Stynen Raf (Geel), wint 1ste Internationaal Barcelona duivinnen 2019

  • Nieuws
Gepubliceerd op: 08/07/2019 10:14

Raf Stynen (39j) deed dit weekend waar elke Barcelona liefhebber van droomt. Met 10 ingekorfde duiven wint hij de 2de Nationaal en 10de Nationaal Barcelona. De 2de Nationaal is tevens de 1ste Internationaal duivinnen daar de duif van Stijn en Jeroen Rans een doffer is en bovenop dit alles haalt hij ook nog eens de felbegeerde 'Gouden Vleugel' beker van de Brugse Barcelona Club binnen. 

Korte intro

Raf heeft geen naam dat onmiddellijk een belletje doet rinkelene in de wijdere omtrek van duiven land en zo heeft hij dit het liefst. Niet te veel gedoe enkel het vliegen met duiven en het behalen van resultaten vind hij belangrijk. Hij begon met duivenmelken als hij 12 jaar was, niemand in zijn familie waren duivemelkers, buiten een neef van zijn moeder, Jos Geens, die hem wat wegwijs kon maken. Een toenmalige vriend z'n vader runde het duivenlokaal in z'n dorp en zelf denk hij dat hij toen door de duivenmicrobe gebeten geraakte. Hij vloog wat op de snelheid en halve fond tot hij 18 was waarna hij stopte wegens andere interesses. . 
Maar zoals iedereen weet die gebeten is door de duiven microbe...je geraakt er nooit vanaf dus ook Raf niet, dus hij zette zichzelf een nieuw hok in 2006 met als doel de extreme fond vluchten. Hij begon duivenfilms te kijken, raadpleegde veelvuldig het internet en zo kwam hij in aanraking met de bekende Nederlandse fond vliegers A.P. Overwater. Deze lijnen zijn dan ook de eerste die je kon terugvinden op zijn hok. In 2010 verhuisde hij naar zijn huidige woonplaats Oosterlo (Geel) en nam 4 kweekkoppels en 12 vliegkoppels mee. Ondertussen versterkte hij zijn kweekhok met duiven van  Frans van Peperstraete (NL), Henk Biemans (NL) uit de lijnen van  Piet de Vogel, Cor de Heijde, van der Wegen en Gebr. Hagens allemaal via bons van clubs en via het internet. Als ik vraag waarom Nederlandse liefhebbers anwoord Raf rustig: 'Ik heb de hele simpele redenering gevolgd dat de Nederlandse duiven op de internationale vluchten meer kilometers moeten doen dan de Belgische duiven en dat als ze tot in Nederland geraken ze zeker mijn hok zullen kunnen bereiken. Ook is er een langere geschiedenis van de zware fondvluchten in Nederland en dus ook meer ervaring te vinden.' .'

Systeem

Op dit moment zitter er ongeveer 10 kweekkoppels en een 40-tal vliegduiven waaruit hij telkens 10 duiven selecteerd om naar Barcelona te gaan. Hij vliegt ze steeds in koppels, dus zowel doffers als duivinnen gaan mee. Normaal gezien leert hij z'n jongen niet op, dus zij zien geen korf in hun geboortejaar, maar hij denkt erover dit wel gaan te beginnen doen daar hij veel verliezen heeft bij de jaarduiven. De jaarduiven hebben tot nu toe enkel nog maar enkele snelheidsvluchten gedaan maar ze moeten op z'n minst nog 1 fondvlucht doen dit seizoen. De tweejaarse duiven moeten ook de fondvluchten afwerken met als finale vlucht Perpignan. Dit allemaal in functie om als 3-jaarse naar Barcelona te gaan, dus slechts van het moment dat ze 3 jaar zijn mogen ze mee naar Barcelona en niet vroeger.
Hij vliegt dus alle duiven als koppel en allemaal op kleine jongen, dit is ook zo voor de jaarlingen en de twee-jaarse duiven. Ze trainen ook allemaal samen, dus alle doffers en duivinnen de lucht in voor ongeveer 1 uur en dit rond 8u 's avonds. Hij geeft toe dat de duiven de laatste weken zeer goed trainden, ze trokken goed weg in groep, bleven langer dan een uur weg, raasden over de hokken, ....allemaal tekenen van hun goede vorm. 

