Issoudun Jaarlingen

Nationaal

  • Reijnen-Bolton-De Hoogh
  • 16 Jul 2020 00:00
  • 18 Jul 2020 07:30
  • Jaarlingen

Reijnen-Bolton-De Hoogh (Baarle-Hertog): 1e Nationaal Issoudun 18.176 jaarse

Afstand:542km
Snelheid: 1383.05m/m

Baart-Hertog… het dorp waar België en Nederland door elkaar verweven zit…het dorp waar je op het vlagje naast het huisnummer van een huis moet kijken om te weten of je in binnen-of buitenland bent. Daar … op de verste afstand… op het allerlaatste hok van België zijn er 2 fanatieke Nederlanders en 1 super gemotiveerde Engelsman het aan het maken in de Belgische duivensport. Erik Reijnen, Brian Bolton en sinds 2 seizoenen Gert-Jan De Hoogh kennen elk hun plaats op het duivenhok en hebben de perfecte formule gevonden om samen de duivensport op het allerhoogste niveau te beleven. 
We gaan even terug naar de allerlaatste vlucht van het seizoen 2019. Toen werden er 19.529 jonge duiven te Chateauroux gelost en ons trio ging met de allerhoogste eer lopen. En dan nu… het seizoen 2020 is nog maar  grote halve fond vluchten jong en de Belgische driekleur mag terug boven de hokken wapperen.

Brian begint zijn verhaal “om eerlijk te zijn hadden we niet meer aan een nationale kopprijs gedacht. We zagen dat de eerste duiven diep in de provincie Limburg het land binnen stormden en aangezien dit alles behalve de vluchtlijn van onze duiven is was de ambitie om nationaal kop te spelen direct wat getemperd maar dat was zonder de krachtexplosie van ons blauw duivinnetje “Fast Issoudun” gerekend. Met een gemiddelde snelheid van 1380,74 m/m won ze de millimetersprint van de duiven van Buvens-Sleven (Loksbergen – 1379,09 m/m) en Van Massenhoven Kris (Retie – 1378,30 m/m).

“Nieuwe” start

Verleden jaar werd de vliegploeg oude en jaarse duiven inclusief de nationale Chateauroux winnares verkocht en dit seizoen stonden we aan de start met 50 jaarse duiven (duivers en duivinnen door elkaar). Aangezien er wegens de verkoop van de vliegploeg veel plaats op het vlieghok vrij kwam hebben we de jongen duiven van 2019 niet geselecteerd. Alles wat een kop, pluimen en 2 poten had werd behouden. Allen hebben ze ondertussen 3 nationale vluchten in de vleugels en nu is de eerste selectie gemaakt en werden de eerste chipringen verwijderd. 
Qua voorbereiding werden ze in Februari gekoppeld en mochten jongen groot brengen tot deze 12 dagen oud waren. Het team zat op het goede spoor en toen kwam corona waardoor we de duiven zo kalm mogelijk dienden te houden. Doch om vooral het onderling paren bij de duivinnen tegen te gaan zagen ze elkaar wekelijks 2 tot 3 maal. Tijdens deze periode voederde ik de eigen lichte mengeling. Het is namelijk zo dat ik mijn eigen mengelingen (Brian I, Brian II en Brian III) , welke door Ronny Van Tilburg gecommercialiseerd worden, op het menu staan heb. 

De seizoenstart verliep echter niet zoals gewenst. Ondanks de duiven in het labo te Gent onderzocht werden en er niets gevonden werd kwamen er van Bourges nationaal enkele duiven met vuile neuzen thuis. Een teken aan de wand en ondanks dit tegen ons gewoonte is werd er gedurende 5 dagen gekuurd tegen ornithose. Antibiotica in het drinkwater en ondersteunende preparaten van GEM-Thepax (UK) over het voeder. Op de dag van inkorving Chateauroux kregen ze hun laatste dosis en het resultaat was dan ook om bij te wenen. Om die reden besloten we niet in te korven voor Argenton nationaal maar mochten ze een Quievrain afwerken. Na deze Quievrain werden ze nogmaals 2 x gelapt op een goede 35km afstand, nog iets wat ik normaal gezien nooit doe. Blijkbaar was onze aanpak de juiste want op Issoudun mochten we naast de nationale zege ook onze naam op de plaatsen 13-43-155 enz… noteren. In totaal 19 prijzen van de 45 ingezette duiven. 

De toekomst van “Fast Issoudun” zal zich op het kweekhok van Erik Reijnen verder afspelen en alle andere hokgenoten mogen de rest van het seizoen afwerken… alhoewel … we hebben met een jaarse ploeg te doen… voorzichtigheid is de moeder van de porseleinenwinkel… zeker als we volgend seizoen ook nog met de oude duiven prijs willen spelen.”

Heren… van harte proficiat van het gehele Herbots team

BE19-6065683: 1e  Nationaal Issoudun 18.176 jaarse

Afstamming

Hokken

Stefan Mertens