更多信息

Astère Vergotte (Aalter) tovert dubbele zege op Issoudun (O-Vl) uit zijn hoed !

07 Nov 2019

Toen Astère de deur in de Stationsstraat in Aalter opende zei ik lachend “Aha, de meester tovenaar doet het weer”, waarop Astère even jolig antwoordde “Welgekomen, maar het zijn mijn duivinnetjes die het gedaan hebben”.
Typerend Astère, het respect en de liefde voor zijn duiven, maar ook een rasechte observator en motivator van duiven. Velen hingen in het verleden aan zijn lippen, en nu nog steeds kan je van Astère altijd wel iets opsteken over de omgang met duiven.
Met zijn 71 jaar jong is Astère niet steeds de kwieke, positieve, goedlachse man, alhoewel hij beweert dat het hier en daar al eens durft te kraken. Samen met zijn vrouw Edith beleefden en beleven ze nog heel veel plezier aan de duivensport die hij op een zeer gepassioneerde en bijna maniakale wijze beoefent.

RECULER POUR MIEUX SAUTER
Enkele jaren terug verkocht Astère quasi zijn ganse kolonie. En ja, ook hij, toch gekend en erkend als een echte ‘stielman’ in de duivensport moet toegeven dat een herstart na een verkoop niet altijd van een leien dakje loopt. Het duurde even voor Astère terug op adem kon komen en zich terug aan de top kon vestigen. Hij diende even een stapje terug te zetten om dan met heel veel panache terug te komen. De bekroning van deze oefening vond vorige zaterdag plaats op de provinciale vlucht uit Issoudun, waar zowel bij de oude duiven als bij de jaarduiven de eerste prijs provinciaa Oost-Vlaanderen werd behaald.
Maar ook uit de verkoop haalde Astère toch heel wat voldoening. Zo is de nationale winnares Vierzon jaarlingen bij Freddy & Jacques Vandenheede uit Kruisem een dochter van Steffy. Steffy (BE13-4175043) was een topvliegduivin bij Astère (14e nat asduif KBDB) en werd door Freddy & Jacques aangekocht bij Astère. Een mooie bevestiging van de kwaliteit van de duiven van Astère.

KNALLEN MET DE KLEINE KORF
Geen kwantiteit maar kwaliteit. Bij Astère moet je niet zijn om een grote kolonie duiven aan te treffen. Hij startte het seizoen met 16 duivinnen (oude en jaarse) waarvan er nu nog 12 worden gespeeld. Zijn ploegje jonge duiven momenteel bedraagt nog 21 stuks van de 1e ronde (van de 31 gespeende) en nog 28 van de 2e ronde. Kortom een kleine kolonie maar die bulkt van de kwaliteit.
De focus ligt vooral op de halve fond en zware halve fond. Vorige zaterdag evenwel na het Issoudun-festival werd nog een nationale topduif gespeeld op Limoges. Dit zijn vluchten die Astère normaliter weinig speelt, doch hij had 3 van zijn duivinnetjes ingekorfd op deze openingsklassieker dagfond. Hij behaalde lokaal 3e (van 409d), provinciaal 3e (van 2.689d) en nationaal 24e (van 13.569d).
Op Issoudun was het tweemaal raak. Dryana (BE17-4078632) en Kaatje 381 (BE18-4202381) kwamen vleugel aan vleugel aangestormd en werden met slechts 2 seconden verschil bestatigd.

DRYANA (BE17-4078632) WINT DE 1E PROVINCIAAL VAN 4.269 DUIVEN MET EEN MINUUTSNELHEID VAN 1.465,433 M.

KAATJE 381 (BE18-420238) WINT DE 1E PROVINCIAAL VAN 4.054 JAARLINGEN MET EEN MINUUTSNELHEID VAN 1.465,2818 METER (ZIJ BEHAALT EVENEENS DE 2E PLAATS IN DE DUBBELING BIJ DE OUDE DUIVEN).

Beiden zijn echte topduivinnen uit de beste lijnen van het hok van Astère en zoals te zien in hun palmares ook echte klasbakken die zelden of nooit missen.

Aan Dryana hangt evenwel nog een pittig verhaaltje vast. In 2018 is ze na een halve fond vlucht in april op dinsdag thuisgekomen en was totaal uitgeput. Astère geloofde niet in een vlug herstel en liet ze tussen zijn jonge duiven herstellen. Eind juni, na twee maanden rustig heropbouwen werd ze terug op Arras gespeeld en vloog ze in de prijzen. Hij liet ze terug een maand rusten en speelde haar toen nog enkele halve fond vluchten met succes. “De duif lezen” is voor Astère cruciaal. Hij liet haar rustig bekomen, terug vertrouwen opbouwen en dit vertrouwen werd dit jaar niet beschaamd met een provinciale zege als toetje.

