MONTLUCON OLD 2019

Inkorving
04 Jul
Lossing
06 Jul 00:00
9859
Oude duiven
Winnaar:
DE TROY WIM

Reportage

DE TROY WIM - BERLAAR
1e NATIONAAL MONTLUCON 9.859 OUDE DUIVEN

Berlaar: Het Antwerpse Berlaar, deze gemeente ademt duivensport want meerdere topliefhebbers zijn hier gehuisvest en spelen de pannen van het dak. Eéntje hiervan is Wim De Troy. Wim runt samen met zijn vrouw Marianne en hun zoon Steven de kolonie. In 2016 wonnen ze hun eerste nationale vlucht namelijk La Souterraine tegen 16.613 jonge duiven en datzelfde jaar werden ze eveneens als 1e Nationaal Kampioen KBDB Fond jonge duiven gehuldigd. Dankzij de pracht prestatie van “Iron Lady” (B17-6050011) werd afgelopen weekend een 2e nationale zege op het reeds indrukwekkende palmares genoteerd. “Iron Lady”, een schitterende blauwe witpen duivin, klopte met een gemiddelde snelheid van 1322,23 m/m alle andere 9.859 oude Montluçon vliegers.
Steven “we hebben haar aankomst gezien… in feite kwam ze wat teveel uit oostelijke richting, maar je ziet dat dit niet altijd een bepaalde rol speelt. “Iron Lady” wordt volgens het chaos systeem gespeeld en is de duivin van onze 1e getekende oude Montluçon vlieger. Verleden seizoen schitterde ze met 7e Provinciaal Chateauroux 2.394d. en 9e provinciaal Bourges 3.201d. . “

NIET VER RIJDEN
Als je in Berlaar woont moet je niet ver rijden om iets goed op de kop te kunnen tikken. Zo ging Wim zijn “inkopen” doen bij Jos & Jules Engels, Van Eynde – Goovaerts, Jozef & Swa Goovaerts ( De Kaasboer ) en Willy Daniels. Vooral de lijn van “De Keesboer” (via Jozef en Swa Goovaerts), de “Marianne” lijn (2e Nat Asduif zware halve fond gevlogen bij Victor Danneels ) en de “Boxer” lijn zijn hier de lijnen die tot nu toe hun genen heel goed verder geven. Op het kweekhok huizen 40 koppels waar de regel is als er goede uitkomen deze ook bij elkaar blijven. Er wordt dus niet heel veel herkoppeld.

DE VLIEGPLOEG
Deze bestaat uit een team van 25 duivers welke op klassiek weduwschap gespeeld worden en een 2e groep van 25 duivers en 25 duivinnen welke volgens het “chaos systeem” de baan opgaan. Dat laatste systeem is heel simpel… duivinnen en duivers huizen op afzonderlijke hokken juist naast elkaar en een kwartier voor de duiven de mand ingaan gaat de schuifdeur open. De nationale vluchten (grote halve fond) staan in fluor op de vluchtkalender genoteerd en de duivers worden op deze afstand iedere 14 dagen ingezet, terwijl de duivinnen wekelijks de binnenzijde van de mand zien. Het weekend dat de duivers niet ingezet worden, worden ze wel op een afstand van circa 60km opgelaten.
Dagelijks wordt er hier 1x per dag getraind, voor de weduwnaars is dit ’s morgens, de duivinnen direct hierna maar vanaf midden april is dit enkel ’s avonds. In de week huizen de duivinnen in kleine bakjes met roosters op de vloer, ze zitten los op het hok en diegene die toch zin hebben om onderling te paren wordt extra in de gaten gehouden maar mogen blijven vliegen tot ze slechte prestaties neerzetten, dan gaan ze er onverbiddelijk tussenuit. Wim “Ik speel ze op weduwschap meestal tot Bourges II en vanaf dan wordt het duif per duif apart bekeken. Wanneer de 4de pen gegooid gaan ze sowieso niet meer mee.
Qua voeding heb ik zowel bij oude als jonge hetzelfde systeem. Op maandag voeder ik 50% Vlucht en 50% Zuivering. Op dinsdag is dit al meer Vlucht dan zuivering en op woensdag en donderdag doe ik de combinatie van Vlucht en Turbo Energy van Matador. Hier voeg ik de laatste dagen dan nog gepelde zonnepitten, kempzaad en snoep aan toe. Door het seizoen heen gebruik ik supplementen van Herbovet, Schroeder – Tollisan en Mariën. Niet dat ik elke dag iets anders geef, het wordt beperkt maar ik wissel wel graag af.
Medisch gezien werd er enkele weken geleden gedurende 5 dagen behandeld tegen tricho en een 4-tal weken geleden werd er gedurende 6 dagen behandeld tegen ornithose. “

Met een nationale zege op de teller is het seizoen sowieso geslaagd maar je voelt ten huize De Troy de “grinta” om nog een of ander huzarenstukje uit de mouwen te slaan. Het is hen van harte gegund.

B17-6050011
1e NATIONAAL MONTLUCON 9.859 OUDE DUIVEN

Stefan Mertens

Deel deze reportage:

Aantal duiven

july-2019/Montluçon aantal.pdf

Resultaten

video