Meer nieuws

37ste editie van de duiven olympiade in Oradea Romenië 2022

23 Mar 2022

Binnen een kleine 5-tal maanden is het zover…dan zal het “openingslintje” van de 37e Olympiade in Oradea Roemenië doorgeknipt worden. De kalender zal dan op 12 Augustus staan, een voor duivenliefhebbers wat ongewone datum maar misschien heeft deze datum wel meer voordelen dan gedacht. 
Om meer te weten te komen had het Herbots team een gesprek met Dhr. Marius Tunduc, de voorzitter van de Roemeense duivenliefhebbers bond.

Raf en Jo Herbots flankeren nationaal voorzitter Roemenië Dhr. Marius Tunduc

H.T.: “Mijnheer Tunduc, eerst en vooral dank om tijd voor ons vrij te maken. Een vraag die op veel duivenliefhebbers lippen ligt is, waarom werd deze datum gekozen?”

Laat me eerst duidelijk stellen dat we niet over een nacht ijs gegaan zijn om deze datum vast te leggen.

Ten eerste is de Olympiade, en dit volledig terecht, wegens Corona maatregelen al tweemaal van datum gewijzigd. Als organisatie willen we een derde datum wijziging vermijden en om die reden werd de maand Augustus aangeduid als de ideale maand om dit internationaal evenement te organiseren. Niemand weet wat de aankomende winterperiode gaat brengen. Wordt het virus onder controle gehouden of komt er misschien een opstoot en gaan er terug bepaalde maatregelen gelden? 

Ten tweede biedt de zomer ons de gelegenheid om zoveel als mogelijk buiten activiteiten te organiseren. Normaal gezien is het tijdens deze periode een 30-tal graden, ideaal om outdoor events te organiseren. 

Ten derde is deze Olympiade het eerste grote internationale event in de duivensport na 2 jaar Corona. Ideaal om te verbroederen en als we dit zo veel als mogelijk “outdoor” kunnen doen heeft dit niets anders dan voordelen

H.T.: “Allemaal goed en wel maar in de maand Augustus wordt er toch nog volop met de duiven gespeeld.”

Ja...dat beseffen we ten volle. Maar zoals reeds gezegd hebben we na de tweede annulering voor zekerheid gekozen. Roemenië telt 15.000 liefhebbers en zoals jullie misschien weten is het jonge duivenspel er minder belangrijk dan voor de liefhebbers in België en Nederland. Ook liefhebbers uit de omliggende landen zoals Polen, Hongarije, Slovakije, enz… hechten minder belang aan het spel met de jonge duiven en daarom verwachten we toch veel bezoekers uit die landen. 

H.T.: “Waarom werd er voor Oradea gekozen?”

Oradea is een stad gelegen in het noordwestelijke deel van het land, ongeveer 10 km van Bors, een van de belangrijkste grensovergangen aan de Roemeense grens met Hongarije, en tegelijkertijd een van de belangrijkste economische, sociale en culturele centra in het westen van Roemenië

Wist u dat Oradea de titel van “Best Art Nouveau Destination in Europe” draagt. Op de 2e plaats in deze ranking staat Budapest en op de 3e plaats Barcelona. Als dat geen troefkaart is om ook de partner van de duivenliefhebber mee te krijgen, weten we het ook niet. 
Oradea beschikt over een hotel accommodatie van 10.000 bedden, is gekend voor zijn gezellige pleinen met dito restaurants en cafés.  
Heel belangrijk is dat we de volle steun van het stadsbestuur hebben. Zo zal er tijdens het weekend van de Olympiade op het centrale dorpsplein een concert met bekende zangers georganiseerd worden. Sfeer alom en ideaal om de niet-duivenliefhebbers te laten kennis maken met onze mooie hobby.

H.T. “Is Oradea makkelijk bereikbaar?”
Orodea heeft zijn eigen luchthaven maar ook via andere luchthavens is Orodea makkelijk bereikbaar. Zo is “Debrecen International Airport” op 1u rijden en Budapest Airport op 2u30 rijden van Orodea. 

H.T.: “Hoe ziet het programma eruit? “

Vanaf de start hebben we gekozen voor een uitgebreid en aantrekkelijk programma. 
Donderdag 11 Augustus 
is er voor de internationale bezoekers een begeleid bezoek aan de stad Oradea. Super interessant, echt de moeite waard! ’S Avonds zal het “welkom diner” plaats vinden. 
Vrijdag 12 Augustus 
is er de officiële opening van de 37e Olympiade en vindt het F.C.I. congres plaats. 
Nadien is er de Olympiade Ceremony en de uitreiking van World Best Pigeon en Olympiade Trofeeën zal tijdens een outdoor evenement plaats vinden. 
Zaterdag 13 Augustus
Mogelijkheid tot het bezoeken van de talrijke standen tijdens de beurs en ’s avonds is er een “Frienship Banquet”
Zondag 14 Augustus
Afsluiting ceremonie van de Olympiade

 

Alle info over de aankomende Olympiade kan terug gevonden worden op website Olympiad.ro