更多信息

CYRIEL & REMI FOURNEAU (Moen) als een tgv naar de nationale top.

12 Dec 2019

Nico Fourneau, een jonge veertiger uit het Westvlaamse Moen (deelgemeente van Zwevegem), spelende onder de naam van z'n 2 zonen Cyriel & Remi, weet zich in een recordtempo te nestelen aan de nationale top op de halve fond tot en met de grote fond.

*7 jaar te Moen:
7 Jaar geleden Verhuisden Nico, Caroline, en hun 2 zonen van Kluisbergen naar hun nieuwe woonst te Moen. De laatste jaren speelde Nico in Kluisbergen er samen met z'n grootvader onder de naam Nico Fourneau. Exact 10 jaar geleden werder ze er algemeen kampioen op de halve fond in het VAC-verbond (Vlaamse Ardennen Club). Na de verhuis ging Nico's grootvader nog een paar jaar verder spelen met de duiven die er nog zaten (zonder nog jonge duiven bij te steken). Doordat er te Kluisbergen nog onder Nico's naam gespeeld werd, werd er beslist om te Moen onder de naam van Cyriel & Remi Fourneau te spelen (de 2 zonen van Nico en Caroline, ondertussen respectievelijk 11 en 9 jaar).
Hun huis, een mooie vierkantshoeve ligt, samen met bijhorende tuin en hokken op een oppervlakte van 3 à 4 hactare... hierdoor werd beslist dat Nico aanvankelijk nog half-tijds ging werken, en half-tijds huisvader ging zijn... zo had hij ruim voldoende tijd om z'n kleine kolonie duiven goed te verzorgen... deze werd jaar na jaar wel wat uitgebreider.
De eerste jaren kon Nico goed z'n prijzen spelen, met af en toe een topduif... echter 2  jaar geleden kwam de grote sprong voorwaarts.
3 Jaar geleden zijn de hokken boven de stallingen waar de halve fond -en fondduiven zitten gedraaid... Vroeger moesten ze binnen en buiten via de kapelletjes op de binnenkoer, maar dat is noord gericht zodat ze daar nooit zon hadden... Daarom werd alles gedraaid om de ingang naar het zuiden te krijgen, en was er ook wat meer zon op het hok. 
2 Jaar terug werden alle plafonds aangepakt met schuiven, dit alles werd gerealiseerd samen met Jan Verriest uit Helkijn... In samenspraak met Caroline werd er beslist dat Nico van dan ook full-time huisvader zou worden, in combinatie met de duiven natuurlijk... hij is z'n vrouwtje Caroline hier ontzettend dankbaar voor, mede dat hij hierdoor z'n altijd geliefkoosde hobby kan uitbreiden en blijven beoefenen.

 

In 2018 kende Nico reeds een zeer goed seizoen met o.a. 2 provinciale overwinningen...
2019 werd voor Nico echter een fantastisch jaar... wekelijks topduiven, en superuitslagen resulteerden in maar liefst 5 noteringen op de nationale kampioenschappen KBDB:
-3 de kampioen van België KBDB zware fond oude duiven
-5 de algemeen kampioen van België KBDB
-5 de kampioen van België KBDB fond en zware fond jaarlingen
-5 de nationale asduif KBDB grote fond oude duiven
-11 de nationale asduif KBDB fond oude duiven
Nico is op en top duivenliefhebber, in volle zomer beginnen de dagen op het duivenhok reeds om 6 uur en eindigd deze omstreeks 22u30. De duiven worden in veel verschillende shiften buiten gelaten. De hokken worden 2 maal daags gereinigd, hiervoor krijgt Nico hulp van z'n moeder, die in de zomer tijdens de weekdagen toch wel één tot anderhalf uur per dag helpt met het kuisen van de hokken en reinigen van de fonteinen. Nico's vader brengt steeds het elektronisch bakje en de constateur binnen in het lokaal. Zowel de ouders als schoonouders halen regelmatig de kinderen van school, als het druk is omwille van de duiven... Nico is ze hiervoor allen enorm dankbaar, evenals z'n vrouwke om deze tijdrovende hobby te mogen en kunnen beoefenen. In het weekend kunnen ze dan allen samen gezellig met de familie genieten bij het vallen van de duiven.

*Rassen en hokbestand:
Nico bezit een 25-tal kweekkoppels voor de halve fond/fond, en een 25-tal kweekkoppels voor de grote fond.
Voor de have fond/fond zitten er 27 vliegers, dit zijn 15 oude en 12 jaarlingen voor 2020 + eventueel nog enkele jaarse duivinnen.
Voor de grote fond zitten er 58 vliegers, dit zijn 24 oude duivers, 8 oude duivinnen, 13 jaarse duivers, en 13 jaarse duivinnen.

