Bourges II Oude duiven

Nationaal

  • THONE JOS
  • 29 Jul 2021 00:00
  • 31 Jul 2021 00:00
  • Oude duiven

Thone Jos - Niel-bij-As: 1e Nationaal Bourges 8.409 oude duiven - snelste van 39.068d.

Niel-bij-As: Het doet zichtbaar deugd bij de familie Thoné om nog eens een belangrijke overwinning op het palmares bij te schrijven. Bijna wekelijks waren er al 1e prijzen uit de Limburgse lucht gevallen (de teller staat in 2021 op 80 overwinningen incl. dubbelingen) waardoor de honger naar een nationale overwinning des te groter was. Maar in Niel-bij-As weten ze beter dan iedereen dat om een nationale zege te behalen alles moet mee zitten. Met de conditie van de duiven zat het al snor, nu nog het weer (lees de wind) en dan wist team Thoné dat het met hen kwaad kersen eten zou zijn. 
Jos had samen met zijn zonen Xavier (tevens full time bezig met de duivensport) en Maxim besloten om 30 duiven mee te geven naar Bourges/Vierzon, maar naarmate het uur van inkorven naderde werden er meer duiven in de mand gestoken. Uiteindelijk stonden ze met 44 eenheden aan de inkorftafel. Hierbij “Nina” welke als 2e getekende op de poulebrief gezet werd en 2 dagen later de hoofdrol opeiste door de nationale overwinning te behalen tegen 8.409 oude en tevens de snelste van alle 39.068 Bourges vliegers afgevlagd te worden.

“Nina” B19-5095058

We hebben het geluk gehad om “Nina” te mogen bewonderen en eerlijk gezegd we zijn meer dan onder de indruk. “Nina” is een blok dynamiet…krachtige spieren vergezeld van een dik pluimenpak en voor zij die graag een mooi oog zien… wel in de ogen van “Nina” verdwaal je. Pure klasse!
Dit alles wordt dan ook nog vergezeld van een stamkaart met niets dan ronkende namen. De vader is een zoon van “Goudhaantje” (Rudi Diels) x “Olympic Rosita” (Van den Bulck). Moeder is een dochter “Kittel” (Van de Bulck) x “Avrilla kweeklijn”. 

Het verhaal achter de overwinning

We hebben het al meermaals gezegd. Achter elke nationale overwinning zit meestal een verhaal van super motivatie, zo ook bij “Nina”. Jos begint te vertellen “Zoals al haar hokgenoten wordt “Nina” volgens het systeem van totaal weduwschap gespeeld. “Nina” heeft als partner “Remco”. “Remco”, ook “gene pannekoek” werd in 2019 als 12e nationale asduif KBDB grote halve fond afgevlagd. Heel het seizoen heeft “Nina” de halve fond en “Remco” de grote halve fond gevlogen of met andere woorden “Nina” kwam steeds als eerste thuis en diende lang te wachten op haar man. Ervaring heeft me al geleerd dat een duivin dit minder erg vindt en al sneller eens naar een andere duiver gaat lonken tot wanneer haar partner thuis is. Maar nu komt het… “Remco” bleef tijdens het seizoen achter en werd gelukkig door een Duitse sportvriend aangemeld. We contacteerden Ludo Wille en Ludo die voor de firma Beyers veel in Duitsland vertoeft bracht “Remco” terug mee naar Niel-bij-As. Het was dus enkele weken geleden dat “Nina” haar “Remco” nog gezien had en bij de inkorving van Bourges was het dan zo ver. Tevens werd voor de eerste maal dit seizoen een nestschotel gegeven en zie… super gemotiveerd deed “Nina” waar wij al heel het seizoen keihard voor werken namelijk die nationale zege op een gekende vlucht tegen een massa duiven behalen want het feit dat “Nina” ook de snelste van alle 39.068 Bourges vliegers is, betekent voor ons ook heel veel. 
Terloops gemeld…in alle hectiek werd ook “Remco” ingekorfd. Geloof het of niet maar zijn ringnummer kan je op plaats 30 van de nationale uitslag terug vinden.

Systeem

Het Thoné systeem is al in diverse artikels besproken geweest en aangezien we hier enkel de nationale zege willen toelichten gaan we hierop niet verder in. Het is ook niet mogelijk om het Thoné systeem in enkele lijnen te beschrijven maar we willen wel vermelden dat ze het volle vertrouwen hebben in de Beyers mengelingen (waar de Thoné mengeling gecommercialiseerd wordt) en de bijproducten van Pigeon HP verstrekken. Medisch wordt beroep gedaan op dierenarts Norbert Peeters en Vincent Schroeder.

Team Thoné…geniet van deze unieke zege en nog veel succes van het hele Herbots team gewenst.

 

"Nina"
B19-5095058
1e Nationaal Bourges 8.409 oude duiven- snelste van 39.068d.

Afstand: 491km
Snelheid: 1621.75 m/m

Afstamming

De hokken

Stefan Mertens