Meer nieuws

Brootcoorens-De Leye (Onkerzele) 1e Prov. Lamotte-Beuvron 3.414 jaarse – snelste van 5.819d.

05 Jul 2023

Normaal gezien stond Blois Provinciaal op de vluchtkalender genoteerd maar wegens een uitbraak van vogelgriep in Blois werd er snel besloten om de duiven te Lamotte-Beuvron te lossen. Lamotte-Beuvron klink voor vele liefhebbers nieuw in de oren maar deze lossingsplaats vervangt het gekendere Orleans en Lamotte-Beuvron is een 23-tal kilometer verder gelegen. 
In tegenstelling tot de laatste weken blies afgelopen zaterdag de wind vanuit westelijke richting en we waren dan ook niet verwonderd dat de snelste duiven in de grensstreek met de provincie Vlaams-Brabant geklokt werden. 

Organisator FVOV mocht 3.414 jaarse en 2.405 oude (incl. gedubbelde jaarse) met een dag vertraging lossen en snelste van allemaal werd jaarse duiver “B22-4114730” van de man-vrouw tandem Eric Brootcoorens en Marleen De Leye uit Onkerzele (deelgemeente Geraardsbergen).
De naam Eric Brootcoorens is zeker en vast geen onbekende naam in onze Oost-Vlaamse duivenmiddens want reeds meerdere provinciale zeges sieren zijn palmares. Vroeger werd er gespeeld te Idegem, dit samen met mama Elvire maar reeds verscheidene jaren geleden is het duivenverhaal te Idegem afgesloten en wordt er nog enkel te Onkerzele van leer getrokken. 

Duivers aan de macht

Eric speelt graag meerdere vluchten per weekend waarbij hij zijn pijlen vooral op de halve, zware halve als fondvluchten richt. Hij is een vaste klant in het duivenlokaal te Viane en met de regelmaat van de klok wordt er ook te Lessen ingekorfd. In beide lokalen is hij een graag geziene gast. Met Erik is het steeds “leutig” aan de tafel want als er iemand graag over de duiven babbelt, dan is het hij wel. 
Het seizoen 2023 werd met een team van 35 weduwnaars en 7 onervaren late duivers gestart. Op de vraag of hij niet met duivinnen speelt, antwoordde Erik: “Nee en misschien een grove fout van mij om geen duivinnen in de strijd te gooien. Ik speel toch zo graag met weduwnaars. Desalniettemin moet ik misschien het komende seizoen wel proberen om dit systeem onder de knie te krijgen want als ik zie hoeveel liefhebbers zo succesvol zijn met de duivinnen, loop ik bij manier van spreken een straat achter”

“Mijn oude weduwnaars deden aan winterkweek. Duivinnen en jongen werden tijdig gespeend zodat de duivinnen geen 2e maal met eieren kwamen. Half Maart mochten ze dan nog een paar dagen broeden en toen zaten ze op weduwschap. Mijn jaarse duiven werden enkel half Maart gekoppeld en ook zij werden na enkele dagen broeden op weduwschap gezet. Mijn weduwnaars huizen op 3 hokken. In het begin worden ze allemaal op dezelfde vlucht ingezet maar naargelang het seizoen vordert krijgt ieder zijn apart programma. Duivers worden om de 2 weken ingekorfd en zij die de fond vliegen zelfs om de 3 weken. Rust roest niet altijd heb ik al ervaren. “

“Weduwnaars trainen in het begin van het seizoen tweemaal daags, maar sinds de warme periode is dit nog enkel ’s morgens heel vroeg en met heel vroeg bedoel ik 5u45 – 6u ’s morgens. Ondanks ik op pensioen ben zet ik speciaal mijn wekker om mijn duivers zeer vroeg te laten trainen.”

“Sinds decennia heb ik het volle vertrouwen in de voeders van Versele-Laga. Als basis is er Gerry Plus en naar het einde van de week wordt er opgevoederd met Champion en Energy Plus. Ook de duiven welke een week thuis blijven worden opgevoederd en zij krijgen dan op de dag dat de andere moeten vliegen geen eten zodat ze terug voldoende eetlust hebben. Iedere week hetzelfde systeem van verzorgen kan voor weduwnaars zeker en vast geen kwaad. Regelmaat is zo slecht nog niet. 
Weduwnaars worden in een gezamenlijke voederbak gevoederd. Ik heb een vaste maatbeker als maatstaf.
Ik heb in mijn kast een uitgebreid gamma aan bijproducten staan. Veel gebruikte bijproducten zijn: vlierbessensiroop + biergist, Boost X5 (Oropharma), Muscle Power (Oropharma) en verder ook Gervit W (Röhnfried) en Belgasol (De Weerd). Te vermelden waard is, als ik bijproducten op het voeder doe, doe ik dat enkel in de voormiddag. In de namiddag krijgen ze steeds zuivere granen.
Medisch gezien ga ik tijdens het vluchtseizoen iedere maand in de wachtkamer van dierenarts Wim Boddaert (Oostkamp) zitten. Zijn advies wordt blindelings opgevolgd. Tegen tricho wordt er voor de start van het seizoen gedurende enkele dagen gekuurd en dan krijgen alle duiven wekelijks een gele druppel in ieder neusgat. Met alle duiven bedoel ik alle weduwnaars, alle weduwnaars duivinnen en alle jonge duiven. Een heel werk, maar ik vind het de moeite om er mijn tijd en energie in te steken. 
Of ik de laatste tijd iets tegen ornithose gegeven heb? Wel, ja…de week voor Orleans zijn ze 3 dagen gekuurd geweest.”

Eric en Marleen, proficiat met deze nieuwe provinciale zege en we zijn ervan overtuigd dat de volgende grootse zege niet lang op zich zal laten wachten. 

Stefan Mertens