Bourges II Jaarlingen

Nationaal

  • DE BOCK JELLE
  • 06 Aug 2020 00:00
  • 08 Aug 2020 07:00
  • Jaarlingen

De Bock Jelle - Kluisbergen: 1e Nationaal Bourges 8.585 jaarse - snelste van 14.021d.

Afstand: 419km
Snelheid: 1263,71 m/m

Kluisbergen: Alhoewel jaarlijks honderden liefhebbers uitkijken naar de eerste nationale vlucht voor jonge duiven vanuit Bourges heeft de hittegolf er dit jaar anders over beslist en werd er –volledig terecht als u het ons vraagt – enkel deelname met jaarse en oude duiven toegestaan.  De voorspelde hitte had tevens een invloed op het aantal deelnemende oude en jaarse duiven want “slechts” 14.021 duiven stonden op de lossingsplaats. Maar dit alles doet niets af aan de prestaties welke de Bourges duiven dienden te leveren want Bourges werd alles behalve een “makkelijke vlucht”. 
Snelste van alle deelnemers werd jaarse duivin “Lena” (B19-4169696) van 28-jarige Jelle De Bock uit het Oost-Vlaamse Kluisbergen. Jelle is een van die fanatiekelingen die nu met deze overwinning langs de grote poort geïntroduceerd wordt aan de internationale duivenwereld. Jelle levert al jaren “sterk spel” af maar alles kwam wat in een stroomversnelling toen hij zijn vrouw Annelies (dochter van gekend kampioen Johan De Clercq) en huidig mentor Joost De Smeijter leerde kennen. Met schoonvader Johan kreeg hij een ervaren melker als leermeester en Joost bezorgde Jelle de snelle Willem de Bruijn duiven omdat Joost zich nog enkel op de marathon vluchten concentreert. Met andere woorden kunnen we stellen dat dit de overwinning is van jeugdige topambitie begeleidt door de perfecte ervaring en ondersteunt door pure kwaliteitsduiven. 

Lena

Over de naam van de nationale winnares diende er niet lang nagedacht te worden. “Lena”… net als de 2-jarige dochter van Jelle en Annelies. “Lena” maakt deel uit van een 64-koppige (32 doffers en 32 duivinnen) vliegploeg welke op totaal weduwschap gespeeld wordt. 
Jelle: “We hebben haar aankomst perfect meegemaakt. Mooi uit de richting vanwaar ze diende te komen. Geen seconde verlet of met andere woorden een aankomst zoals het hoort te zijn. Op het aanmeldingsplatform “KBDB Online” kom je dan op de eerste plaats te staan en dan is het bang afwachten wat de melkers met de verdere afstand gaan doen. Gelukkig voor ons deed niemand beter en won “Lena” met een gemiddelde snelheid van 1263,71 m/m. Hiermee klopte ze de jaarse duiven van Notebaert Arthur (Templeuve – 1253,85 m/m) en Deblanc Yoeri (Ronse – 1247,87  m/m). 
Qua verzorging wordt er niets aan het toeval overgelaten en als leraar lager onderwijs is er tijdens de vakantiemaanden natuurlijk volop tijd om zich op het duivenspel te concentreren. Sinds enkele jaren voelen we ons perfect met de voeders van Versele-Laga en hebben we het volle vertrouwen in het bijproducten gamma van de firma Belgavet.  Medisch gezien zal er niets op eigen houtje ondernomen worden maar wordt om de 2 à 3 weken het advies van dierenarts Pascal Lanneau gevraagd. “

8 duiven Top-100 nationaal

De Jelle De Bock duiven hadden er blijkbaar meer dan zin in om deze nationale vlucht naar hun hand te zetten want maar liefst 8 duiven werden in de Top-100 nationaal geklokt: 1e – 17e – 66e en 88e nationaal bij de jaarse  en 13e, 43e, 48e en 54e nationaal bij de oude duiven. 
Wat de toekomst van “Lena” betreft… deze zal zich niet op een of ander hok in het verre oosten afspelen maar “Lena” blijft bij Jelle en het zal ons niet verwonderen als we binnen enkele jaren de pracht prestaties van haar nakomelingen gaan kunnen noteren. Het is jullie alvast van harte gegund

Proficiat van het hele Herbots team

"Lena" BE19-4169696 : 1e Nationaal Bourges 8.585 jaarse - snelste van 14.021d.

 

Afstamming

De hokken

Stefan Mertens