Tulle Oude duiven

Nationaal

  • DE MEYER WALTER
  • 19 Aug 2020 00:00
  • 22 Aug 2020 00:00
  • Oude duiven

Bart & Nance Van Oeckel ( Oud Turnhout ) - 1ste Nationaal 3.064 oude duiven

Voor de laatste fondvlucht uit Tulle kwamen er toch nog 3000 en 4000 jaarlingen aan de start, het speciale corona jaar werd afgesloten met een topkolonie als winnaar. Bart & Nance Van Oeckel uit het Antwerpse Oud-Turnhout mochten voor de zoveelste keer de duiven van de ééndaagse fond in de regen opwachten. Maar dit hield de topduivin “BE 18-6058181” niet tegen om te zegevieren tegen 3.064 oude duiven. Opnieuw is dit een kleindochter van hun stamvader “F16” die hun de 5de Nationale zege uit hun carrière oplevert en de 21ste provinciale overwinning. In totaal winnen ze 3 x TOP 10 Nationaal en doen ze hun kolonie weer alle eer aan. De winning drive was tijdens mijn bezoek enorm aanwezig en hou ze de komende weken alvast in de gaten want hun honger is nog niet gestild. 

Overgang seizoen 2019 naar 2020

Voor Bart & Nance begint het seizoen 2020 waar het seizoen 2019 eindigt, duiven in een optimale conditie door de rui en de winter krijgen is daar één van. In september 2019 werden de duiven hier uitgeselecteerd en mochten de betere oude en jaarlingen blijven die aangevuld werden met de jonge duiven van de 1ste en 2de ronde ( hierin wordt een selectie gemaakt met de betere die overblijven ). Daarna wordt het rechtse gedeelte van de vlieghokken aangevuld met de jonge duiven van de 3de en 4de ronde die allemaal mogen blijven en hun kans krijgen als jaarling. 

Waarom doet hij dit ? De 1ste en 2de ronde vlogen 3 nationale vluchten en hierin is het kaf van koren gescheiden, de jongste bende vloog amper 1 Nationale vlucht en moet je op 1 vlucht niet beoordelen. 

De gehele vliegploeg werd verduisterd tot ze nieuws kregen dat we mochten beginnen met leervluchten, vanaf dan werd er gestopt met verduisteren en vanaf 15 juli zijn ze dan begonnen met bij te lichten van 5u00 in de ochtend tot 23u00 ’s avonds. Er wordt hier nog steeds gekozen om het grootste gedeelte van de vliegploeg op het chaos systeem en totaal weduwschap te spelen, dit jaar hadden ze voor het eerste een hokje van 12 duivinnen voor de kleine halve fond die heel aardige resultaten hebben laten zien. 

De nationale winnares komt uit dit hokje, Bart besliste om de 4 allerbeste van dit hok te stoppen en de andere nog mee te geven op Tulle. Ze hadden tot op heden maximum Sermaises gevlogen, maar de grote sprong maakte geen verschil in deze omstandigheden. 

Het linkse gedeelte van de vliegploeg werd een paar weken geleden gekoppeld en zaten voor Tulle op einde broeden, de doffers vlogen dus Tulle terwijl de duivinnen Melun vlogen en nu op een nestje nog de komende Nationale vluchten mogen afwerken. 

Wat voor belangrijke beslissingen heb je dit seizoen genomen ? 

Als eerste te beginnen met de hitte waarmee we te maken hebben gehad, hier gaat geen enkele duif in de korf als het boven de 30°C is. Ik doe dit de duiven niet aan om daarna het deksel op mijn neus te krijgen, dit kan de hele vliegploeg ontregelen.

De tweede belangrijke regel is dat hier een quarantaine hokje is voorzien voor de late nakomers de dag of 2 dagen nadien. Deze duiven zijn diep in hun energiereserve moeten gaan waardoor ze de eerste week niet direct het ritme kunnen oppikken van de andere duiven. Daarom zet ik die een weekje apart en worden ze zuiver gezet en krijgen ze voldoende bijproducten om snel te kunnen herstellen. Na die week gaan ze terug tussen de vliegploeg en zie je dat die duiven veel sneller de draad terug oppikken. Misschien een klein detail maar ik vind dat heel belangrijk en kan dit alle liefhebbers van klein tot groot aanraden. 

