Chateauroux II Jaarlingen

Nationaal

  • DE GEEST- DE COCK
  • 05 Aug 2021 00:00
  • 07 Aug 2021 00:00
  • Jaarlingen

De Geest-De Cock - Stekene: 1e Nationaal Chateauroux 7.674 jaarse

Het Waasland, gelegen in het noordoostelijke deel van de provincie Oost-Vlaanderen, zegeviert op Chateauroux nationaal jaarse duiven. De tandem of moeten we zeggen het drietal De Geest-De Cock uit Stekene hadden met hun “Golden Staf” (B20-402447 – snelheid 1858,67 m/m) de snelste van alle 7.674 jaarse Chateauroux vliegers. In volle sprint klopt hij de duiven van Van Dyck Danny (1841.87 m/m) en Van de Poel-Vanoppen (1810.68 m/m). Een knappe zege die dan ook de nodige champagne flessen deed ontkurken. 
Als men de oprit van de woning betreedt kan men niet naast de indrukwekkende hokinstallatie kijken. Het zijn zeer ruime hokken welke boven de paardenstal gebouwd zijn. De hokken zijn geconstrueerd volgens het principe van een hok in een hok en voor iedere afdeling is er nog een zeer ruime volière voorzien. Licht en lucht (zonder tocht) in overvloed met super gezonde duiven als resultaat.
De naam De Geest-De Cock staat voor Frans De Geest, Robert De Cock en Jean-Pierre De Geest. Sinds 2013 hebben ze elkaar gevonden en de resultaten liegen er niet om. De basis van hun kolonie werd in de loop der jaren gevormd door duiven van Gaby Vandenabeele, Mariën Fernand & Koen, Koopman via Mariën, meerdere duiven van Gebr. Scheele, Hebberecht Chris, Verstraete Xavier, Eric Maes en we mochten zeker en vast Staf Theeuwes niet vergeten. Hij was mede grondlegger en raadsman van deze Waaslandse top kolonie.

“Golden Staf”

De nationale winnaar is een mooie blauwe duiver. Middelmatig van bouw met een zeer sterk rood/wit oog. Op het moment van vliegen had hij 3 pennen gestoten, maar toen we enkele uren later de foto namen liet hij zijn 4e pen gaan. 
Zijn aankomst was niet onmiddellijk opgevallen. De jonge duiven van provinciale vlucht Montoire waren volop aan het vallen toen er plotseling een bepaalde duif toch met meer snelheid en nijd richting spoetnik dook. Bij controle van het EC – systeem bleek het om een Chateauroux vlieger te gaan. Het feest kon beginnen.
De vliegploeg bestaat uit 30 weduwnaars en deze worden gespeeld volgend het principe van klassiek weduwschap. Aangezien ze na het vorige seizoen een koppel jongen groot gebracht hebben mochten ze in het voorjaar 2021 enkel een 10-tal dagen broeden. 
Bij thuiskomst vinden de duivers een “recup-mengeling” in de voederbak. Nadien wordt er overgeschakeld op een eiwitarme mengeling om dan de laatste dagen op te voederen met een sportmengeling. Medisch gezien gaan ze iedere maand in de wachtkamer van de dierenarts zitten. Zijn advies wordt stipt opgevolgd. Zo werd er dit seizoen al een paar maal tegen tricho behandeld terwijl er tegen kopziekten nog niets gegeven werd. Qua bijproducten is het zoals bij velen onder ons waarbij electrolyten en vitaminen met de regelmaat van de klok in de drinkpot of over het voeder gaan. 

Het is overduidelijk dat onze nationale winnaars alles zeer goed onder controle hebben en het zal ons niet verwonderen als ze de komende jaren nog eens of meerdere malen hun slag zullen slaan. Het is hen van harte gegund.

Nog heel veel succes van het Herbots team. 

B20-4024447
1e Nationaal Chateauroux 7.674 jaarse

Afstand: 518km
Snelheid: 1858.67 m/m

Stamkaart 

Hokken

Stefan Mertens