Jarnac

Inkorving
10 Jul
Lossing
15 Jul 07:00
5301
Oude duiven
Winnaar:
DUFERMONT MICHEL

Reportage

DUFERMONT MICHEL - MOESKROEN

1e NATIONAAL JARNAC 5.301 OUDE - SNELSTE VAN 10.200b.

Afstand: 608km

Snelheid; 1124.30 m/m

Moeskroen: Het is natuurlijk moeilijk in te schatten maar velen catalogeren Jarnac als een van de zwaarste fondvluchten van het huidige seizoen 2018. Gelost om 7u gingen alle Jarnac vliegers een vlucht van boven de 600km met  N.O. wind en temperaturen die vlot de 30 graden haalden tegemoet. Winnaar in de categorie oude duiven en tevens de snelste van alle 10.200 Jarnac vliegers werd de blauwe duiver van sportvriend Dufermont Michel uit Moeskroen. Michel zijn hok staat vlak aan de grens met Frankrijk en het kan niet anders zijn of iedere maal als ze aan huis trainen vliegen ze meermaals over de landgrens. Dat Michel vlak aan de Franse grens woont hebben we gezien en geweten want toen we Michel bezochten had Frankrijk net de Wereldbeker voetbal gewonnen en dat werd meer dan uitbundig gevierd !

GEZONDHEID

Gezondheid is alles … en spijtig genoeg is het niet zo heel goed met de gezondheid van Michel. Met een puffer in de hand vergezelt hij ons richting duivenhok en terwijl hij de deur van het hok opent verontschuldigt hij zich dat het al een hele tijd geleden is dat hij zijn hok heeft kunnen kuizen. “Ik kan met moeite een duif pakken” begint hij zijn verhaal “ik heb veel geluk dat ik op de steun van mijn vriend Capart Pascal kan rekenen, zonder hem was ik zelfs eind 2017 al gestopt met de duiven. Gelukkig heeft hij me kunnen overtuigen om nog een jaartje door te gaan want wat ik nu mee maak is toch zo uniek en doet me mijn mindere gezondheid wat vergeten !
DE JARNAC

Primus op Jarnac is blauwe duiver B16-1013290. Hij werkte de tocht van 608km aan een gemiddelde snelheid van 1124,30 m/m af. Hiermee klopt hij met een kleine voorsprong de oude duiven van Vandenheede Freddy en Jacques (1111,89 m/m) en Pollin Marc en Geert (1111,02 m/). De nationale winnaar is van het middelmatige type, sterke rug en toen we hem in de hand namen voelde hij nog wat “lichtjes” aan van zijn 9 uur durende reis naar huis. Michel vertelt “ ik ben zo blij dat ik zijn aankomst meegemaakt heb. Ik zat op mijn bankje in de schaduw en zag hem van ver aanstormen. Perfect uit de richting dook hij als een bliksemschicht richting valplank.
Mijn nationale overwinnaar huist samen met 5 andere weduwnaars op een afdeling met 8 bakken. Hij zit links onderaan en de bak naast hem staat toevallig leeg. Om hem extra te motiveren liet ik hem de laatste 3 dagen voor de inkorving van Jarnac gedurende 1 uur in de leegstaande bak. Blijkbaar moet hij hier zijn motivatie gevonden hebben om tot het uiterste te gaan.  A ja… op de dag van de inkorving heb ik mijn winnaar enkel zijn nest schotel gegeven. De duivin wordt enkel bij thuiskomst getoond.

Voorheen won "De Jarnac"

2017:
6 Bourges 615d.
40 Chateauroux 831d.

2018
12 Bourges 298d.
67 Chateauroux 284d.
4 Argenton 150d.
1e Nat. Jarnac

VERZORGING

Michel gaat verder: “wegens mijn gezondheid ben ik niet meer in staat om alles tot in de perfectie te verzorgen maar ik doe meer dan mijn best om mijn duiven goed te begeleiden. Qua voeding voeder ik al jaren Van Robaeys. Een goede sportmengeling tijdens het seizoen en tijdens de rest van het jaar staat er enkel Rui met kleine maïs op het menu. Tijdens het seizoen geef ik graag wat extra zonnebloempitten en zal ik het niet nalaten om meermaals per week Biergist, Naturaline, vitaminen, electrolieten en appelazijn te geven. Ik heb geen vast schema maar werk wat op gevoel.

Michel…proficiat van het hele Herbots team en geniet van uw nationale zege.

B16-1013290 : 1e NATIONAAL JARNAC 5.301 OUDE - SNELSTE VAN 10.200d.

 

Stefan Mertens

Deel deze reportage:

Aantal duiven

Resultaten

video