Ook wil Astère heel specifiek Pierre Bekaert uit Ouwegem (Kruisem) bedanken. Pierre is een jarenlange trouwe vriend van de familie. Pierre is een duivenhobbyist maar heeft toch wel enkele heel goede onder de pannen. Enkele jaren terug mocht Astère al eens het ‘Schimmelke Bekaert’ gebruiken van Pierre. Toen werd ze de moeder van de 1e interprovinciale winnares op Orléans. Vorig jaar vroeg Pierre à Astère of hij nog geinteresseerd was in het Schimmelke ? En of, zei Astère, de waarde van deze duivin van het jaar 2009 kennende. Hij koppelde ze aan terug aan Blue Jewel (zoals de vorige keer) en ze werd meteen de moeder van Kaatje, die Issoudun bij de jaarlingen won. Duivensport onder vrienden kan ook heel mooi zijn.

ASTÈRE IS EEN ECHTE STIELMAN IN DE DUIVENSPORT
Dit is een open deur intrappen natuurlijk. In het verleden een veel gelezen duivenkronijker…maar wel eentje die het in de praktijk ook realiseerde om top te spelen en geen holle slogans publiceerde.
Daarom toch nog in een notendop de verzorging zoals Astère deze toepast :
De vliegduivinnen werden gekoppeld op 20 december 2018, echter voor 3 van hen waren geen duivers genoeg aanwezig en zij verbleven zonder kweken op het hok van de jonge duiven. Op weduwschap gingen ze verder de winter door en dan vliegen ze elke dag (behalve bij mist of sneeuw). Dan trainen de duivinnen een uur…dit in tegenstijd met de trainingen in het seizoen die hooguit 10 minuten bedragen. Deze trainingen in het seizoen zijn wel 10 minuten heel krachtig en het gedrag van het vliegen bepaalt de vorm.
Na deze training worden ze onmiddellijk binnengeroepen op het hok. Ze zijn niet verduisterd geweest en worden ook niet bijgelicht (ze halen dan nog net Bourges nationaal in een normaal verenpak). Ze gaan elke week de korf in, hetzij voor een vlucht op de zware halve fond, hetzij voor een vitesse of halve fond vlucht.
Ze worden gevoederd met de Matador-mengelingen als volgt :
Thuiskomst turbo
Op zondag premium start
Op maandag ½ premium start ½ super start
Op dinsdag 100 % premium vlieg
Op woensdag ½ turbo ½ premium vlieg
Op donderdag 2/3 turbo 1/3 premium vlieg
De porties zijn wel strikt afgemeten en gewogen om ervoor te zorgen dat ze blijven eten tot de inkorving
Net voor de inkorving krijgen ze hun volle goesting Boarding Mix + hennep. Ze worden dan ook met een gezonde portie eten in de krop ingekorfd.
De duivinnen etn altijd in de gang voor het hok (zie foto hierna). En laat nou net de twee winnaressen Issoudun netjes naar de lens lonken….beide zijn zeer wakkere duivinnen die alles rondom hen observeren.£

Overdag rusten ze op kapjes in een klein hokje met een schuine wand als vloer om het onderling paren tegen te gaan.
De duivinnen hebben een vaste duiver, maar ze hebben met deze duiver niet gewoond op het vlieghok. Bij thuiskomst kunnen ze halfbak naast de duivers en worden pas later in de nestbak toegelaten (tot ongeveer 18.30 u).


Bij thuiskomst wordt extra aandacht besteed aan het verzorgen van de ogen en krijgen ze extra eiwitten toegevoegd om het herstel te bevorderen.
Preventief wordt tweewekelijk de veearts geconsulteerd in een systeem “niks aan de hand, niks ondernemen”. Als bijproducten is Astère een fervent supporter van de producten van dokter Boskamp zoals : Power Glutavit, Bronchichrom, Ijzersupplement, MR e.d.
Maar vooral de observatie en daadkracht typeert Astère, hij amuseert zich met het in de gaten houden van het gedrag en, indien nodig, hierop in te spelen.

Astère moet niets meer bewijzen en dat maakt dat de dubbele zege op Issoudun nog zo zoet smaakt !

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens