More news

DELHEZ DIDIER - SOUMAGNE: 1st NATIONAL BOURGES 23,904 YOUNG BIRDS FASTEST OF 38,692b. 2018

15 Jan 2020

Afstand: 463km
Snelheid: 1430,86 m/m

Soumagne: Bourges Nationaal…de eerste grote klassieker voor de jonge duiven diende het dit jaar met een kleiner deelnemersveld te stellen. De reden hiervoor is alom gekend. De uiterst warme zomer met overheersende oost en noordoosten wind is ook tijdens de voorbereidingsvluchten voor het jonge geweld soms te zwaar geweest. 
Nationaal winnaar jonge duiven en tevens snelste van alle 38.692 Bourges vliegers is het blauw duivinnetje van onze Waalse sportvriend Delhez Didier uit Soumagne. Deze overwinning was er eentje op het scherpst van de snee en er was een spreekwoordelijke fotofinish nodig om de winnaar te kennen. Didier won met een gemiddelde snelheid van 1430,86 m/m terwijl de combinatie Vanhoudt-Serre uit Diest aan een gemiddelde snelheid van 1430,70 m/m afgeklokt werd. Nummer 3 op de uitslag wordt Caenen Hubert (Veldwezelt) met een gemiddelde snelheid van 1419,50 m/m..

LIER MARKT

De winnares van onze Luikse sportvriend draagt een Antwerpse ring, eerst dachten we dat het een “aanvlieger” was, maar dit bleek niet waar te zijn. “Gekocht op Lier Markt” wist Didier te vertellen. “Mijn gebuur gaat jaarlijks naar Lier Markt en de dag voor zijn vertrek vroeg hij of ik geen zin had om mee te gaan. Er was nog een plaatst in de auto vrij. Aangezien het al een 5-tal jaar geleden was dat ik deze markt bezocht had, besloot ik mee te gaan. Toen we naar huis reden zaten er 7 jonge duiven van verschillende liefhebbers in mijn mand… hierbij “B18-6117247” gekocht bij liefhebber Vleugels Herman uit Beerzel. 
Zelf kweek ik een 80-tal jonge duiven om mee te spelen. Net zoals velen speel ik mijn jonge duiven op de schuifdeur maar dit jaar waren mijn duivinnen zeer snel met elkaar gepaard. Na enige tijd hadden de eerste duivinnen al eieren. Sinds dan hebben mijn jonge duivinnen niet meer zo goed gepresteerd enkel mijn duivinnetje van Lier markt plaatste haar ringnummer steeds mooi op de uitslag. Voor Bourges vloog ze 10 vluchten tussen de 160km en 350km en won 7 x per tiental. Ondertussen was ze ook al aangepapt met een andere duivin en zaten ze op 4 eieren te broeden. Blijkbaar moet deze nestpositie haar super gemotiveerd hebben om deze prachtprestatie te doen.

VERZORGING

Didier: “qua verzorging gaat u hier niets speciaals noteren. Ik voeder de mengelingen van Versele-Laga. Voor het seizoen krijgen ze een typische jonge duivenmengeling waaraan 25% zuivering toegevoegd wordt. Tijdens het seizoen staan er andere mengelingen op het menu. Zo voeder ik op zondag en maandag zuivering en de andere dagen is dit een mengeling van “Junior O” en Sportmengeling. Qua bijproducten geef ik verschillende producten uit het Herbots Animal Products gamma zoals Electrolyten, Zell-Oxygen + Optimix. Ik wissel op gevoel wat af. 
Medisch gezien ben ik in Mei op bezoek geweest bij Vincent Schroeder en heb ik gedurende 5 dagen gekuurd tegen trichomoniose. Tegen ornithose heb ik 10 dagen voor Bourges gedurende 2 dagen gekuurd. “

Bourges nationaal kent zijn winnaar en hoe mooi kan de duivensport niet zijn dat een doorsnee liefhebber met een duifje van “Lier Markt” deze klassieker op zijn palmares mag schrijven.

Didier… geniet maar met volle teugen van deze schitterende overwinning en wie weet wat er nog volgt.

B18-6117247: 1e NATIONAAL BOURGES 23.904 JONGE DUIVEN
SNELSTE VAN 38.692d.

 

NO PEDIGREE AVAILABLE 

WINNER HAS BEEN BOUGHT AT LIER MARKET OF FANCIER VLEUGELS HERMAN (BEERZEL)

Stefan Mertens