Argenton I Jaarlingen

Nationaal

  • HELLEPUTTE - VAN CANEGHEM
  • 02 Jun 2022 00:00
  • 04 Jun 2022 07:15
  • Jaarlingen

Permanne Francis (Dour): 1e Nationaal Argenton 18.673d. - snelste van 39.230d.

 

Francis Permanne – Dour
1e Nationaal Argenton 18.763 jaarse – snelste van 39.230d.

Maar liefst 39.230 oude en jaarse duiven stonden aan de start van deze nationale vlucht. De weersvoorspellingen gaven NO wind aan waardoor iedereen richting West-Vlaanderen keek maar dat bleek een foute redenering te zijn want zowel in het westen, centraal als oostelijk deel van België werden duiven in de kop van de nationale uitslag geklokt. 
De eerste melding die op KBDB-Online verscheen was deze van Francis Permanne uit Dour. Hij klokte zijn Argenton vlieger voor een afstand van 451km om 12u55min, goed voor een snelheid van 1327,55 m/m en deze eerste plaats zal hij aan niemand meer afgeven. Alle andere Argenton vliegers beten hun tanden stuk op de snelheid van het jaarse duivinnetje van Francis. Een unieke prestatie van een klein gebouwd frêle duivinnetje dat op het hok van de jonge duiven een partner gevonden had en zo een nestje gestart was. Op 8 dagen broeden schudde ze de prestatie van haar leven uit haar vleugels. Super gemotiveerd moet ze geweest zijn want toen we haar in de hand namen was ze zeer moeilijk vast te houden. Wringen en nog eens wringen om toch maar vrij te komen en zo naar haar eieren te kunnen gaan. 

Duivensport pure hobby

Francis vertelt op een olijke manier “Ik ben 75 jaar oud en heel mijn leven beenhouwer geweest. Duivensport is hier pure hobby. Met een team van slechts 11 jaarse en 40 jonge duiven probeer ik plezier te hebben. Al mijn duiven komen van schoonzoon David Flasse. David is jullie wel gekend want hij heeft al 2 nationale zeges op zijn palmares staan namelijk 1e nationaal Montélimar ’14 en 1e Nationaal Pau’17. 
Zelf ben ik in 2017 even gestopt met de duiven en een nieuwe start werd gemaakt met duiven van mijn schoonzoon David.
Mijn nationale winnares (B21-10658541) zal vanaf nu met de naam “Ghislaine” door het leven gaan en is een kruising van duiven van De Smeijter-Restiaen x Juxel Arnaud x Luc Derouck. Opvallend… de moeder van “Ghislaine” is ook al moeder van de 11e en 61e Nationaal Pau.

Systeem

Ik heb een zeer beperkte hokinstallatie waardoor ik voor alles de nodige tijd kan nemen om alle duiven perfect te verzorgen. 
Op het menu staan de mengelingen van Versele-Laga. Op maandag en dinsdag is dit zuivering en naargelang de inkorfdatum nadert wordt het percentage sportmengeling hoger en hoger. Er wordt niet op een graantje gekeken maar steeds volle bak gevoederd. Als beenhouwer heb ik hard en veel gewerkt en heb steeds goed en stevige kost gegeten, anders houdt een mens dat niet uit. Mijn duiven moeten ook hard werken, dus zij krijgen ook voldoende energy toe gestopt. 
Medisch gezien wordt er voor de aanvang van het seizoen enkel tegen tricho behandeld. Tijdens het seizoen gaat er wekelijks een “gele druppel” door het keelgat. Qua bijproducten worden gecommercialiseerde vitaminen verstrekt. 

Francis, dank voor de zeer vriendelijke ontvangst en geniet nog van uw topprestaties! 

 

B21-1065481
1e Nationaal Argenton 18.673d. - snelste van 39.230d.
Afstand: 451km
Snelheid: 1.327,55m/m

Afstamming

De hokken

Stefan Mertens