VIERZON

Inkorving
16 May
Lossing
18 May 00:00
11606
Jaarse
Winnaar:
Vandenheede Freddy & Jacques

Reportage

VANDENHEEDE FREDDY & JACQUES - KRUISEM (Zingem)
1e en 2e Nationaal Vierzon 11606 jaarse

Kruisem: We hebben al heel veel sterke en unieke prestaties gezien van deze Oost-Vlaamse kolonie uit Kruisem (de nieuwe naam van Zingem) maar wat ze afgelopen weekend uit hun hoed getoverd hebben is van een buitenaards niveau ! Een uitslag die nog geen enkele liefhebber ooit in de geschiedenis van de Belgische duivensport op nationaal vlak behaald heeft... tegen meer dan 32.299 duiven de snelste 5 registreren… zelfs Jacques en Freddy, die al zoveel mee gemaakt hebben, dienden zich in de arm te knijpen om zeker te zijn dat ze niet aan het dromen zijn.

Freddy… hoe zou je zelf deze prestatie in 3 woorden omschrijven ?
“Du jamais vu”… eerlijk gezegd ook voor ons is zulke uitslag moeilijk te bevatten. Met 171 Vierzon vliegers in de manden hadden we wel een grote groep mee en de wind richting was de liefhebbers uit onze streek goed gezind… maar daarom is het nog niet logisch om zulke uitslag op papier te zetten. Hun aankomst zal voor eeuwig en altijd op ons netvlies gebrand blijven. Er kwam een groep van 6 duiven over en daarvan doken er 3 richting valplank, tegelijkertijd kwamen er nog 2 vanuit een andere richting aangevlogen. Deze 5 duiven waren 1 duiver en 4 duivinnen en de duiver liet als eerste een “biebje” door de lucht klinken.

Werden deze winnaars allen op weduwschap gespeeld?
Nee… de duiver zat al 2 weken op weduwschap maar onze duivinnen werden op nest gespeeld. Ze hadden de zorg over een jong van 16 à 17 dagen oud. Vorig weekend vlogen ze provinciaal Orleans en de maandag na de vlucht werd hun duiver van het hok genomen en dienden ze volledig zelf voor hun jong te zorgen. Sommige liefhebbers vragen ons of deze duivinnen dan wel voldoende trainen, awel ik moet zeggen dat we daar totaal geen moeite mee hebben. Ze trainen zonder problemen vlot 1 uur. Volgend weekend staat Bourges Nationaal op het programma en ook voor deze vlucht gaan de duivinnen met een jong rond hun nek ingekorfd worden. Nadien zullen ze op weduwschap gezet worden en dit voor de rest van het seizoen.

Kan u iets meer over de winnaars vertellen ?
De winnaar bij de oude en tevens de snelste van alle duiven is de blauwe witpen duiver “B17-4200342”. Hij is een zeer kalme duif zonder enige speciale kenmerken. Hij is een late duiver van 2017 en heeft in zijn geboorte jaar met moeite de binnenzijde van een mand gezien. Verleden jaar diende hij ervaring op te doen en hij liet zich opmerken door op Tulle de 13e prijs nationaal tegen 5.326 duiven te winnen. Qua afstamming komt hij uit de allerbeste lijnen van onze kolonie. Zo is hij een dubbele kleinzoon van een van onze stamduivers “Tringerfinger” en ook een kleinzoon van “Mariska” (1e Nationaal Argenton).

De nationale winnares bij de jaarse is geschelpte witpen duivin B18-4097035. Zij is een half zus (zelfde vader) van de 2e Nationaal Bourges 18.478d. en is een dochter van “Steffi” (14e Nationale asduif KBDB bij Vergotte A.) . Langs vaderszijde is ze een kleindochter van “New Freddy” (1e Nationale asduif KBDB ½ Fond 2010). Deze winnares is van het kleinere type en zeer nerveus.

Uw vorige nationale winnaars kregen allen onmiddellijk een ticket naar het kweekhok. Gaat u dat nu ook doen ?
Ja… alle 5 gaan ze naar het kweekhok. Ervaring heeft ons al geleerd dat de kans om te lukken met de kweek uit nationale winnaars zeer groot is. We gaan de winnaars van de 2e en 3e nationaal ook op de kweek zetten omdat deze uit onze “oudere basis duiven” stammen en we zo de genen van de winnende lijn willen beter verankeren.

Wat de verzorging en de voorbereiding van de vliegploeg betreft willen we graag de linken delen van een leerrijke 2-delige reportage die begin dit jaar gepubliceerd werd op onze site. Werkelijk de moeite waard om deze nogmaals na te lezen.

Klik hier om deel 1 van de reportage Vandenheede te lezen

Klik hier om deel 2 van de reportage Vandenheede te lezen

Freddy en Jacques… nogmaals van harte proficiat met deze prestatie die Belgische Duivensport geschiedenis geschreven heeft. We kijken al uit naar jullie volgende “kracht toer”

B18-4097035
1st NATIONAL VIERZON 11,606 YEARBIRDS

B18-4097283
2nd NATIONAL VIERZON 11,606 YEARBIRDS

Stefan Mertens

Deel deze reportage:

Aantal duiven

vierzon-nationaal-18-05-2019/VIERZON 2019 DERBY-HAINHAUT RECTIFIE-VERBETERD.pdf

Resultaten

video