 

-Rassen halve fond en fond:
Michel Nachtegaele Mullem (deze bevolken 35 tot 40 % van de halve fond en fondduiven)
Hans Claeys Ursel (vinden we terug in +/- 30 % van deze duiven)
Jozef D'Hulster Waarmaarde (in zo'n 10 % van deze duiven zijn deze terug te vinden) 
Michel Hautekiet Ruddervoorde
Jo Bauters Gavere
Rommel-Deconinck Anzegem
Michel Beirnaert Lovendegem
Anthony Maes Waregem
André Allemeersch Pottes
samenkweek Dieter Provost Kluisbergen
Bij deze zitten ook enkele snelheidsduiven van Pol Cosaert (Zwevegem) en Jean Pierre Moreau (Otegem).

-Rassen zware fond:
Jan Ernest Steenbergen
Jan Restiaen-De Smeyter Melden 
De Smeyter-Restiaen Melden
Philippe Delue Houthem
Laurent Crombez Nieuwmunster (ras Eddy Dheedene)
Arie & Bert Saarloos Klaaswaal (Nl.)
Baert van den Bovenkamp Doetinchem (Nl.)
samenkweek André Heereman Aspelare
samenkweek Herman Decrits Kluisbergen

*Halve fond/fond versus zware fond:
Hier vinden we een heel apparte aanpak die blijkbaar enorm doeltreffend blijkt te zijn: De halve fond-en fondduiven zitten samen, deze worden in alles gescheiden gehouden van de zware fondduiven... dit begint reeds op het kweekhok, waar Nico deze strikt appart houd... zware fondduiven worden nooit gekoppeld aan halve fond -of fondduiven. Ook bij het spenen worden ze volledig appart gehouden, en ook daarna gaan ze nooit samen buiten, en krijgen ze elk hun eigen programma om af te werken. Nico vergelijkt het een beetje met een sprinter en een marathon loper, deze trainen ook volledig anders.
Alle weduwnaars worden appart, licht maar voldoende gevoederd. Naar de vluchten toe word wel zwaarder gevoederd.
Ook moet er steeds goed geluisterd worden, voor het binnenkomen word 2 maal gefloten... na 5 minuten doet Nico dan z'n toer, en van de duiven die niet binnen zijn word hun potje eten geledigd.

*De halve fond -en fondduiven:
De eerste ronde jonge duiven bestaat uit +/- 40 à 45 jongen, en deze zijn voorzien om de nationaals voor de jonge duiven te vliegen. Deze duiven worden verduisterd tot 21 juni, daarna wordt die langste dag aangehouden en word er bijgelicht.
8 Weken voor Bourges (begin juni) start Nico met het opleren, zodoende ze voor Bourges 5 vluchten hebben gevlogen. Ondertussen, 2 tot 3 weken voor Bourges, worden de duivers en duivinnen gescheiden. De duivinnen vliegen sowieso de 4 nationaals, bij de duivers worden er enkele gestopt na hun 2de of 3de nationale vlucht.
Eens ze gescheiden zijn worden ze zo de rest van het seizoen op de schuifdeur gespeeld, zowel voor het inkorven als bij thuiskomst worden ze samengelaten.
Naar de 2de ronde wordt er niet zoveel gekeken, en deze worden enkel goed opgeleerd.
De 1ste en 2de ronde vliegt ook steeds appart buiten... waardoor er te weinig tijd is om deze dagelijks buiten te laten.

 

Bij de jaarlingen en oude duiven wordt hier enkel met duivers gespeeld... maar er word serieus over nagedacht om een hokje bij te maken om zo ook met jaarse duivinnen te starten in 2020... de plaats ervoor is alvast voorzien, nu nog dit beetje tijd deze winter om het hok in orde te brengen. De grootste reden hiervoor is dat de beste jonge duiven steeds duivinnen zijn... hiervoor heeft Nico alvast een bezoekje aan Luc en Hilde Sioen gebracht, om hun systeem een beetje over te nemen.
De jaarlingen en oude duiven vliegen dan het volledige programma van de nationaals tot en met Libourne. In de winter vliegen ze wekelijks 1 à 2 maal per week buiten, vanaf half maart vliegen ze dan dagelijks in de namiddag buiten. Vanaf half mei vliegen ze 2 maal daags buiten (al worden ze wel nog eens 's morgens binnen gehouden bij slecht weer). Voor het seizoen worden de duiven enkel gekoppeld eind maart/begin april, en blijven ze een 4-tal dagen samen.
Voor het inkorven worden hier geen duivinnen getoond... later op het seizoen worden dan wel eens duivinnen half bak gestoken bij hun duiver voor een 10-tal minuten tot een klein half uur... dit om ze een beetje extra te motiveren.

