Bourges II Jonge Duiven

Nationaal

  • GEUKENS RENE
  • 29 Jul 2021 00:00
  • 31 Jul 2021 00:00
  • Jonge Duiven

Geukens Rene - Paal: 1e Nationaal Bourges 18.707 jonge duiven

Paal: Wie wil dit niet als duivenliefhebber… nationaal Bourges jonge duiven winnen! Het is en blijft de ultieme droom van iedere halve fond speler. Een droom die voor velen als een ballon stuk springt maar jaarlijks voor één iemand werkelijkheid wordt. Het is een overwinning die men zijn hele leven meedraagt en door vrienden duivenliefhebbers nooit vergeten wordt. 
Dit jaar was het de droom van René Geukens uit Paal die werkelijkheid werd. Zijn “Anna” (genoemd naar een van de kleinkinderen) liet zich aan een gemiddelde snelheid van 1612.22 m/m registreren en duldde de jonge duif van Weytjens Theo (Zutendaal, de nationale winnaar van vorig jaar, 1598.73 m/m) en de jonge duif van Bosmans-Leekens (Beverlo – 1596.63 m/m) in haar kielzog.

Klein bestand

Wie bij familie Geukens de oprit oprijdt ziet het meteen… een perfect onderhouden tuin, dito duivenhokken…alles ligt er “gestreken” bij…het is een oase van rust en wat moet het als duivenliefhebber zalig aanvoelen om in dit Limburgs paradijsje wekelijks duiven te kunnen waken. 
René is in ’76 op zelfstandige basis met de duiven gestart. Zijn vader was ook liefhebber maar papa was niet zo fanatiek en lag alles behalve wakker wanneer zijn naam enkel bij het adres van de uitslag vermeld stond. Voor René veranderde er veel toen zijn vrienden Gilbert en Henri Van Loo een mandvol jongen brachten. De resultaten schoten de hoogte in maar omdat René scheidsrechter was (heeft dit 27 jaar lang gedaan) werd er tijdens deze periode enkel met jonge duiven gespeeld. Ondertussen is er veel veranderd, ook de basis van de kolonie kan nu terug gebracht worden naar volgende namen: Dirk Van Dyck (lijn “Olympic Niels” en logischer wijze ook “Di Caprio”), Danny Van Dyck (Pulle) Michel Eyletten (Diest) en Markus Bauer (Lochristi waarmee samenkweek gedaan wordt).  
René kweekt jaarlijks een 60-tal jonge duiven en momenteel heeft hij er nog 35 zitten. Voor de rest geen oude maar wel 2 jaarse duiven of met andere woorden hier wordt de kaart van de kwaliteit ipv kwantiteit getrokken. 
Beyers mengelingen gaan dagelijks in de voederbak, enkel de laatste 2 dagen wordt er opgevoederd met “Turbo” van Matador. Qua bijproducten wordt er veel gebruik gemaakt van Birdy Health en Birdy Sil-Plus in het drinkwater. 
Jonge duiven mogen niet stil zitten en als het weer het toelaat worden ze tijdens de week 2 tot 3 maal te Tienen (35km) gelost. René gaat ze steeds lappen en vrouw Godelieve geeft ze een warm welkom bij thuiskomst. 

Vanop het plankje

De jonge duiven worden volgens het systeem van de schuifdeur gespeeld en aangezien “Anna” geen duiver had, had René geprobeerd om haar een te geven. Een kweekduiver werd op het hok geplaatst maar deze bleek te “hevig” te zijn. Een andere duivin bleek meer interesse in deze duiver te hebben en “Anna” hield het hele schouwspel vanop haar plankje in de gaten. Blijkbaar moet dit haar gestimuleerd hebben om tot het uiterste door te gaan. “We hebben ze zien arriveren” vertelt Rene “in feite niet uit de juiste richting en daarom dachten we dat het nog een laatkomer van Soissons was. Het was verschieten toen we zagen dat het een Bourges vlieger was. Alles werd netjes aangemeld en toen onze naam op KBDB-Online verscheen heeft de telefoon niet meer stil gestaan. 

De toekomst van “Anna” zal waarschijnlijk niet in Paal afspelen maar bij een nieuwe eigenaar. De komende dagen zal dit allemaal concreter worden. 

René nogmaals proficiat van het hele Herbots team en geniet met volle teugen. 

B21-5049054
1e Nationaal Bourges 18.707 jonge duiven

Afstand: 478km
Snelheid: 1612.22 m/m

afstamming

De hokken

Stefan Mertens