LEON ARNOLS uit Kortessem reeds vanaf 2002 ONAFGEBROKEN KAMPIOEN!

  • Nieuws
Gepubliceerd op: 19/11/2018 12:18

Het begon allemaal als jong knaap in de vereniging Mal – Tongeren, maar de echte start was in 1973 op het huidig adres te Kortessem aan de Hasseltsesteenweg 146. Arnols Leon (roepnaam André) was als verzekeringsmakelaar zeer veel op de baan en had weinig tijd om zijn duiven te verzorgen, maar alles gebeurde wel stipt vult echtgenote Jet Parthoens aan. Beide Opa’s van André alsook de vader van Henriette waren allen duivensjappers. Bij zijn eerste duivenstapjes had “Leon” Arnols het zeer moeilijk om prijs te spelen, zo erg zelfs dat hij zijn eigen constateur niet durfde binnen te brengen. Ondanks dat er toen al duiven werden aangekocht.

De ommekeer kwam er toen André op een dag in Tessenderlo bij Jef Marien (vader van Fernand) binnenwandelde voor verzekeringen maar er werd meer over de duiven gepraat dan over de rest en het klikte onmiddellijk. Zo fel zelfs dat Andre er bijna dagelijks zijn boterhammekes ging opeten. We spreken dan begin jaren ’80. Op een bepaalde vlucht had Marien 12 duiven mee maar het werd een rampvlucht, er kwamen slechts 3 duiven thuis van 12 ingekorfde. Jef zei tegen André: je mag ze alle drie kopen samen met hun duivin en gaf de volgende boodschap: “als je hier niet mee lukt stop maar met duiven, want dan kent ge er niks van en zal het nooit lukken”. De trein was vertrokken, André speelde met jongen hiervan geweldig zodat hij toen wel zijn constateur durfde binnendragen. Hij behaalde in 2004 provinciale asduif snelheid. André kocht ook nog een koppel bij Thomas Peeters om de verdere vluchten te bekampen. Spijtig genoeg kweekten de duiven niet meer verder en in 2006 verkocht hij veel duiven. Uit deze verkochte duiven werd dit jaar de Nat Asduif snelheid 2018 geboren bij Coninx Frederik uit Ulbeek. André moest weer op zoek naar betere duiven. Zo kwam hij terecht bij Gusson-Vanbrabant (Kermt) en Frank Neven (Wellen). En deze duiven vererven wel hun kwaliteiten. Later haalde hij ook nog enkele duiven van zijn eigen ras terug. Van de vereniging in Kortessem is Mr Arnols ook voorzitter vanaf 1980 en zij vieren dit jaar hun 130 jarig bestaan. André speelt nu alle vluchten tot Gien (400km), dit doet hij met 10 oude duivers, 16 jaarlingen en ongv. 100 jongen. Op zijn kweekhok zitten 10 “kweekkoppels”, maar ik heb 90% slechte verteld hij. De selectie gebeurd op prijzen per tiental, alleen bij de jongen kijkt hij naar de afkomst. De vroege jongen worden niet verduisterd behalve de late tot eind mei. Qua medicatie kunnen we kort zijn: de jaarlijkse verplichte enting en voor de rest om de 3 weken tegen tricho kuren. Ik heb wel alles in huis maar geef alleen als het echt nodig is. “Alles goed in de gaten houden is ook een gave” en zeer voornaam. Er zijn liefhebbers die de ganse dag op het hok zitten maar zien het niet. André is reeds vanaf 2002 onafgebroken 1é Algemeen Kampioen in zijn vereniging te Kortessem is. Dit jaar heeft André 30 eerste prijzen gespeeld (dubbelingen inbegrepen). Voor 2018 gaf dat als resultaat: Kampioen bij de oude- jaarduiven – jonge reeks 1- jonge reeks 2 - jonge reeks 3 en bij de teruggetrokken duiven.

Leon geniet enorm van de duivensport maar is nog het meest tevreden als de collega’s ook lukken met zijn duiven. Maar zoals zo dikwijls zegt hij erbij “je krijgt de liefhebber er niet bij. Voor volgend jaar heeft hij versterking bijgehaald bij een liefhebber uit Zichem (bij Scherpenheuvel). De jongen van deze man dit jaar waren hoopgevend. De 2 beste duiven verhuizen naar het kweekhok nl: 2154940/15 die 15 pr vloog en 10 X per tiental en de 2203516/15 deed nog beter: 19 pr en 12 X per tiental. We wensen de 70-jarige André nog succesvolle jaren in de toekomst.

MV