Wat de selectie betreft, als jonge duif moeten ze zich al eens tonen, als jaarling word er streng geselecteerd... alhoewel een jaarling met mindere prestaties dat als jong goed gevlogen heeft mag ook overblijven. Voor de oude duiven zijn het enkel nog de prestaties die tellen om hun plaats op het vlieghok te behouden, en om later ook naar het kweekhok te verhuizen.

*Zware fondduiven:
Hier worden zowel de duivers als duivinnen gespeeld. De duivers vliegen op het klassieke weduwschap, en de duivinnen in nestpositie. Als jong worden ze opgeleerd, en vliegen ze 1 maal Clermont. Als jaarling vliegen de duivers 2 nationaals op de halve fond en 2 fondvluchten. De duivinnen worden als jaarling gespeeld op Agen en/of Narbonne. Eens ze 2 of 3-jaarse zijn mogen ze hun kunnen tonen op de internationale vluchten... al blijft Nico zeer voorzichtig met z'n 2-jaarse duivers, zo vlogen de 2-jaarse vorig jaar enkel Bourges en Tulle, dit omdat ze op Bourges niet al te best thuis gekomen waren.
De duivinnen vliegen hun internationale vluchten in nestpositie... meestal wordt er ingekorfd op eieren bij 10 à 12 dagen broeden... Voor Narbonne werd hier een uitzondering gemaakt en werden de duivinnen ingekorfd met jongen van 2 à 3 dagen oud, en ook in deze positie werd zeer sterk gepresteerd. Bij aanvang van het seizoen vliegen de duivinnen steeds 's morgens buiten, eens ze op nest zitten worden ze 's middags buiten gelaten, waar ze meestal zonder probleem een vol uur vliegen. Bij mooi weer worden ze soms ook meegenomen als de jonge duiven geleerd worden.
De duivers krijgen voor het inkorven van Barcelona en Perpignan, ergens tussen 6 en 8 uur hun duivin. Voor de andere vluchten worden de duivinnen niet getoond.

*Medisch en bijprodukten:
Tijdens het seizoen gaar Nico om de 2 à 3 weken op controle bij dierants Pascaline Van Den Broucke, en word haar raad opgevolgd.
Voor trico krijgen ze bij thuiskomst steeds 'gele druppels'.
De halve fond-en fondduiven krijgen 3 maal per seizoen een antibioticakuur, met een tussenpauze van 4 à 5 weken. De zware fondduiven krijgen 2 weken voor de inkorving van een internationale vlucht een 5-daagse antibioticakuur.
Bij thuiskomst krijgen ze steeds Belgasol in het water toegediend. 
Na een vlucht van 500 km. en meer krijgen ze 1 recovery pilletje van Belgavet toegediend.
Regelmatig krijgen ze Gervit-W vitaminen, en af en toe Avidress (beiden van Rhohnfried) in het water. Bij warm weer gebeurt het ook nog eens dat er Belgasol gegeven word voor het inkorven.

*Perpignan 2019:
Naar het einde van het seizoen werden Nico's duiven alleen nog maar beter... last van het lange zware seizoen hadden ze hier alvast niet. Op Perpignan korfde Nico 4 weduwnaars in, op vrijdag werden ze nog uitgesteld, op zaterdag werden ze om 7u30 gelost bij zeer mooi weer en een lichte wind op de kop. Het zou uiteindelijk een ware triomftocht worden voor de Fourneau-duiven... om 8u11'33" werd de 1ste afgegeven duif getekend, om 8u23'07" volgde reeds de 4de afgegeven duif, om 8u33'03" werd de 3de afgegeven duif geconstateerd, en om vervolgens om 8u34'06" het rijtje compleet te maken met z'n 2de afgegeven duif. Dit resulteerde in volgende uitslag, nationaal tegen 3915 duiven: 38-65-91-96 van 4d.
Wat Nico voelde toen z'n 4de duif getekend werd is eigenlijk onbeschrijfelijk... een echt kippevel-moment... hij was er volledig van aangedaan... pure euforie... het lukte niet meer om zelf aan te melden... hij was volledig van de kaart... de emoties waren zo heftig dat hij zich 2 à 3 uur in de zetel had gezet en niets meer kon doen... de vele felicitaties die binnenkwamen mocht z'n vrouw Caroline allen in ontvangst nemen en beantwoorden.

