Brive Oude duiven

Nationaal

  • ROZIERS WALTER
  • 23 Jun 2021 00:00
  • 26 Jun 2021 00:00
  • Oude duiven

Roziers Walter (Berlaar): 1e Nat. brive 8.839 oude

Berlaar: Wie in duivenmiddens de naam van gemeente Berlaar laat vallen, legt zonder het te weten een link naar de gekende snelheidsspelers uit deze streek. Mannen van de pure  vitesse, waarvan enkelen zich nadien ook profileerden op de halve- en grote halve fond vluchten. Denk maar aan toppers zoals Gaston Van de Wouwer, Wim de Troy enz…
Maar ook voor de grote fond vluchten is het blijkbaar niet verkeerd om in Berlaar te wonen. Bewijs de prestaties van Walter Roziers . Walter en zijn duivencompagnon Jan Fierens wonnen in 2016 nationaal Agen. Toen was het hun geschelpte duiver “The Stealer” (B14-6084324) die de allersnelste van alle 6.748 Agen vliegers was. 
Afgelopen weekend was het terug “bingo”. Nu met “Free Bird” (B17-6038743) die aan een snelheid van 1368.39 m/m alle 8.839 Brive vliegers achter zich liet. 

Weduwnaars en duivinnen

Met een groep van 50 weduwnaars en 25 duivinnen wordt het klassiek weduwschap gespeeld. Nationaal overwinnaar “Free Bird” maakt deel uit van de weduwnaars ploeg en wie denkt om hier wat geheime truckjes te ontdekken slaat de bal volledig mis. Walter en Jan houden het allemaal simpel en “back to basic”. Gezonde hokken creëren gezonde duiven en zolang er niets verkeerd is wordt er ook niet gekuurd. Tweemaal per jaar wordt de man in de witte kiel bezocht en zijn advies wordt stipt opgevolgd. Opvallend is dat de voorkant van de hokken grotendeels uit draad bestaat. Goede verluchting is belangrijk en enkel s’ nachts, bij regenweer of als de wind verkeerd blaast wordt dit afgesloten. 
Via 2 x Quievrain, 2 x Noyon, 2 x Sermaises en Bourges ging het richting Brive. Op de vraag of “Free Bird” speciaal gemotiveerd was, kon niet geantwoord worden. Bij de inkorving worden ze van het hok geplukt en zo kalm als mogelijk ingekorfd. Enkel bij thuiskomst krijgen ze hun partner te zien. 
Op het dagelijkse menu staan de mengelingen uit het goedkopere gamma. “We voederen van licht naar zwaar” zegt Walter “een systeem dat mijn vader Gust uitdokterde en wat we nu nog steeds volgen. Zonder veel poespas, op gevoel mengen en dat lukt ons ook.”
Wat de duivinnen betreft, deze worden eerst op weduwschap gespeeld en dan nadien, naargelang de vlucht waarvoor ze voorzien zijn, op nest gespeeld. 
De basis van de Roziers kolonie gaat nog steeds terug naar duiven van vader Gust, aangevuld met duiven van Walter De Rijck, Jos Thoné en Houben Jef. 

Walter en Jan, proficiat van het gehele Herbots team en nog zeer veel succes op de komende marathon vluchten. 

B17-6038743
1st Nat. Brive 8839 old birds

Distance: 703km
Velocity: 1368.39 m/m

Afstamming

Hokken

Stefan Mertens