Argenton I Oude duiven

Nationaal

  • TOURNELLE DAVY
  • 09 Jul 2020 00:00
  • 11 Jul 2020 07:30
  • Oude duiven

Tournelle Davy - Rummen: 1e Nat. Argenton 16.762 oude

Afstand: 547km
Snelheid: 1236.60 m/m

Je moet het toch maar doen… als 38e jarige al 6 nationale overwinningen op uw palmares staan hebben. Na Issoudun, Chateauroux, La Souterraine, Bourges oude en Bourges jaarse was het nu terug bingo op de laatst nationale vlucht vanuit Argenton. Geen wonder dat Davy van zijn hobby zijn beroep heeft kunnen maken en we zijn er dan ook van overtuigd dat we het laatste van deze kolonie nog niet gezien hebben. 
Maar Davy kan het vele werk niet alleen aan en wordt perfect  geassisteerd door zijn mama Ann en papa Patrick. Zijn basis werd opgebouwd rond 1 superieure kweker en dan spreken we over “Tiesto” (B05-2217970). Deze unieke duiver werd vader/grootvader/overgrootvader van verschillende toppers waarbij olympiade duiven en nationale overwinnaars ! “Tiesto” stamt uit de kweeklijnen van het gekende kweekkoppel “Bonnie” x “Clyde” van Clement Robben (Herk-de-Stad).

Ten huize Tournelle wordt er niet op een pluim meer of minder gekeken en ze zetten zich dagelijks voor 100% in om de uitgebreide vliegploeg van 76 doffers en 100 vliegduivinnen van alle zorgen te voorzien. Hier geen “totaal weduwschap” of “chaos systeem”… nee… alle vliegduiven hebben een vaste partner die hen bij thuiskomst van een vlucht lieflijk opvangt. Met andere woorden er wordt op geen inspanning meer of minder gekeken. 

Pure klasse aan de eer

Geen winterkweek voor de vliegduiven maar zowel in Februari als in Maart kwamen de koppels telkens een 5-tal dagen samen. Wegens het uitblijven van het seizoen door de Corona maatregelen kwamen om de 14 dagen de koppels telkens voor 1 nacht samen. 

De nationale winnares is blauwe duivin “Tiësto Lady” (B18-2038246). Wat een atlete want verleden week won ze ook al de 12e Nationaal Chateauroux tegen 20.800 oude duiven ! Hopelijk kan ze de komende weken haar top conditie houden zodat ze zich nog goed kan klasseren voor een of andere asduif competitie. Andere prestaties van “Tiësto Lady” zijn: 55e Nationaal Chateauroux 12.855d. – 9e Soissons 2.210d. – 11e Chevrainvilliers 1.004d. – 15e Melun 1.349d. – 23e Momignies 1.417d. – 91e Soissons 2.251d. – 194e Soissons 2.897d. 

De duivinnen moeten ieder weekend de binnenzijde van de reismand zien anders beginnen ze onderling te paren en dat moet zeker en vast vermeden worden. De duivinnen huizen in een speciaal aangepast hok. Het voorste gedeelte bestaat uit een afdeling met woonbakken terwijl de achterzijde een volière is waarvan de bodem uit “rollen” bestaat. Hierdoor kunnen de dames niet samenhokken en worden ze verplicht om op de kapelletjes plaats te nemen.
Te Rummen heeft men het volle vertrouwen in de Versele-Laga mengelingen. Er wordt gewerkt met de eiwitarme mengeling “Gerry Plus” en opgevoederd met een sportmengeling en Energy Plus. Bij thuiskomst wordt “Recup Fast” (Aidi) in het drinkwater gedaan en verder werkt men heel veel met de gekende Röhnfried producten. 
Medisch gezien wordt de medicijnenkast liefst zoveel mogelijk gesloten gehouden. Voor de start van het seizoen werden de duiven vrij gezet van tricho en eens dat gebeurt worden er wekelijks “gele druppels” verstrekt. Tegen de “kopziekte” werd er nog niet gekuurd.

De duivinnen trainen tweemaal daags en als motivatie mogen ze op de dag van de inkorving gedurende 30 minuten bij hun partner blijven. Bij thuiskomst mogen ze 1u tot 2u elkaar knuffelen vooraleer de duivinnen terug naar hun afdeling verhuizen.

U leest het … niets voor niets… dagelijks hard werken maar als dat harde werk dan beloond wordt met een 6e nationale zege, ja… dan wordt er met de brede glimlach naar het duivenhok gestapt.

Nog heel veel succes van het hele Herbots team gewenst.

BE18-2038246 : 1e  Nationaal Argenton 16,762 oude

Pedigree

De hokken

Stefan Mertens