*Eerste provinciaal Chateauroux 2019:
Aan deze provinciale overwinning hangt ook een appart verhaal aan vast. Als jonge duif ging deze verloren... tot Nico bericht kreeg van een zekere Piet uit Nederland, dat er bij hem een jonge duif van Nico binnengelopen was. Het was net iets te ver om er achter te gaan, en er werd beslist dat Piet deze duif mocht houden, en zo gebeurde ook. Nico ging het kaartje en pedigree opsturen. Na een paar weken belde Piet terug voor het kaartje, Nico had het vergeten op te sturen. Na het telefoontje maakte Nico daar direct werk van, en werd het kaartje en de pedigree op gestuurd. 3 Dagen nadat het kaartje verstuurd was, kwam deze duif plots terug thuis... waarna Nico belde naar Piet, en daar nog de raad kreeg om goed zorg te dragen voor deze jonge duif, je zal er nog plezier aan hebben zei hij nog... Dit jaar, als jaarling heeft deze duif niet gemist, en na een dubbele winst op Chateaudun op 25 mei waar hij zowel bij de oude als bij de jaarse de eerste prijs won aan een snelheid van 1203 m/min., won hij 2 weken later aan een snelheid van 1950 m/min. de 1ste provinciaal op Chateauroux tegen 3472 duiven.
zie hier de afstamming van de 3079062/2018 'Piet Raket'

 

*Een foutje met grote gevolgen:
Op de laatste nationale vlucht voor jonge duiven had Nico nog één puntje nodig voor het algemeen nationaal kampioenschap... en zoals overal worden er hier ook ieder seizoen wel enkele foutjes gemaakt... maar deze laatste vlucht vanuit Chateauroux heeft toch wel heel grote gevolgen gehad.
Voor deze Chateauroux had Nico nog 12 duiven zitten om in te korven, en voor de keuze van eerste afgegeven duif was er oorspronkelijk geen twijfel... was het niet dat de duiver van z'n 1ste afgegeven de vlucht ervoor op Argenton was achtergebleven. Hierdoor twijfelde Nico nu plots tussen 3 duiven... de 676/19 deze vloog z'n 2 vorige nationale vluchten 2 maal aan de top, met op Chateauroux van 10/08 een 8ste provinciaal tegen 4976 jonge duiven, en 2 weken later op Argenton provinciaal een 83ste tegen 5665 jonge duiven provinciaal (als 1ste afgeg.). De 2 andere hadden zich telkens mooi geklasseerd, en vlogen ook reeds meerdere prijzen per 10-tal.
Toen ze samen gelaten werden voor het inkorven sloeg de twijfel nog meer toe, hij zag z'n duivinneke dat als 1ste voorzien was daar zitten, eigenlijk zoekende achter haar duiver die niet te vinden was. Toch koos Nico voor deze topper om als 1ste af te geven.
Op Chateauroux had Nico terug een goede uitslag, regionaal beginnende met de 1ste prijs tegen 618 duiven, en 3 duiven in de top-100 provinciaal tegen 3608 duiven... met daarbij de 2de en 3de afgegeven duif... de 1ste afgegeven duif kwam echter 10 minuten na de prijskamp op haar gemak thuis... Om een lang verhaal kort te maken, moest er één van die 2 andere als 1ste ingegeven de mand ingegaan zijn was de titel van Algemeen kampioen van België een feit.
Nu heeft Nico 16 prijzen met een coëfficiënt van 31,07%, terwijl de nationaal kampioen 17 prijzen heeft met een coëfficiënt van 65,55%.

*Dominantie op de oostenlijn:
In 2018 kun je wel stellen dat Nico de vluchten op de oostenlijn (fond en grote fond) gedomineerd heeft in West-Vlaanderen, of toch zeker de 2 laatste van de 3 vluchten. 
Op Valence had Nico 4 duiven mee en wist hij z'n 1ste afgegeven duif als als 6de provinciaal tegen 529 duiven te klasseren. 
Daarna volgde Montelimar met volgend resultaat tegen 218 duiven provinciaal: 1 (met 1ste afgeg., zelfde duif als op Valence), 28, 34, 42 of 4/5 met daarbij 1,2 ,en 3 afgeg.
Op Marseille provinciaal tegen 91 duiven: 1 (met 1ste afgeg.), 28 van 2d.
Met deze resultaten waren diezelfde duiven voorzien om ook in 2019 de oostenlijn te vliegen, met als speerpunten de 2 provinciale winnaars... maar het noodlot sloeg toe, toen plots de provinciaal winnaar Montelimar niet meer naar huis kwam begin dit seizoen bij één van de opleervluchten... hierdoor werd dan beslist om dit hok dit jaar op Barcelona te spelen, waar ze hun kunnen demonstreerden met regionaal tegen 288 duiven: 7,16,78 (3/3 met in volgorde 1,2 en 3 afgeg.).
De duif dat als eerste arriveerde op Barcelona was de 3014714/2015 'De Marseille', en z'n naam laat het al vermoeden dat deze duif vorig o.a. de 1ste provinciaal Marseille won. Later op het seizoen zou deze duif ook nog eens de 38ste nationaal op Perpignan vliegen als 1ste afgegeven... waardoor hij 2 mooi prijzen vliegt voor het behalen van de titel van 3de kampioen van België op de grote fond... dus hoe een tegenslag kan draaien naar succes (natuurlijk blijft er nog altijd het verlies van de provinciaal winnaar Montelimar).
Ziehier de afstamming van 3014714/2015 'De Marseille':

