Bourges II Oude duiven

  • MME DELBRUYERE ROGER
  • 01 Aug 2019 00:00
  • 03 Aug 2019 09:30
  • Oude duiven

DELBRUYERE ROGER (VEUVE) - SOLRE-SUR-SAMBRE: 1st NATIONAL BOURGES 7,251 OLD BIRDS - FASTEST 45,865b.

Bourges II is en blijft de klassieker voor de halve en grote halve fond spelers. Voor de oude en jaarse duiven is het meestal de laatste vlucht om nog eens alles uit de kast te halen en voor de jonge duiven is het de opener van het nationale programma.
Aan de 2019 editie namen in totaal 7.260 oude duiven deel en winnaar werd blauwe weduwnaar “Le Soixante Neuf” (B17-1067769) van de gekende Waalse liefhebber Weduwe Roger Delbruyere uit Solre-Sur-Sambre (deelgemeente Erquilinnes). “Le Soixante Neuf” klopte niet enkel en alleen het deelnemers veld van de oude duiven maar was met een snelheid van 1195,82 m/m tevens de snelste van alle 46.251 Bourges vliegers. Van een knal prestatie gesproken !
Voor de zij die het mocht interesseren … deze nationale zege is niet de eerste voor deze kolonie. In 2002 wonnen ze ook al nationaal Argenton jaarse duiven.

WEDUWNAARS
De liefhebbers achter deze naam zijn moeder Alberte en zoon Alain en zij stonden aan de start van het seizoen met een team van 28 weduwnaars. De duivensport wordt er in al zijn eenvoud beoefend. De duiven krijgen hun kans om zich ten volle te bewijzen op de vluchten en op het einde van het seizoen beslissen de behaalde uitslagen wie de uiteindelijke selectie overleeft. “Je kan niet streng genoeg selecteren” weet Alain te vertellen.
De weduwnaars werden eind november gekoppeld, mochten een koppel jongen groot brengen en eens deze oud genoeg werd alles gescheiden en was het weduwschap een feit. Van een 2e koppeling is er geen sprake.

De hokken zijn zeer eenvoudig maar wel zeer degelijk gebouwd waarbij er steeds naar een zeer goede verluchting gewerkt werd. Qua verzorging wordt terug de kaart van “eenvoud” getrokken. De weduwnaars trainen 1 x daags en als voeder worden de mengeling van Teurlings verstrekt. Licht in het begin van de week , beetje zwaarder midden de week om dan de laatste 2 dagen een energy rijke mengeling te verstrekken. Voor de rest elektrolyten bij thuiskomst en een oogdruppel “Avisal” zowel bij vertrek als bij aankomst van een vlucht.
De weduwnaars worden nooit speciaal gemotiveerd. Enkel de nestschotel krijgen ze ter beschikking maar bij thuiskomst zit “madamme” wel haar duiver op te wachten en dan wordt er niet op een minuut meer of minder gekeken.

De basis van de Delbruyere kolonie is in de loop der jaren opgebouwd met duiven van: Willy Cleirbaut, Marc Roosens, Florizoone en Pochet Eugène.

“LE SOIXANTE NEUF”
Komen we nog even terug op de nationale Bourges winnaar. Deze blauwe duiver is van het middelmatige type met een slim kopje op een sterke karkas. Alain zag een klein groepje duiven overkomen en plotseling dook een van hen richting spoetnik. Het duurde niet lang of het “biebje” van het elektronisch constateersysteem klonk door de Waalse lucht. “Le Soixante Neuf” vleugelde een mooie voorsprong zege bij elkaar want de nr. 2 en nr.3 , beiden van liefhebber Buriat Boris (St Marie/semois) haalden een snelheid van respectievelijk 1169,26 m/m en 1164,30 m/m.
Op de vraag of “Le Soixante Neuf” speciaal gemotiveerd was kon Alain niet onmiddellijk een antwoord geven.

Bourges winnen is geschiedenis schrijven en dat heeft familie Delbruyere meer dan geweten. Telefoons die constant rinkelden, makelaars die meer dan interesse toonden en een controleur die alles tot in de puntjes nakeek…. een drukke avond maar we zijn er zeker van dat Alain nadien samen met zijn familie wel genoten zal hebben van de pracht prestatie die zijn “Soixante Neuf” op papier gezet heeft.

BE1067769-17
1st NATIONAL BOURGES 7,251 OLD BIRDS - FASTEST 45,865b.

Afstand: 379km
Snelheid: 1195.82 m/m