Agen Jaarlingen

Nationaal

  • CLICQUE GINO
  • 29 Jun 2022 00:00
  • 02 Jul 2022 06:30
  • Jaarlingen

Clicque Gino- Wevelgem: 1e Nationaal Agen 7.331 jaarse - 1e Internationaal jaarse

Niet echt een verrassing zullen sommigen zeggen….en misschien hebben ze wel gelijk, maar een eerste nationaal spelen (en ook internationaal) is niet zoiets wat je maar bij één of andere winkel kan bestellen.

Ook ten huize Clicque niet…alhoewel ze daar ondertussen toch al een beetje kunnen grossieren in nationale overwinningen en asduiven.

Dat de formecurve in de juiste richting zat was de vorige vluchten meer dan duidelijk geworden.

Op de nationale vlucht uit Tulle, met lossing op dinsdag door de slechte weersomstandigheden de dagen ervoor was het een waar festival met maar liefst 21 duiven in de nationale top 100.  Het werd een net niet…met een tweede plaats nationaal en een zeer sterke reeks erop volgend.  Een gedeelte van de eer kon wel worden opgeëist door het feit dat Annemie Vanhee de 1e nationaal won met een duif van Clicque-afstamming. Gedeelde vreugd, dubbele vreugd ?

Winnen geraak je moeilijk gewoon

Went dit een eerste nationaal spelen ?   Wanneer we de ogen van Gino zien fonkelen wanneer hij het relaas doet, dan hebben we de indruk van niet. Als professioneel runt hij samen met zijn gezin de ganse firma  Clicque Racing Pigeons. 

Het is een familiebedrijf waar de taken heel goed zijn verdeeld en iedereen wordt geacht zijn deel van de zorg op zich te nemen.  Er zijn goede afspraken gemaakt, het is een drukke agenda, en in de volle foulée van het seizoen is het keihard werken om alle duiven in de juiste omstandigheden en bij voorkeur in topforme aan de startlijn te krijgen.

Ook hier zijn de naweeën van een zeer zware Argenton nog voelbaar, maar er waren een groot aantal duiven thuis gebleven om voldoende uitgerust op Agen te kunnen vliegen.

De 1e internationaal spelen met je 1e afgegeven duif….is en blijft een verrassing maar het was een duif die met volle vertrouwen werd ingekorfd. 

Deze jaarling was 4 weken thuis gebleven (Bourges nationaal was de vorige nationale vlucht die werd gevlogen).  Een fitte duif aan de start van een zware wedstrijd is en blijft een voordeel.  Er werden relatief hoge snelheden gehaald (de duif van Gino vloog 1.350 meter per minuut voor 787 km) maar de kilometers moeten hoe dan ook afgehaspeld worden.

Turbo Cyriel (BE21-3024054) is de beste internationale duif Agen jaarlingen

Cyriel is het zoontje van Jasper Clicque en hoe kun je deze duif dan beter en mooier dopen dan Cyriel. Het feit de 1e nationaal en internationaal te vliegen heeft er dan het woordje Turbo verdiend aan toegevoegd (ook verwijzend naar de bloedlijn langs vaders kant).

Het is een mooie blauwe duiver, eerder het ranke type met een zeer goede vleugel en een heel sterk oog. Ook een nerveuze jongen in de hand die duidelijk nog niet moe gevlogen was.

Na de vlucht uit Bourges nationaal waar hij een deftige prijs vloog werd hij thuis gehouden. Enkel werd een kort opleervluchtje van enkele kilometer gevlogen om er nog even de zwier in te krijgen.

Hij vertoeft op een hok voor jaarlingen waar niet bewust het klassieke weduwschap in zijn pure vormen wordt gespeeld.  Bij de inkorving worden de duiven zo rustig mogelijk ingekorfd en bij thuiskomst zijn er een aantal duivinnen aanwezig om wat leven in de brouwerij te brengen. Het is een vorm van georganiseerde chaos die wordt gehanteerd en blijkbaar heeft dit Turbo Cyriel uitermate goed gemotiveerd om deze sterke prestatie uit zijn vleugels te schudden.

Van edelen bloede

Turbo Cyriel is er eentje van ‘edelen bloede’ zoals we dit op de hokken van Gino wel kunnen noemen.

Zijn vader is een zoon van Turbo Piraat en de Piraat-lijn heeft reeds menig topresultaat naar de hokken in Wevelgem gebracht. We vinden ook een scheut Platteeuw-bloed terug langs vaderszijde.

Zijn moeder is een duivin van Eric Vermander uit Oekene, die op haar beurt een dochter is van Cesaer (o.a. 8e nationaal Barcelona). Cesaer zat gekoppeld aan Mieke die nog een kleindochter was van de beroemde Vital van Noël Lippens. Dus duiven die zonder twijfel de kilometers aankunnen.

Het is normaliter de bedoeling dat Turbo Cyriel de al zo rijke kweekhokken van Gino zal vervoegen om, hopelijk, zoals in de goede Wevelgemse traditie past, terug topvliegers op de wereld te zetten.

Met de volle dagfondkalender die aan de gang is, de huidige forme die aanwezig is op deze hokken, verwachten we nog stuntwerk !

Alvast proficiat met deze klinkende zege vanwege het Herbots-team !

Geert Dhaenens

 

 

B21-3024054
1e Nationaal Agen 7.331 jaarse - 1e Internationaal jaarse 

Afstand: 787km
Snelheid:  1350,48 m/m

Geert Dhaenens