 

*Nog enkele toppertjes:
3089040/2017 'Super 40'
deze duiver won in 2019 o.a.:
16. nationaal Souillac 3737 duiven
46. nationaal Limoges 13569 duiven
52. nationaal Cahors 6903 duiven
11de nationale asduif KBDB 2019 fond oude duiven
3de provinciale asduif KBDB 2019 fond oude duiven West-Vlaanderen
ziehier zijn afstamming:

 

3113946/2014 'Mister Agen'
deze duiver won zeer vele prijzen op de grote fond, met 3 maal top-100 nationaal:
14. nationaal Agen '17 tegen 4505 duiven
45. nationaal Agen '16 tegen 3648 duiven
73. nationaal Narbonne '18 tegen 3506 duiven 
ziehier zijn afstamming: 

 

3089116/2017 'Carolientje'
deze duivin won o.a.:
131. nationaal Agen '18 tegen 4078 duiven
8. nationaal Pau '19 tegen 2797 duiven
44. nationaal Narbonne '19 tegen 3873 duiven
5. nationale asduif KBDB 2019 grote fond oude duiven
ziehier haar afstamming:

 

*Kampioenschappen 2019:
1ste kampioen oude en jaarse te Moen
1ste kampioen oude en jaarse verbond De Scheldestreek (Moen/Helkijn)

1ste algemeen kampioen Kortrijk
1ste kampioen fond Kortrijk
1ste kampioen jaarlingen Kortrijk
1ste asduif halve fond oude Kortrijk
4de kampioen halve fond Kortrijk

3de provinciaal asduif fond oude KBDB West-Vlaanderen
4de provinciaal asduif grote fond oude KBDB West-Vlaanderen
5de provinciaal asduif grote halve fond oude KBDB West-Vlaanderen
4EV provinciale asduif grote fond oude KBDB West-Vlaanderen

3de kampioen van België KBDB grote fond oude duiven
5de algemeen kampioen van België KBDB
5de kampioen van België KBDB fond en grote fond jaarlingen
5de nationale asduif KBDB grote fond oude duiven
11de nationale asduif KBDB fond oude duiven

*Resultaten 2019 te NKV Kortrijk:
Vierzon 254 jl.: 2,3,52,56 4/4
Limoges 408o.: 9,98 2/2
Cahors 142o.: 4,5,36 3/4
Poittiers 647o.: 44,59,69,156,175,176 6/7
Poittiers 230jl.: 25,32,74,75 4/4
Pau 245o.: 1,17,32,37 4/4
Tours 149jl.: 41,46 2/2
Barcelona 288o.: 7,19,78 3/3
Montlucon 340o.: 5,9,37 3/3
Libourne 106jl.: 3,8,10,11,18,24,31 7/9
Issoudun 176o.: 3,14,24,30,42 5/6
Narbonne 68jl.: 3,6,11,13,20 5/5
Souillac 115o.: 1 1/2
Perpignan 110o.: 2,6,8,9 4/4
Tulle 132o.: 4,16 2/2
Tulle 144jl.: 29,32 2/2

*Top-100 nationaal in 2019:
6. nationaal Narbonne 3873 duiven
8. nationaal Pau 2797 duiven
16. nationaal Souillac 3737 duiven
38. nationaal Cahors 6903 duiven
38. nationaal Perpignan 3915 duiven
41. nationaal Agen 4650 duiven
44. nationaal Narbonne 3873 duiven
46. nationaal Limoges 13569 duiven
52. nationaal Cahors 6903 duiven
65. nationaal Perpignan 3915 duiven
70. nationaal Narbonne 3580 duiven
76. nationaal Libourne 4354 duiven
78. nationaal Tulle 6206 duiven
91. nationaal Perpignan 3915 duiven
96. nationaal Perpignan 3915 duiven

 

Jurgen Malfait