Souillac Jaarlingen

Nationaal

  • LEFEBRE BERNARD
  • 20 Jul 2022 00:00
  • 23 Jul 2022 07:50
  • Jaarlingen

Lefebre Bernard - Zulte: 1e Nat. Souillac 4.637 jaarse - snelste van 9113d.

 

Zulte: Wat een close finish om de nationale winnaar van Souillac jaarse duiven te kennen. Zowel Lefebre Bernard (Zulte) als combinatie Faes Gebroeders-Wils Albert (Mol) klokten een duif aan een gemiddelde snelheid van 1224,84 m/m. Dus zat er voor de organisatoren niets anders op dan tot 4 cijfers na de komma te rekenen en dan kwam Oostvlaming Bernard Lefebre als winnaar uit de bus. 

Tuincentrum

Bernard Lefebre is in Zulte en omstreken bekend voor zijn prachtig tuincentrum. Samen met zijn vrouw bouwen ze al jaren aan een goede naam en faam en daarin zijn ze meer dan gelukt. Zowel tuin- als dierenliefhebbers (dus ook duivenliefhebbers) kunnen bij hen terecht voor alle advies, voeders en benodigdheden.
Maar naast het runnen van een druk tuincentrum is Bernard ook een fanatiek duivenliefhebber. Als zoon van de gekende tandem Lefebre-Dhaenens kon het ook moeilijk anders. Bernard: “Hier wordt de duivensport perfect gecombineerd met de zaak en de familie. Ik speel maar iedere 14 dagen, dus 1 WE staat in het teken van de familie en het andere weekend is er duivensport. Dit geldt zowel voor de oude, jaarse als jonge duiven. Nu moet ik wel zeggen dat het spel met de jonge duiven hier niet op nummer 1 staat. Voor ons is dit de ideale oplossing en het lukt op die manier ook want de laatste seizoenen mag ik alles behalve klagen qua prestaties met natuurlijk deze nationale zege als de spreekwoordelijke kers op de taart.”

Weduwnaars

“De duiven van mijn vader Roger zijn de basis van mijn huidige kolonie” vertelt Bernard verder “en deze heb ik aangevuld met rechtstreekse duiven van o.a. Raes Willy, De Meulemeester Johan, Eric De Clercq en Willy Baert. 
Het spel met de weduwnaars geniet mijn voorkeur en hiervoor heb ik een team van 38 duivers zitten. De weduwnaars deden aan winterkweek en nadien werden ze niet meer gekoppeld. Enkel bij het opleren kwam vrouwlief meermaals per week halfbak te zitten zodat de weduwnaars vlot binnen liepen wanneer ze thuis kwamen. 
Qua voeder maak ik gebruik van de “Lefebre mengelingen” welke ik zelf samenstel en mix. Eerst wordt een sportmengeling gegeven en daarna komt er een eiwitarme mengeling in de voederbak. De laatste dagen voor de vlucht wordt er terug sportmengeling gevoederd. 
Medisch gezien wordt alles zo beperkt mogelijk gehouden. Naast de gele druppels (tegen tricho) wordt er ook regelmatig “Trio Mix” (Red Animals – een mix van kruiden, essentiële aminozuren en organische zuren) verstrekt en bij thuiskomst zijn er electrolyten in het drinkwater.

“Tielo”

En dan zijn we bij de nationale winnaar van Souillac beland. “Tielo” (B21-4077075) was niet enkel de snelste in zijn categorie maar liet alle 9.113 Souillac vliegers zijn staart zien. “Hij kwam perfect uit de richting” gaat Bernard verder “er was een vreemde duif bij en daardoor maakte hij nog enkele toeren. Ongelofelijk dat het nu zo een “close finish” is. 
“Tielo” is een kruising van rechtstreekse duiven van Tielemans en De Clercq Eric (Nevele). De vader komt van liefhebber Tielemans en is in feite een aanvlieger. Ik meldde de “verloren zoon” aan maar Dhr Tielemans kon hem niet afhalen. “Hij is een kruising tussen de top kweeklijnen van Engels en Van de Wouwer” wist hij te melden “ik stuur u het eigendomsbewijs op en kweek er maar uit”. Zo gezegd, zo gedaan en zie… 

Bernard…proficiat met uw 1e nationale zege en nog heel veel succes

 

B21-4077075
1e Nationaal Souillac 4.637 jaarse - snelste van 9.113d.

Afstand: 684km

Snelheid: 1224.84 m/m

De hokken

Stefan Mertens