De laatste regel is ééntje die ik al enkele jaren toepas, na x-aantal weken verwijder ik de minste duiven in de vliegploeg. Dit kunnen er 20 of 25 zijn, afhankelijk van hun conditie toestand en gevoel. Deze heb ik tijdens Brive er terug tussen gezet en je zag dat dit de vliegploeg weer een boost gaf. Dus vooral vertrouwen en conditie is waar ik op werk gedurende het hele seizoen, maar dit is daarom niet de enige weg naar succes maar voor mij qua gevoel wel de beste. 

Hoe gaat het op gebied van training ? 

De duiven trainen hier dagelijks 1x per dag, door de hitte kunnen wij onmogelijk alle duiven voor de hitte laten trainen waardoor we vanaf augustus beslissen om de duiven niet meer aan huis te laten trainen. Deze zitten toch in een bepaalde schwung zodat ze in topconditie zitten om 3 dagen achter elkaar tot op 60km te worden gelost. Dit doen we niet in grote groepen maar in groepjes van 12 tot max 18 duiven. Ze worden dan met een minuut verschil gelost en als één hok is gelost wacht ik wel 5 minuten om het volgende hok te lossen. Dit kost ons qua tijd veel minder moeite en de duiven hebben allemaal één uurtje gevlogen en komen hierdoor nog meer in conditie.

Winnares Tulle

BE 18-6058181 Geschelpte Duivin

1         Nat     Tulle                           3.064d
5                     Melun                             111d
6                     Chevrainvilliers          442d
10                   Quievrain                     202d
37                   Chevrainvilliers         742d
49                   Toury                             715d
54                   Quievrain                 1.443d
64                   Chevrainvilliers         785d
65                   Melun                        1.050d
157    Nat     Chateauroux           6.377d

Vader BE 16-6277078 Den 078 – Zoon F16

Gr.V. BE 09-6107016 F 16 
            Won 1ste Nat La Souterraine , 5de Nat Bourges en 10de Nat La 
            Souterraine
            Zoon van “BE 05-296” Zwarte Diamant L-B-J Geerinckx x “BE 02-844” 
            Super Kleintje Jef De Houwer
 Gr.M. BE 15-4174187 Geschelpt – Baetens W & I
            Dochter van “BE 07-032” Wittekop x “BE 12-187” Kannibaal Stafke

Moeder BE 15-2157346 Agy – Verreckt – Rutten – Deplae

Gr.V. BE 12-5061748 Zoon James Bond- Verreckt – Ariën
            Zoon van “BE 05-007” James Bond x “BE 09-417” Dochter Olympic Wacko
Gr.M. BE 13-2190153 Kleindochter Olympic Wacko
            Dochter van “BE 11-932” Zoon Olympic Wacko x “BE 05-200” Romea

Wat doe je dan als motivatie ? 

Op zich is dit een moeilijke vraag, ik beslis dit op de dag zelf van inkorving of bij thuiskomst. Gaat het moeilijk of verloopt de vlucht makkelijk. Dit zijn allemaal factoren die meespelen en waar variatie in ons systeem belangrijker is dan vaste tijdstippen. Anders worden de duiven het beu en kan je ze niet week na week spelen en dit tot einde van het seizoen volhouden. Zo komen ze bij een moeilijke vlucht op het moment van thuiskomst niet bij elkaar maar staat alles in het teken van recuperatie. Ook als wij onze duiven trainen op 60km komen ze niet samen bij thuiskomst. Dit was ook zo bij Tulle niet het geval omdat wij vonden dat de duiven in topconditie aan de start stonden van deze vlucht. 

Als laatste nog de voeding en begeleiding 

Hier worden tijdens het vliegseizoen de Beyers mengelingen gevoederd en tijdens de kweek de Vanrobaeys mengelingen. Vooral Recup Energy, Youngsters en Galaxy Energy zijn hier de 3 belangrijkste gedurende het vliegseizoen. Wij voorzien verder onze duiven van veel extra’s zoals snoep, pinda’s , walnoten, gepelde zonnepitten, kempzaad en GEM van Beyers. 

Voor de bijproducten gebruiken wij het Herbovet gamma samen met de mineralen van Dr.Mariën. Bij thuiskomst krijgen ze Herbots Recovery en Herbosol, door de week is het vooral Herbial, Herbochol, MMK op dag van inkorving en de “Yellow Drops” die 1x per week over het voer gaan. 

De medische begeleiding staat hier onder toezicht van Raf Herbots uit Velm. Dit jaar kregen onze vliegduiven een enting tegen paramyxo, rota en paratyphus. In het voorjaar stond er 10 daagse kuur met Docamox op de agenda en werden ze zuiver gezet tegen tricho. 

Bart & Nance, van harte proficiat met deze Nationale overwinning vanwege het hele HERBOTS TEAM.