Verzorging

De duiven krijgen Varia-Mix (Mariman) gemengd met Gerry Plus (Versele-Laga) Tijdens de winter komt hier nog gerst en paddy bij, tijdens de zomer ook wel maar in veel mindere mate. Er wordt nog snoepzaad, B40 en wilde zaden aan toegevoegd. Na de training krijgen ze ook nog snoepzaad maar een andere, zwaardere mengeling dan bij het eten, dit is een mix van ongeveer 7 verschillende zaden. 1x per week wordt er Sedochol, biergist en konditie poeder van Mariën gegeven. Voor en na Barcelona krijgen ze ook nog eens konditie siroop van Mariën. Wat medicatie betreft durft hij het bijna niet te zeggen daar er amper iemand hem geloofd, maar sinds hij terug startte in 2006 heeft hij nooit iets gegeven tegen het geel, de koppen, ... enkel de verplichte inenting tegen paramyxo en hij behandelt ook tegen de pokken. Hij heeft amper last van Adeno en als er al eentje is die er wat last van heeft blijft deze gewoon bij de groep en moet hij er op natuurlijke manier proberen door te kopmen. Hij gelooft in de sterkte van een natuurlijke duif ! 

BE16-6053748 
1ste Internationaal Duivinnen Barcelona 2019 (2de Intern. tegen 16.051d)
Winnaar 'Gouden Vleugel' 2019
2de Nationaal Barcelona 7.325d

De winnares is een prachtig klein geschelpt duivinnetje gebouwd met de perfecte verhoudingen. Zeer zachte pluimen en een sterke rug, goedgesloten stuit en een mooi oog.
Vader : NL12-1714177 Direct Cor de Heijde (NL)
              Kleinzoon 'De Perpignan Doffer' super vlieger en kweker
               Inteelt 'Klamper' P. Lazeroms - superkweker en vader van oa. 1-7-7-15-...Nat. Perpignan
               Zoon  1/2 broer 1 Nationaal Barcelona Cor de Heijde
               Zoon 1/2 broer 1 Nationaal Barcelona 'Queen Tonny' Frans Bungeneers

Moeder : NL14-1025095 Direct Gebr. Hagens (NL)
                
Rechtsteekse dochter 'Angelo' Or. Gebr. Bruggeman
                'Anglo' is  winnaar van 17 Nat. Barc. - 92 Nat. St.Vincent - ...
                'Angelo' is (gr)vader van oa. 7 Nat. Barca '13 - 7 Nat. Barca '09 - 17 Nat. Barca '03 - ...
              Aan moeders' zijde is zij ook een kleindochter 'Angelo' dus inteelt 'Angelo'

BE15-6223243
10 Nationaal Barcelona 7.325d
40 Internationaal Barcelona 16.051d 

Deze geschelpt, witpen duivinnetje is ook van het kleinere type. Opnieuw een zeer zacht vederpak, goed gesloten stuit en een prachtig ook maar een beetje dieper in de rug.  

Ze is een 100% Gebr. Patrick (St.Truiden) duif

Father :BE11-5160386 Direct Gebr. Patrick
Rechtstreekse zoon van top kweker 'De Jonge Vanoppen' (H&R Wijnands, NL)
Rechtstreekse zoon van 'Invincible Girl', dochter van 'Invincible Leader' die een broer is van 1 Intern. Barcelona 27.068d
Kleinzoon 'Daughter Barcelona' (Stefan Meremans) - 'Barcelona' 2 Nat.Barcelona - 4 Intern. tegen 24.139d

Moeder : BE12-5164567 'Classy Lady' Direct Gebr. Patrick
Dochter 'Mystical Lady' Inteelt 'De Donkere Barcelona' 1 Nationale Asduif Barcelona 96-98
Kleindochter 'De Narbonne' (Luc Herbots, Zepperen) winnaarr 1 Prov. Narbonne 1.000d
ook lijn  'De Klamper' (Cor de Heijde - zie hierboven 1ste. Intern.) en lijn 1 Nationaal Dax (Thei Hermans)

Raf, opnieuw van harte gefeliciteerd voor deze ongelofelijke overwinning vanwege het ganse Herbots team ! Geniet van alle festiviteiten die er aan zitten te komen om jou winnende duif te vieren, zowel nu als tijdens de komende winter periode en heel veel succes gewenst in de toekomst ! 

Liesbeth