MONTLUCON YEARLING 2019

Inkorving
04 Jul
Lossing
06 Jul 00:00
14104
Jaarse
Winnaar:
JESPERS-VANDERWEGEN

Reportage

JESPERS-VANDERWEGEN - HOLSBEEK
1e NATIONAAL MONTLUCON 14.104 JAARSE - SNELSTE VAN 23.963d.

Holsbeek: De tandem Jespers-Vanderwegen, en dan spreken we over Herman Jespers en Johny Vanderwegen, zijn gekend voor hun kettinguitslagen dit zowel op regionaal, provinciaal als nationaal vlak. Veel hebben Herman en Johny te danken aan het stamkoppel “Kleine Dirk” (lijn “De Kannibaal” van Dirk Van Dyck) x “Fleur” (lijn “Ace Four” van Ad Schaerlaeckens). Kinderen en kleinkinderen presteren werkelijk subliem. De laatste jaren werd er veel in de Vandenabeele Gaby duiven geïnvesteerd…en het pakt als de beste boter op de dikste boterham !
Nadat ze in 2014 de 1e Nationaal La Souterraine tegen 9.204 jaarse duiven wonnen en in 2015 de 1e Nationale asduif KBDB Fond jonge duiven op hun palmares schreven was het afgelopen weekend terug bingo, dit maal op de nationale vlucht vanuit Montluçon. Niet enkel waren ze primus tegen 14.104 jaarse duiven maar hun weduwnaar was met een snelheid van 1346,19 m/m ook de snelste van alle 23.963 Montluçon vliegers. In de categorie jaarse vullen Linda Vanlint (Zoutleeuw – 1337,73 m/m) en Herbots Jo & Raf (Halle-Booienhoven – 1337,46 m/m) het podium aan.

TOTAAL WEDUWSCHAP
Herman “Hier wordt de kaart van het totaal weduwschap getrokken of beter uitgedrukt het “chaos systeem”. Het seizoen werd op gang geschoten met een groep van 38 duivers en 62 duivinnen. Van kweken is er geen sprake bij de vliegploeg. We houden het in feite simpel. De duivers en duivinnen huizen in afzonderlijke afdelingen en voor de inkorving komen gedurende 1u samen en mogen ze een feestje bouwen. Bij thuiskomst mogen ze zelfs tot ’s anderdaags bij elkaar blijven. Tijdens de week huizen de duivinnen op een hok zonder bakken, terwijl de duivers wel woonbakken ter beschikking hebben.
In principe zien de vliegers wekelijks de binnenzijde van een reismand maar verleden week bleven ze allen, en dit wegens de voorspelde hitte, thuis.
Bij thuiskomst staat er kweekmengeling op het menu, rijk aan eiwitten om goed te recupereren. Nadien wordt er gedurende een paar dagen lichter gevoederd om dan terug op te voederen met een sport- en energie mengeling.
Medisch gezien werd er tegen luchtwegeninfecties nog niet behandeld maar bij thuiskomst zijn er wel al “gele druppels” over het voeder gemengd. De ogen van de duiven worden regelmatig gedruppeld met druppels van de dierenarts.

MONTLUCON
Aan de inkorftafel van Montluçon stonden we met 61 jaarse en 1 oude duif. Als voorbereidende vluchten vlogen ze Vierzon, Chateauroux, Etampes, 1 week thuis en dan Montluçon. De nationale overwinnaar is van het kleinere type en heeft een speciaal karakter want tijdens de wekelijkse trainingsvluchten is hij soms moeilijk binnen te krijgen. “Gelukkig hebben we zijn aankomst meegemaakt” zegt Herman “er kwamen 3 duiven overgevlogen en daar dook hij uit. Een kippenvelmoment om nooit meer te vergeten.”

Herman en Johny… nog veel succes gewenst van het hele Herbots team

B18-2010046
1st NATIONAL MONTLUCON 14,104 YEARBIRDS - FASTEST OF 23,963b.

Stefan Mertens

Deel deze reportage:

Aantal duiven

july-2019/Montluçon aantal-copy.pdf

Resultaten

video