Valence Oude duiven

Nationaal

  • Vlaeminck Marc
  • 08 Jul 2020 00:00
  • 11 Jul 2020 08:00
  • Oude duiven

Vlaeminck Marc - Ramsel: 1e Nat. Valence 7.591 oude

Afstand: 679km
Snelheid: 1062,5 m/m

Wat moet het een kick geven als je weet dat er al een hele tijd een duif geklokt in het zuiden van België als nummer 1 nationaal staat en dat je dan een van uw duiven recht vanuit de juiste richting uw hok ziet aanstormen. Marc Vlaeminck uit het Antwerpse Ramsel is de gelukkige die van dit scenario mocht genieten. Eerst werd nog aan een laatkomer van Argenton gedacht maar toen hij de zwarte kleur van zijn Valence vlieger herkende kreeg zelfs Marc een “kippenvelmoment” om nooit meer te vergeten. De klok wees 18u39min en 36sec… goed voor 1062,65 m/m … goed voor de nationale zege tegen 7.591 Valence vliegers. Terloops vermeld… vroeger won Marc reeds de 1e Nationaal Gueret en enkele jaren geleden won hij de 1e Nationaal Chateauroux tegen 14.815 jaarse duiven (tevens de snelste van 25.205 duiven)… dus onze sympathieke tuinaanlegger weet perfect hoe het voelt om een grote overwinning te behalen. 

Veel spelen

Voor Marc staat de duivensport gelijk met duiven spelen. Administratie is niet echt zijn ding. Ondanks de nationale Valence winnaar “Zwarte Bliksem” (B14-6236016)  al heel wat kilometers op zijn teller staan heeft, moet je aan Marc niet naar zijn resultaten lijst vragen want die kan hij niet tevoorschijn toveren. “Kan je geloven dat hij in het najaar nog op de Ronde Van België gespeeld geweest is. Ook qua voorbereiding gebeurt het hier niet altijd zoals bij anderen. Zo heeft mijn “Zwarte Bliksem” voor de start van het seizoen 2 nesten groot gebracht. Wees nu eerlijk… dit ga je niet bij veel liefhebbers horen.”
Valence zal voor de “Zwarte Bliksem” de laatste maal zijn dat hij een lossingsplaats heeft gezien. Hij moet nu niets meer bewijzen en zal ofwel van eigenaar veranderen ofwel een bak op het kweekhok toegewezen krijgen. 
We hadden het geluk om de “Zwarte Bliksem” enkele uren na zijn thuiskomst van deze toch wel zware fondvlucht in de handen te mogen nemen en we waren verwonderd hoe mooi “rond” hij nog voor kwam. Combineer dit met zijn dik verenkleed en zijn imponerende kop en je voelt zo dat men een unieke winnaar in de handen heeft. 
Op de vraag of “Zwarte Bliksem” speciaal gemotiveerd was kon Marc snel antwoorden. “Enkele dagen voor de inkorving had hij nog het lumineuze idee om een extra woonbak in te palmen en volgens mij moet dat zijn motivatie geweest zijn om deze kracht toer uit zijn vleugels te slaan. Voor de rest komen duivers en duivinnen bij de inkorving gedurende 30 min samen en na thuiskomst mogen ze meestal tot ’s anderdaags bij elkaar blijven.”

Marc is het seizoen met een groep van 56 oude en jaarse duiven gestart. De kaart van het totaal weduwschap wordt getrokken en zoals reeds gezegd hebben de vliegduiven voor de start van het seizoen gekweekt. Tijdens het seizoen trainen de duiven tweemaal daags een vol uur. Voor de rest houdt Marc er een eenvoudige methode op na. Voederen gebeurt meestal volle bak. Bij thuiskomst en de dag erna is dat Dieet voeder en nadien een mengeling met veel kleine zaden. Qua bijproducten heeft Marc enkel een vaste regelmaat in het verstrekken van look en ajuin. Hij kookt een volle bol van beide af waarbij hij 5 liter water aan toevoegt en dat geef Marc dan enkele dagen. Medisch gezien wordt enkel voor de verplichte inentingen de dierenarts geconsulteerd. Voor de “kop” werden de duiven niet behandeld enkel kregen ze ongeveer een maand geleden een 7-daagse kuur tegen tricho. 

Qua basis duiven heeft Marc veel te danken aan duiven die hij lang geleden gehaald heeft bij Firmin Van Loock (Houtvenne), Jos van de Veken (Retie), Leon Jacobs (Tremelo) en Leo Smets (Morkhoven).

Marc had voor Valence 2 duiven ingekorfd en zijn eerste getekende maakt hem nu internationaal beroemd ! 

Nogmaals proficiat vanwege het hele Herbots Team

BE14-6236016 : 1e Nationaal Valence 7.591 oude

Pedigree

 

De hokken

Stefan Mertens