Périgueux Oude duiven

Nationaal

  • TRAEN MAURICE
  • 21 Jul 2021 00:00
  • 23 Jul 2021 00:00
  • Oude duiven

Traen Maurice - Sint-Joris-Beernem: 1e Nationaal Perigueux 3.783 oude - snelste van 8.562d.

Het weer zit dit jaar de duivenmelkers niet mee en ook voor de nationale vlucht vanuit Perigueux, welke normaal gezien op zaterdag de vrijheid zou krijgen, hadden de weervoorspellers geen goed nieuws. Regen, regen en nog eens regen. Gelukkig is er de nodige “soepelheid” qua organisatie en stonden zowel organisator Belgische Verstandhouding als KBDB open om de lossing een dag vroeger, namelijk op vrijdag, te laten plaats vinden want dan was er qua weer letterlijk en figuurlijk “geen vuiltje aan de lucht”. 
In totaal werden er 8.562 duiven voor deze nationale fondvlucht ingekorfd en met een stevige noordoosten wind als reisgezel was het te verwachten dat de snelste duiven in de provincie West-Vlaanderen zouden geklokt worden. Snelste van alle Perigueux vliegers werd blauwe duiver “B17-3027139” die na zijn exploot de naam “De Perigueux” op gekleefd kreeg. Met een gemiddelde snelheid van 1161.71 m/m liet hij zijn baasje Maurice Traen van een eerste nationale overwinning proeven. “De Perigueux” is middelmatig van bouw en van het zeer zenuwachtige type. We hadden meerdere pogingen nodig om hem te kunnen fotograferen. Ongelofelijk hoe “zot” hij achter zijn duivin liep. 

Eenvoud siert
Toen we Maurice contacteerden om hem te feliciteren waren zijn eerste woorden “Ik ben maar een eenvoudige liefhebber, duivensport is voor mij pure ontspanning.” En… gelijk heeft Maurice…in de tuin staan duivenhokken die al jaren hun deugbaarheid bewezen hebben en waar al heel veel kopprijzen door de spoetnik gedoken zijn. Enkele topresultaten zijn o.a. 1e prov. Montluçon ’16 en 3e Nationaal Limoges ’14 tegen 7.221d.. By the way… deze is vader van de nationale overwinnaar Perigueux of met andere woorden de spreekwoordelijke appel valt nooit ver van de boom.
De basis van de Traen kolonie werd opgebouwd met duiven van Eric Coucke (ras Casaert-Sénéchal), Cyriel Vanpoucke en Nicolas Dobbelaere.
Wie fond en marathon wil spelen moet over een uitgebreide vliegploeg beschikken en daarom komt Maurice jaarlijks met 70 weduwnaars aan de start. Deze worden volgens de spelregels van klassiek weduwschap gespeeld. Midden Maart werden ze een eerste maal gekoppeld en na 5 dagen broeden was het weduwschap een feit. Tijdens deze broedperiode werken de weduwnaars ook hun eerste leervluchten af. 
Trainen gebeurt tweemaal daags en als er ingekorfd wordt krijgen ze enkel hun nestschotel ter beschikking. Vrouwlief wacht hen wel bij thuiskomst op en meestal mogen ze dan tot s ’anderdaags bij elkaar blijven. 
Het voeder komt van bij Natural waarbij er gewerkt wordt met de mengelingen “Finesse Light”, “Finesse Sport” en “Finesse Energy”. Verder bij thuiskomst Belgasol (Belgica-de Weerd) en de laatste dagen voor de inkorving een scheut Sedochol in het drinkwater. Medisch gezien ontziet Maurice zich geen enkele moeite want om de 2 à 3 weken gaat hij tijdens het seizoen op consultatie bij Franky Compernolle. De weduwnaars werden 1 x tegen tricho en 1 x tegen coxi behandeld. Tegen de “kopziekte” werd er nog niets gegeven.

Spijtig dat Maurice de aankomst van zijn winnaar gemist heeft. Hij was met zijn klok van halve fond vlucht Fontenay binnen en bij thuiskomst zag hij dat zijn naam bovenaan de aanmeldingen stond.

Maurice, proficiat vanwege het hele Herbots team

B17-3027139
1e Nationaal Perigueux 3.783 oude - snelste van 8.562d.

Afstand: 691km
Snelheid: 1161.70 m/m

Afstamming

De hokken

Stefan Mertens