Libourne Jaarlingen

  • DOBBELAERE PHILIPPE
  • 17 Jul 2019 00:00
  • 20 Jul 2019 07:10
  • Jaarlingen

DOBBELAERE PHILIPPE - OLSENE 1e NATIONAAL LIBOURNE 4.356 JAARSE - SNELSTE VAN 8.963d.

Olsene: Het loopt hard ten huize Dobbelaere in de Nieuwlandstraat 30 te Olsene. Zo werden de afgelopen 2 weken maar liefst 3 x 1e provinciaal, 1 x 1e Nationaal (z) Issoudun en 1e Nationaal Libourne op het reeds indrukwekkende palmares genoteerd. Terloops vermeld… de nationale Libourne zege is al de 3e nationale overwinning voor deze Oost-Vlaming. Voorheen won hij al 1e Nationaal Chateauroux ’14 tegen 17.984d. en de 1e Nationaal Jarnac ’16 tegen 3.904d. .

“ROBIN”
Nationaal Libourne winnaar werd door topper “Robin” gewonnen. “Robin” (B18-4076071) is een karaktervolle blauwe duiver, middelmatig van bouw … een echt vliegtype want enkele weken geleden won hij ook al de 5e nationaal Limoges tegen 10.783 jaarse en staat hiermee in “pole position” als 1e nationale asduif KBDB Fond jaarse (en dit met nog 2 vluchten te gaan). Het mooie aan deze overwinning is dat hij met een zeer ruime voorsprong van maar liefst 8 minuten alle Libourne vliegers zijn staart liet zien. Wie dat in deze zware weersomstandigheden uit zijn vleugels kan schudden moet “pure klasse” bezitten.

“GILLIAM”
De nationale overwinning van “Robin” trok natuurlijk alle aandacht maar even klasrijk is de machtige suprematie van “Gilliam”. “Gilliam” - B18-4076038 - won op 13 juli de 1e prijs provinciaal Argenton tegen 1.947 jaarse en nu een week later, op 21 Juli, won “Gilliam” de 1e Nationaal (z) Issoudun tegen 2.780 jaarse duiven !

VADER ROGER
Philippe leerde ‘de stiel’ bij zijn vader Roger in Deinze en deze had reeds formidabele kleppers onder de pannen zitten. Met nationale kopprijzen Angoulème en La Soutteraine had Philippe ervaring van hoe het voelt om nationaal kop te behalen. Hij pendelde nog een beperkte tijd tussen zijn eigen woonst in Olsene en Deinze, maar alras bleek dat hij heel graag op eigen benen wou staan in de duivenwereld. Zijn vrouw Maria verdenkt er hem heimelijk van dat hij de constructie van zijn hokken reeds heel goed in zijn gedachten had toen ze hun huis in Olsene nog aan het verbouwen waren. Het is met de duiven van vader dat hij de basis legde van zijn huidige kolonie. Deze werd later met succes aangevuld met duiven van Kamiel Vanwijnsberghe, Sylvère Toye en Andre De Smijter. Er werd op de totale verkoping van De Rauw- Sablon een duivin gekocht waar eveneens goede nakweek uit volgt. Geregeld speurt Philippe naar kleinere melkers uit de streek met sterke resultaten. Hiermee wordt samengekweekt en in veel gevallen leidt dit tot succes, het hoeven niet altijd ronkende namen te zijn om topduiven te bekomen.
De hokken zijn heel mooi en verzorgd opgebouwd. Er zijn hokken die boven de garage zijn opgetrokken en een rij tuinhokken. Op de tuinhokken huizen de jonge duiven. Op de hokken boven de garage huizen de weduwnaars (die vooral de vluchten van 600 km als programma rondmaken) en de vliegduivinnen.

SYSTEEM
Hij kwam aan de start van het seizoen met een ploeg van 37 weduwnaars en 20 duivinnen. Op de fond wordt het klassiek weduwschap gespeeld en bij de inkorving komen doffers en duivinnen dan 10 minuten samen vooraleer ze de korf in gaan. Na aankomst van een fondwedstrijd blijven ze samen tot de volgende dag.
In het vroeg hebben deze doffers een ronde jongen groot getrokken. Einde maart volgde er nog een tweede koppeling en ze kwamen enkele dagen met eieren. De 20 duivinnen worden gespeeld op de grote halve fond op het totaal weduwschap.
Bij aankomst van een wedstrijd krijgen de fondvliegers sportmengeling aangelengd met wat dieet. Er gaan eiwitten over het voeder en er zijn elektrolyten in het drinkwater. Vanaf maandag wordt het een mengeling van Gerry Plus + Relax + Super Start. Met de inkorving op woensdag wordt het vanaf zondag 50% sportmengeling + 50 % dieet. De laatste dagen wordt er een energierijke mengeling verstrekt.
Voor aanvang van het vliegseizoen werd er behandeld tegen trichomonas. Voor de inkorving van Limoges werd er ook nog twee dagen behandeld tegen tricho. Wel krijgen de fondvliegers een “gele druppel” in de neus toegediend. Tegen de luchtweginfecties werd er tot op heden nog niks ondernomen. De oogdruppels van Comed worden toegediend bij inkorving en na aankomst van een wedstrijd.

Philippe...nogmaals van harte proficiat van het hele Herbots team

"ROBIN" B18-4076071
1e NATIONAAL LIBOURNE 4.356 jaarse - snelste van 8.963d.