Pau Oude duiven

Internationaal

  • VAN DEN BERGHE BERT
  • 13 Jul 2020 00:00
  • 18 Jul 2020 07:15
  • Oude duiven

Vanden Berghe Bert (Wortegem-Petegem): 1e Nationaal Pau 2.919 oude

Afstand: 888km
Snelheid: 1130.65 m/m

Het geeft een heel speciaal gevoel, op een warme gezellige zomeravond op bezoek gaan bij een nationale winnaar.  Er hing een mooi sfeer op het domein van Bert, op de zaterdagavond van de aankomst van Pau.  Er was gestunt op de hokken in Wortegem-Petegem.  Een prachtige zege uit Pau nationaal werd behaald met de topfavoriet, dat doet iets met een mens….

Er werd op getoast met de trouwe supporters en enkele later aangekomenen die Bert wilden feliciteren met deze zoveelste top.

Bert is een gepassioneerd speler en ondernemer, hij wil scoren en aan de top staan. Daarvoor werden in het verleden geen inspanningen geschuwd en werden de mooiste installaties neergepoot bij zijn woonst, werd geinvesteerd in de beste duiven.

Bert bouwde zijn kolonie in eerste instantie op het kweekhok van Gaby Vandenabeele. Hij kocht er een aantal jaar een ronde jonge duiven, speelde en testte die grondig uit, vulde ze aan met duiven van Rik Cools, Marc en Geert Pollin, Patrick en Dimitri Houfflijn, Etienne Devos.  Uit deze duiven stamden cracks zoals Fyther, Gloria en nog andere topduiven door voor het mooiste zorgden in Wortegem.

In een latere fase en na een ruime verkoop van topduiven werd herbouwd en werden duiven voor het verdere werk bijgehaald. Deze duiven kwamen van Jan Hooijmans uit Kerkdriel (Nederland) met vooral de Harry-duiven al dan niet gekruist met dagfond of zware fond, Freddy & Jacques Vandenheede en nog enkele tophokken.

Dat Den Boswachter (Nl 17-1410366) dit kon was geen verrassing

Het is de driejaarse donker geschelpte duiver met als naam Den Boswachter die de nationale zege behaalde.  Geen verrassing !  Dat is natuurlijk gemakkelijk geschreven, maar als we even zijn palmares erbij nemen dan hoeven we niet te schrikken dat hij dit exploot realiseerde

Als jaarduif 2e nationaal Agen op een zware vlucht

Als tweejaarse duif 5e provinciaal Issoudun en 16e nat Perpignan en dit terug op een zware vlucht

En nu als driejaarse duif de 1e nationaal Pau

Moet er nog zand zijn ?

Het is een schone duif, niet echt groot, maar met een zeer ruime en sterke wiek en ook eentje die alles ziet wat rondom  hem gebeurt.

Op de voorbereidende 1e nationale vlucht dagfond Limoges miste hij meer dan 2 uur. Het was een vlucht met veel rugwind en blijkbaar had hij er ferm naast geboenkt, wat hem misschien nog meer scherp zette voor de vlucht uit Pau. De omstandigheden van deze vlucht waren meer een kolfje naar zijn hand, een ganse dag hard werken en dan aantikken in de vooravond.

De Harry’s kunnen alles aan

Sedert een aantal jaar komen er enkele duiven van de superkweekhokken van Jan Hooijmans uit Kerkdriel (Nl) naar de hokken van Bert. Ze worden er grondig getest en gespeeld. Fenomeen Harry was het kweekproduct van een kruising van het beste van Gaby Vandenabeele x Gerard Koopman.  Hij was zelf een uitmundende vliegduif maar nog meer een supervererver.  Deze duiven kunnen quasi alles aan van snelheid, over halve fond, dagfond tot zware fond.  Jan etaleert zich als een meesterkweker die deze lijnen geregeld koppelt aan topduiven uit diverse disciplines en ze dan test op de afstanden waarvoor ze bestemd zijn.

Den Boswachter is toch een beetje een buitenbeentje in dit alles. Zijn vader is Broer Harry en dus een zoon van de Jonge Bliksem van Gaby Vandenabeele x Dirkje de superduivin van Gerard Koopman uit de lijn van de Kleine Dirk.

Als moeder is het Dochter Dreampair van de hokken van mevr Snellen en Zn uit Nederland. Dit Dreampair had als duiver een kerel uit de lijnen van Kleine Figo van Kees Bosua gekoppeld aan een duivin van Gerard Koopman.

Niet onmiddellijk zware fond zou je kunnen zeggen, maar het tegendeel werd nu reeds meermaals bewezen met topprestaties op de zwaarste vluchten.

Kolonie in form

De ploeg van Bert verkeert de laatste weken in een sterke form. Op de vluchten van de laatste 3 weken zijn ze steevast aan de top te vinden. Op vluchten zoals Limoges, Issoudun, Pau, Agen, La Soutteraine tonen ze zich van hun sterkste en beste kant.

Ook de komende weken beloven, met de intensiteit van vluchten die eraan komen, nog boeiend te worden op de hokken in Wortegem. De forme is op de hokken aanwezig en dit kan tot vuurwerk leiden.

Ook Den Boswachter zal in normale onmstandigheden nog een zware vlucht onder de kiezen krijgen….en wie weet is hier een asduif in de maak ?!

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens

NL17-1410366: 1st National Pau 2,919 old birds

Afstamming

Geert Dhaenens