Meer nieuws

Belgische Verstandhouding, levendiger dan ooit !

11 Apr 2022

Rennen, vallen en weer opstaan….zo leek het wel te worden voor het georganiseerd krijgen van een aantal kampioenenvieringen. Bij de Belgische Verstandhouding (Entente Belge) was het niet anders.  Er was een feest gepland om de laureaten 2020 te huldigen…maar werd door de strenge maatschappelijke beperkingen n.a.v. de coronapandemie afgevoerd.

Steeds werd door het dynamische bestuur vooropgesteld “uitstel maar geen afstel” en ooit komt de dag der vrijheid er weer aan.

En zo geschiedde…..Op zondag 10 april kon, als ware het een symbolisch startschot voor het nieuwe seizoen 2022, de huldiging doorgaan van de laureaten-kampioenen-winnaars 2020 en 2021.

Er was duidelijk wat knaldrang bij het duivenheir. Met maar liefst 310 aanwezigen waren de Salons Cortina in Wevelgem de place to be voor de internationale duivensport die de Belgische Verstandhouding goed gezind is. Frankrijk, Duitsland, Spanje (en bij uitbreiding Lanzarote), Nederland…..iedereen had alles in het werk gesteld om aanwezig te zijn. 

Ook de top van de KBDB was heel zichtbaar en alom aanwezig.

Salons Cortina is een huis van vertrouwen voor dergelijke evenementen, en gewoontegetrouw was het een heel verzorgd en lekker menu dat werd aangeboden.

Voorzitter Norman pleit voor een sport zonder jaloezie en sterke transparantie

Voorzitter Filip Norman was in zijn verwelkoming hartelijk naar iedereen en heuglijk omdat dit terug mogelijk was, ondanks de maatschappelijke uitdagingen van de voorbije jaren. Ook de huidige oorlogssituatie in Oekraïne is een niet te onderschatten wolk die nog steeds fel dreigend boven onze hoofden hangt.

Hij loofde de correcte-open en goede communicatie van de KBDB die er alles aan doet om heel open te zijn naar zijn leden en dit zowel in het goede als het minder goede nieuws. 

Ook de voorbije Barcelona 2021 werd aan bod gebracht. Er kwam, na de vlucht, her en der kritiek op het zeer moeilijke verloop van de wedstrijd. Voorzitter Norman herhaalde zijn beslissing van toen waarbij bewust werd gewacht met het lossen van de duiven omwille van de moeilijke weersomstandigheden en herhaalde het credo van de Belgische Verstandhouding dat het welzijn van de duiven altijd centraal zal staan.  Een nul risico bij een lossing is niet mogelijk, maar alles in het werk stellen om daar zo dicht mogelijk bij aan te sluiten zal de leidraad blijven voor de toekomst.

Zoals het een echte kapitein past verdedigt Filip Norman ook zijn matrozen. Na het winnen van de asduif op de zware fond door secretaris Yvan Eeckhout vonden sommigen het nodig vitriool te spuiten en de echtheid van deze prestatie in twijfel te trekken. Het volle vertrouwen en respect voor de inspanningen van zijn secretaris werden ten volle uitgesproken.

KBDB huldigt voorzitter Norman voor 25 jaar voorzitterschap

De Belgische Verstandhouding bestaat 90 jaar….en hiervan is Filip Norman sedert 25 jaar de bezieler en voorzitter.  Na zo een periode van stuurmanskunst mag je terecht als een ware en echte voorzitter worden betiteld. In een duidingstoespraak loofden voorzitter Pascal Bodengien en de voorzitter van het nationale sportcomité Denis Sapin dit voorzitterschap, benadrukten de ernst waarmee het team van de Belgische Verstandhouding wedstrijden organiseert, en hopen vurig op eenzelfde gemotiveerde samenwerking voor de toekomst.  Een terecht huldebetoon voor voorzitter Filip Norman.

Hulde aan Yvan Eeckhout door de Franse Senaat

Enerzijds verrassend en anderzijds terecht was de hulde die werd gebracht aan secretaris Yvan Eeckhout.

Bij monde van Senator Jean-Pierre Decool, Senator voor Noord-Frankrijk en vice-president van de Commissie Cultuur, Opvoeding en Communicatie werd een geëmotioneerde Yvan Eeckhout gehuldigd voor zijn jarenlange inspanningen voor de duivensport en voor de steeds correcte en integere samenwerking met de Franse overheid voor de organisatie van de wedstrijden.

Senator Decool, die tevens krachtig werk verzette om de grensoverschrijdende problemen waar de duivensport mee wordt geconfronteerd, opgelost te krijgen was vol lof over de samenwerking met de “Belgen” en heel specifiek naar Yvan Eekchout toe.

Een signaal dat over de landsgrenzen heen een samenwerking in het belang van de duivensport bestaat en mogelijkheden biedt.

Leve de kampioenen !

De huldiging van al het ‘schoon volk der kampioenen’ over de seizoenen 2020 en 2021 verliep heel vlot. Het was een goed opzet om, per huldiging en categorie, telkens de beide jaren samen op het podium te halen.  Het is duidelijk voelbaar in de sfeer van de zaal dat dit prestaties zijn die weerklank hebben binnen de duivenwereld.

Het lauweren gekoppeld aan de nationale hymnes van de respectievelijke landenwinnaars geeft alles nog een sterker cachet van fierheid en verbondenheid.  De aanwezigheid van de burgemeester van Lanzarote, die tevens ook enkele kampioenen huldigde, was een bijkomende klemtoon die werd gelegd op het internationale aspect van de duivensport.

 

Verleije Davy & Amber voor 2020 en Joël Verschoot voor 2021 zijn de sterke laureaten Algemeen Kampioenschap

Waar het evenwel allemaal om draait op dit feest is het huldigen en in de verf zetten van de winnaars van het Algemeen Kampioenschap en de winnaars in de diverse andere rankings en vluchten.

Het is dan ook logisch dat we nog eens de heel sterke prestatie van Verlije Davy & Amber voor het seizoen 2020 en Joël Verschoot voor 2021 benadrukken.  Het is voor weinigen weggelegd en daar op de hoogste podiumplaats staan is een schitterende prestatie.

Ook andere laureaten en winnaars verdienen minstens evenveel lof. Weinigen ontbraken op het appel. De crème de la crème van de internationale fond en zware fond waren aanwezig.

Voila, de huldigingen 2020 en 2021 zijn quasi allen kunnen doorgaan. Bewijs dat we altijd moeten blijven hopen op het beste en dat vroeg of laat alles goed komt. De eerste snelheidsvluchten zijn afgewerkt, de deur naar een aangenaam en goed duivenseizoen staat terug wagenwijd open. 

 

Leve de duivensport !

Geert Dhaenens