LIMOGES YEARLING 2019

Inkorving
03 Jul
Lossing
05 Jul 07:30
10786
Jaarse
Winnaar:
BAUTERS JO

Reportage

BAUTERS JO - GAVERE
1e NATIONAAL LIMOGES 10.770 jaarse - snelste van 20.459d.

Afstand: 626,186km
Snelheid: 1178,30 m/m

Gavere: In 2014 schitterde de kolonie Bauters een eerste maal door op een magistrale wijze de 1e prijs Nationaal te winnen op een keiharde Poitiers vlucht tegen maar liefst 12.377 concurrenten. Het was doffer “Fabian” die toen zijn pure klasse extra onderstreepte. Twee seizoenen later (2016) stond de nationale duivenpers terug op het hof van Jo en Mieke Bauters want toen werd hun jong duivinnetje “Ellis” (een kleindochter van “Fabian”) als 1e Nationale asduif KBDB grote halve fond afgevlagd ! Nog eens 2 seizoenen later (2018) won weduwnaar “Totti” de 1e Nationaal Cahors tegen 6.356 oude duiven en dan nu in 2019 is het terug bingo. Nu is het weduwnaar “Salvatore” die met glans de 1e nationaal Limoges tegen 10.699 jaarse duiven (eveneens de snelste van 20.277 duiven) wint of met andere woorden het geluk kan niet op ten huize Bauters.
Jo Bauters woont met zijn vrouw Mieke en hun 2 dochters in de Baaigemstraat in Gavere en is hiermee altijd in de buurt van zijn “roots” gebleven. Zo is hij ook van jongs af aan besmet geraakt met de duivenmicrobe en zoals we weten is dit een mooie microbe, niet dodelijk, lichtjes verslavend en waaraan je veel deugd kan beleven. Op relatief jonge leeftijd leerde hij heel wat knepen van zijn vader wijlen Andre Bauters die een snelheidsspeler was. Jo wou dezelfde duiven ook wat verder testen en met succes.

“BAUTERS PIGEONS”
Jo en zijn broer startten jaren terug een eigen bedrijf op in dakwerken. Door hun grote inzet groeide dit bedrijf gestaag en was er in feite nog relatief weinig tijd om zijn hobby goed te kunnen beoefenen. Enkele tijd terug werd besloten het bedrijf te verkopen en werden Jo en zijn broer bouwpromotor. Hierdoor was er toch iets meer manoeuvreerruimte en kon Jo met iets meer focus zijn hobby beoefenen. Doch sinds verleden jaar stapte Jo uit dit project stop en concentreert hij zich als fulltime professioneel duivenliefhebber op de duiven, dit onder de naam “Bauters Pigeons”.
Jo bouwde zijn eigen stam op waarbij nationale winnaar “Fabian” een cruciale rol speelt. “Fabian” vloog o.a.: 1e Provinciaal Bourges 2.473d. - 3e Angerville 305d. - 4e Provinciaal Argenton ‘012 - 5.548d. - 5e Souppes 151d. - 24e Nationaal Argenton ‘012 - 22.384d.. Na zijn nationale zege werd hij niet verkocht en is ondertussen uitgegroeid tot een zeer goede stamduif. De lijn van “Fabian” werd succesvol gekruist met duiven van Rudi De Saer, Team BDS en Team Freddy De Jaeger.

WEDUWNAARS
Het hokbestand bestaat uit 25 koppels kweekduiven, 34 weduwnaars op klassiek weduwschap,24 duivinnen die eveneens op weduwschap gespeeld worden en een 100-tal jonge duiven.
De weduwnaars werden vroeg gekoppeld, brachten een koppel jongen groot en werden tijdig gescheiden. Voor de start van het seizoen kwamen de duivinnen terug op het hok maar de duivinnen hebben toen niet meer gelegd.
In de eetbak worden de kwaliteitsmengelingen uit het Versele-Laga gamma (Dark Plus I.C. gamma) gevoederd en de schema’s die door de fabrikant worden geadviseerd worden toegepast. Ze mogen ‘hun goesting’ eten, maar nadat er enkele duiven gaan drinken worden de eetbakken weggenomen.
Inzake voedingssupplementen worden de producten uit het Brockamp gamma verstrekt.
Medisch wordt geregeld het advies ingewonnen van Piet Blancke. Er wordt gekuurd voor het seizoen en de vliegploeg wordt ‘zuiver’ gezet voor de start. Per 3 à 4 weken gaat men preventief op controle en indien nodig wordt gekuurd.
Het hok voelt zeer aangenaam aan en dat is volgens Jo grotendeels te danken aan de kleine volières die voor de hokken geplaatst zijn. Deze volières zijn voorzien van windbreekgaas (90%) en de bodem van de volières is dicht gemaakt. Tijdens de dag staan deze volledig open, gedurende de nacht gaat de ingang dicht. Tevens zijn in alle hokken ATX verwarmingsplaten geplaatst welke voor de perfecte luchtvochtigheid zorgen.

SALVATORE
De nationale Limoges winnaar kreeg de naam “Salvatore” opgespeld. “Salvatore” is een zeer prachtige duif in de hand, middelmatig van type, perfect gesloten, sterke rug… kortom zoals we ze allen graag in de hand hebben. Eerder won hij 5e Chevrainvilliers 224d. – 18e Peronne 475d. - 42e Orleans 2.721d. – 46e Orleans 2.445d.. Bij zijn Limoges aankomst heeft hij wel voor de nodige spanning gezorgd want hij verkwanselde de volle 4 minuten op de spoetnik vooraleer hij zich liet registreren. Gelukkig had hij voldoende voorsprong bij elkaar gevleugeld.

"SALVATORE" B18-4054758
1e NATIONAAL LIMOGES 10.770 JAARSE - SNELSTE VAN 20.459d.

Stefan Mertens

Deel deze reportage:

Aantal duiven

july-2019/aantal limoges-copy.pdf

Resultaten

video