St.-Vincent Oude duiven

Internationaal

  • SULMON Francis
  • 27 Jul 2020 00:00
  • 31 Jul 2020 07:30
  • Oude duiven

Sulmon Francis - Bléharies : 1st Nationaal St. Vincent 3.038 oude

Afstand: 842km
Snelheid: 1273,75 m/m

Aux bords de l’Escaut

Het is een zeer idyllische ligging, Bleharies, een rustig dorpje in Henegouwen, net op de plaats waar de Schelde België binnenstroomt.  Aan de kade staat de woning van Francis Sulmon en zijn echtgenote. Het is een mooie aanblik om de Schelde rustig België te zien binnenstromen, enkele plezierbootjes die een tochtje maken, en tijdens de weekdagen vrachtschepen die voorbijvaren.

Hier hebben Francis en zijn echtgenote (beiden afkomstig van Etaimbourg) gedurende 53 jaar een goed florerende beenhouwerij uitgebaat. Een groot deel van hun cliënteel waren de schippers.  Ze moesten verplicht aanmeren voor de douanecontrole en maakten van de gelegenheid gebruik om zich te bevoorraden. Francis vertelt mijmerend over deze ‘goede tijden’.  Het was een goed, trouw en vast cliënteel, zegt hij, en hij geniet nog na wanneer hij over deze periode vertelt.

Na het verdwijnen van de douanepost werd de activiteit noodgedwongen wat afgebouwd en wenkte de pensioengerechtigde leeftijd.  Francis is 71 jaar maar nog kwiek en druk in de weer wanneer we op bezoek gaan.

Hij is uitermate fier op zijn nationale zege uit Sint Vincent 2020 en de 1e internationaal duivinnen.  Het was een keiharde vlucht waarbij de duiven gedurende de ganse rit tropische temperaturen dienden te trotseren en een wisselende wind. Het was voor de duiven in topconditie en voor de echte klasbakken. 

Door de wind die toch wat oostelijk blies waren vooral West-Vlaanderen en deels Oost-Vlaanderen in het voordeel. Het was duidelijk dat niet zoveel duiven de 800 km op dezelfde dag zouden kunnen overbruggen.

Een superduivin als winnares

Het is een licht geschelpt duivinnetje, klein van gabarit, maar zacht als zijde en zeer sterk gebouwd. Er is weinig gewicht die ze moet meedragen om urenlang te vliegen, maar hoe klein ze ook is, haar mordant is des te sterker.  Ze is van het geboortejaar 2014 en heeft een palmares om U tegen te zeggen.  Hierna enkele topprijzen :

  • 43e nationaal Pau 2018
  • 100e nationaal Narbonne 2018
  • 20st nationaal Narbonne 2019
  • 1st nationaal Sint Vincent 2020
  • 1st internationaal Sint Vincent duivinnen 2020

Haar origine is de oude eigen stam van Francis, die is gevormd uit de duiven van zijn goede vriend en topfondspeler Yvon Deneufbourg, duiven van Guy Vinois Ellezelles, de kolonie van Jean Declercq uit Pottes en Willy Desplanque en Frederic.  Alle namen hadden duiven voor het zware werk

Hij had op Sint Vincent 7 duiven ingemand, 2 duivinnen en 5 duivers. De duivinnen worden op nest gespeeld (met een jong van 3 à 4 dagen in de schotel) en met een thuisblijvende partner, de duivers worden op klassiek weduwschap gespeeld.

De duivinnen presteerden super op Sint Vincent, naast de 1e nationaal behaalt Francis met zijn 2e duivin de 12e nationaal.  Ook zij is hetzelfde type als de winnares, zijdezacht en zeer goed gebouwd.

Hij behaalde nationaal 5 prijzen van 7 duiven en met als toetje de nationale zege kon de vreugde niet op aan de boorden van de Schelde.

Francis is een topmelker

Uit echo’s die we opvingen blijkt dat Francis een topmelker is die zijn duiven piekfijn verzorgt en zeer goed ziet wanneer een duif wedstrijdklaar is of niet.

De duiven worden gespeeld op tuinhokken en heel basic zijn en prima in orde. Voor het verzorgen van de duiven kan Francis beroep doen op een tweetal goede vrienden die steeds aanwezig zijn voor het opwachten van de duiven en of het helpen bij de verzorging.

Francis gaat enkele keren per jaar voor enkele weken naar de Middellandse Zee en dan berust de verzorging volledig bij zijn vrienden, die hij dan ook zeer dankbaar is voor deze hulp en steun.

De duiven worden laat gekoppeld (maart) en er wordt enkel gemikt op de zware fond. Alle andere vluchten zijn in functie van de verre drachten.

Hij ving het seizoen aan met 16 duivinnen en een 45 tal duivers. De duiven van Sint Vincent vlogen als voorbereiding Vierzon, Bourges en enkele dagen voor de inkorving werden ze door Francis zelf naar Cambrai gevoerd. Ze kwamen dus zeer uitgerust aan de start en bij deze loodzware race was dit geen overbodige luxe.

Sinds 5 jaar is Francis niet meer op controle geweest bij de veearts. Hij ziet zelf goed genoeg of ze gezond zijn of niet. Ze worden voor het seizoen behandeld tegen tricho en evt kopproblemen en dan is het observeren en evalueren of er tijdens het seizoen nog dient ingegrepen. De duiven trainen dagelijks tweemaal (nestduiven 1 x) en worden gevoederd met de Vanrobaeys fondmengeling. Nu en dan een vitamientje in de drinkpot, maar verder geen tierlantijntjes. Gezond houden en dan moeten ze het kunnen op deze vluchten, veel andere toverformules heeft Francis nog niet gevonden.  Nestduiven komen vanzelf in forme en daar zorgt de natuur voor, zegt Francis.

Een mooie, terechte winnaar op deze loodzware vlucht. Een verborgen fondparel met steengoede en mooie duiven.

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

BE4-1161347 : 1e Nationaal St. Vincent 3.038 oude

Afstamming

Hokken

Dhaenens Geert