More news

VERSCHOOT JOEL - INGELMUNSTER: 1st NATIONAL ANGOULEME 4,562 OLD BIRDS 2018

15 Jan 2020

Afstand: 641km
Snelheid: 1,016.22m/m

Ingelmunster: Een hok in topvorm kan bergen verzetten… dat wordt nogmaals bewezen door kampioenenkolonie Verschoot Joel uit Ingelmunster. Ga even rustig zitten en geniet mee van hun Angoulème stunt. 
Nationaal 4.525 oude: 1-3-4-34-54-77-80 enz… (19 mee)
Nationaal 5.030 jaarse: 2-11-16-18-54-72-75-86 enz… (26 mee)
Of kort samengevat… 15 Verschoot duiven plaatsen hun ringnummer in de Top-100 nationaal waarvan 4 x Top-5 nationaal en de 1e Nationaal als hoofdvogel! 
Joel : “Hun aankomst zal ik nooit meer vergeten…er waren hier wel 20 letters en die mensen wisten niet wat ze zagen… ongelofelijk om duiven van zo’n keiharde vlucht thuis te zien komen… dit is echt “kicken” !”

“ARMANDO”… WAT DOE JE NU !

Ik ben ervan overtuigd dat Joel en zoon Dieter enkele nachtjes zeer moeilijk geslapen hebben. Stel u zich in hun situatie… de laatste nationale fondvlucht van het seizoen 2018 is ingekorfd en u heeft nog 1 serieuze kandidaat om 1e Nationale asduif Fond KBDB te worden. Het weer bepaalt waar de kopduiven zitten en deze weersvoorspellingen waren ideaal… blauwe hemel…kopwind en een gunstige wind voor de provincie West-Vlaanderen. De klepper die het moet waarmaken is “Armando” (B14-3004610). Verleden jaar werd hij als 3e Nationale asduif KBDB afgevlagd maar won toen op de laatste nationale fondvlucht net niet per vijftal waardoor Joel niet als nationaal kampioen KBDB fond gekroond werd. Zulke zaken blijven toch steeds wat in het achterhoofd hangen. En dan dit seizoen …“Armando” schitterde al met de 30e Nationaal Limoges I tegen 15.789 oude en de 2e Nationaal Limoges II tegen 7.274 oude duiven. Klasse komt steeds boven water ! Op Tulle kon hij al een eerste gooi naar de nationale asduif titel doen, maar hij faalde. Joel vertelt: “ik weet als het wind mee is dat hij durft te falen en dat deed hij dan ook op Tulle. Hij moet serieus door gevlogen zijn want toen hij thuis kwam diende hij eerst wat te recupereren van het tegen de wind in vechten om zijn thuisbasis te bereiken. Met de stelling van “ne goede mist nooit twee maal na elkaar” heb ik het gedurfd om hem in te korven voor Angoulème. Wetende dat het zijn weer is, was hij mijn favoriet doch ik durfde hem niet als 1e getekende in te zetten. “Armando” ontgoochelde nu niet… en won de 1e nationaal en zal als 1e Nationale asduif KBDB Fond met een uitzonderlijk laag coëfficiënt van 0.240% op 3 vluchten eindigen ! Wat een wereld topper !

DE WEEK VOOR ANGOULEME

Onze vraag aan Noel was natuurlijk… wat doet u als liefhebber de week voor zulke belangrijke vlucht? Joel denkt eventjes na en beantwoordt mijn vraag met 1 woord “RUST”. Joel vertelt “je moet de situatie bekijken zoals ze is… als liefhebber wist ik dat de duiven conditie hadden, mocht dat niet zo zijn dat moet je u niet aan het allerbeste verwachten. Dus de conditie was er… de nodige kilometers hadden ze ook al in de vleugels … met andere woorden enkel “rust” kon mij nog redden. Vanaf de dag na aankomst van Tulle tot en met de dag van inkorven van Angoulème kregen de weduwnaars vanaf 9u ’s morgens tot ’ s avonds 18u volledige platte rust. Ik wou dat de weduwnaars op hun vleugel in hun bak lagen en daarin ben ik geslaagd. De rest van het verhaal is ondertussen gekend.”

VERZORGING
De basis van de Verschoot kolonie is grotendeels gebaseerd op de duiven van wijlen Georges Lidou verrijkt met originele duiven van Marc Vandeneeckhout (Kalken), Norbert Ally (Aarsele), Cools Rik (Ruiselede) en Robert Dobbelaere (Marke). 
Joel en zoon Dieter zijn met een vliegploeg van 48 weduwnaars en 24 duivinnen gestart. De duiven worden op puur weduwschap gespeeld, dus de partner blijft thuis. De weduwnaars werden allen op 25 November gekoppeld, mochten een koppel jongen groot brengen en de duivin werd tijdig verwijderd zodat ze geen 2e maal zou leggen. Op 15/03 volgde een 2e koppeling en wanneer er 5 dagen gebroed werd, werd alles terug gescheiden. 
Medisch gezien volgt Joel het schema van dierenarts Blancke Piet. “Voor het seizoen, tijdens de 5-daagse broed, worden de vliegduiven en hun partner zuiver gezet “ vertelt Joel “ en tijdens het seizoen consulteer ik iedere maand de man in de witte kiel. Enkel en alleen hij bepaalt of er op medisch vlak al dan niet moet ingegrepen worden. Dit seizoen zijn ze al behandeld geweest tegen tricho, was er een korte coxi behandeling en tegen ornithose werd er nog niets gegeven.”
Qua voeding staat er tijdens het sportseizoen maar 1 mengeling op de menukaart namelijk “Super Speciaal Vlucht” van Van Robaeys. De duiven krijgen alle duiven hetzelfde voeder aan dezelfde hoeveelheid namelijk als er 20 duiven op 1 hok zitten dan wordt er 2 x daags 10 goed gevulde soeplepels gevoederd. Van opvoederen is hier geen sprake. De duiven worden meestal per hok gespeeld… enkel voor de laatste vluchten moet ik er eens ene van tussen uit nemen.”

Joel en Dieter… geniet van deze unieke prestaties en nogmaals proficiat vanwege het hele Herbots team

"Armando" B14-3004610 : 1e NATIONAAL ANGOULEME 4.562 OUDE DUIVEN

KANDIDAAT 1e NATIONALE ASDUIF KBDB FOND 2018

WON:

3rd NATIONAL ACE KBDB FOND 2017
1st NATIONAL ANGOULEME 4,562 old birds
2nd NATIONAL LIMOGES '17 - 9,162b.
2nd NATIONAL LIMOGES '18 - 7,274b.
10th NATIONAL BRIVE '17 - 9,132b.
30th NATIONAL LIMOGES '18 - 15,789b.

 

Stefan Mertens