortgebracht en doet dit momenteel nog meer dan ooit. De duiven uit deze kweeklijn worden dan ook verder gekruist met duiven van bijvoorbeeld Willem De Bruyn, Joost De Smeyter, Luc De Laere, Gino Clicque… en nog enkele spelers. Een beperkte uitzondering op dit alles is Gerik die dit jaar de 4e nationale asduif fond KBDB. Hij is het kweekresultaat van een zoon van Dietje 1e nat Souillac bij Erik Denijs x duivin van Wilfried Vandemaele (zie meer hierover hierna). Een niet te versmaden onderdeel van het concept en de vorming van de stam is de jarenlange samenwerking met Rik Cools (Ruiselede). Het is een duidelijke win-win voor beide partijen. Een samenwerking sinds 2005 die op beide hokken voor topduiven heeft gezorgd, een nationale zege en die ertoe heeft geleid dat beiden hun stam hebben versterkt en jaarlijks topresultaten worden behaald met elkaars duiven. Dit kan enkel wanneer je correct, eerlijk en goedgemeend met elkaar samenwerkt.

Gerik (BE21-3062501) 4e nationale asduif fond, beste duif over 5 dagfondvluchten

Het is een heel mooie duiver in de hand. Niet groot van formaat maar alles netjes in verhouding en..zoals zijn resultaten aantonen een echte topper. Gerik is genoemd naar zijn roots namelijk afkomstig van Erik Denys die de fiere eigenaar is van de nationale winnaar Souillac jaarlingen nl. Dietje.  Dietje won deze keiharde vlucht en bleek nadien een sterke vererver te zijn. Dietje werd gekoppeld aan een duivin van Wilfried Vandemaele uit een zoon van topduif Contador (Joël Verschoot) x duivin uit het beste van Chris Hebberecht.  Allemaal duiven die de dagfond met de vingers in de neusgaten aankunnen. En Gerik vloog een prachtig palmares bij elkaar in 2023 :

Gilles (BE21-3062790) 2e nationale asduif grote halve fond

 Een andere crack op de hokken in Beveren-Leie is ongetwijfeld Gilles. Deze 2-jarige duiver (perfect gemaakt) realiseerde het om zich tot 2e asduif van België te kronen op de zware halve fond. Een kerel die zijn top nooit mist.

Topreferenties bij de vleet

Sinds een aantal jaren hebben velen de waarde van de kolonie van Chris weten te erkennen en hebben zich versterkt met deze duiven. De lijst is heeeel lang, enkele namen hierna als illustratie van de potentialiteit van deze duiven :

  • Jelle Roziers (Berlaar) : wint in 2023 2e nationale asduif GHF jaarlingen. Moeder van deze duif is een rechtstreekse van Chris
  • Rik Cools wint in 2023
  • 1e provinciaal Argenton jl – 23e nationaal : direct Chris
  • 2e provinciaal Argenton oude – 24e nationaal : direct Chri
  • Annick Goeteyn wint in 2023
  • 1e provinciaal Argenton jl – 4e nationaal : moeder direct van Chris
  • Anthony Maes : Bonte Crack 1e nationale asduif fond oude duiven kwam uit een duivin, rechtstreeks Chris, kleindochter Nick

We kunnen deze lijst nog wat langer maken, maar we zijn ervan overtuigd dat het heir van duivenspelers reeds meer dan goed op de hoogte is van de kwaliteit van deze duiven.

Het ultieme bewijs van het kunnen en presteren van duiven is toch nog steeds, naast de eigen prestaties, dat anderen lukken met je duiven. Ook deze voldoening binnen de duivensport is groot.

Een allround kolonie drijvend op veel kwaliteit

…is een conclusie die met veel overtuiging kunnen maken na ons bezoek en het aanhoren van de geoliede machine dit dit team rond Chris vormt. Het zijn 4 zeer gemotiveerde collega’s-Vrienden die door hun toewijding en liefde voor de duif een ongezien seizoen realiseren. Verschillende duiven top geklasseerd tussen de asduiven, titels op een rij en overwinningen bij de vleet. 

Het resultaat van jaren na elkaar keihard focussen op goede en sterk verervende duiven. Velen lukken met deze duiven wat een bijkomende parel aan de reeds rijkgevulde kroon is. Een plezier om ze bezig te zien !

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens

 

KLIK HIER OM ALLE RESULTATEN 2023 TE ZIEN

 

CHRIS DE BACKER BIEDT OP INTERNETVERKOOP PIGEON BIDS EEN STRENG GESELECTEERDE GROEP VAN TOPDUIVEN ALLEN GEKWEEKT UIT ZIJN BEWEZEN KWEKERS

DEZE VERKOOP EINDIGT DONDERDAG 11 JANUARI OM 14u