INJON-VANRIE - BEERNEM

  • Nieuws
Gepubliceerd op: 01/09/2018 13:05

1e NATIONAAL GUERET 5235 OUDE - SENELSTE VAN 13597d.

Het seizoen 2018 is geen sinecure… bijna iedere nationale vlucht diende tot nu toe in harde omstandigheden met noorden en noordoosten wind afgewerkt te worden. Voor het weekend van nationale vlucht Gueret deden de weergoden er nog een schepje bovenop en werden er tevens temperaturen voorspeld die net boven de 30 graden zouden uitkomen. Dat had natuurlijk zijn effect op het aantal deelnemende duiven. Juist geteld 13.597 oude en jaarse duiven zagen de lossingsplaats Gueret en snelste van alle Gueret vliegers werd een vaal duivertje van tandem Injon-Vanrie uit het West-Vlaamse Beernem. 

Injon-Vanrie staat voor Peter Injon en Isabel Vanrie die samen met hun 2 kinderen Amber en Aaron een mooi gezin vormen. Ondanks het drukke gezinsleven staat de duivensport heel centraal in het doen en laten van dit gezin. Peter is degene die het leeuwendeel van de verzorging van de duivenkolonie op zich neemt, maar ondertussen moet ook het gezin blijven draaien. Hun twee kinderen Amber en Aaron lopen school, moeten huiswerk maken, hebben ook hun hobby’s, … het vraagt dus wel wat inspanningen van iedereen om de duivensport tot in de puntjes te kunnen beoefenen en daar slagen ze in Beernem bijzonder goed in. Het is dan ook  schitterend dat dit duivengezin eens de aandacht krijgt die het verdient en dan nog wel met een nationale overwinning.

KLASSIEK WEDUWSCHAP

De kolonie bestaat uit 12 kweekkoppels, 25 weduwnaars en een 70-tal jonge duiven. De focus ligt op de fond en de zware fond. Daarnaast worden ook de nationale vluchten met de jonge duiven meegenomen, vooral de duivinnen worden hierop ingezet. Het hokbestand bestaat voor 80% uit duiven van Julien Vaneenoo (Wingene) en de andere 20% wordt gevormd door duiven van Luc Van Hoecke (Oedelem), Koen Wildemauwe (Beernem), Dirk Martens (Deinze), Van Landuyt Antoine (Vinkt).

De oude duiven worden op klassiek weduwschap gespeeld en doen elk jaar aan winterkweek. Van een 2ekoppeling voor het seizoen is er geen sprake. In maart en april werken de duiven hun eerste trainingskilometers af zonder dat er een duivin wordt getoond. De eerste maal dat “madamme” zit te wachten is bij de thuiskomst van Clermont. Indien het geen nationale vlucht is wordt de duivin nooit bij inkorven getoond. Voor een nationale vlucht mogen de weduwnaars hun madame wel voor enkele minuten knuffelen. 

Qua voeding staan de Black Label-mengelingen van Versele-Laga op het menu. ‘Gerry Plus I.C.’ en ‘Champion Plus I.C.’ zijn de hoofdingrediënten en daarnaast wordt met ‘Energy Plus I.C.’, maïs en andere fijne zaden gewerkt om de duiven op te voederen naar de concoursen. Uiteraard wordt ook met een gamma aan natuurproducten gewerkt. Hiervoor heeft Peter een kruidentuin aangelegd met verse kruiden zoals munt, salie, … waarvan dan ook gretig gebruik van gemaakt.

Het jonge duivenspel wordt zeker en vast met de nodige ambitie beoefend. Zo worden de jongen verduisterd tot half mei en worden nadien bijgelicht vanaf de langste dag van het jaar. De jongen worden pas opgeleerd als het verduisteren achter de rug is. In het verleden waren er een aantal grote verliezen bij het leren van tot juni verduisterde jongen, vandaar de optie om dit een maand in te korten. De jonge duivertjes krijgen maximaal 1 nationaal op hun programma, de duivinnen kunnen tot vier maal ingekorfd worden voor de nationaals. Er huizen ook een aantal latere jongen en deze krijgen allemaal nog de ronde van België te verwerken. Door de verschillende richtingen van lossen, bouwen de duiven hiermee ervaring op.

TERUG NAAR HET JONGE DUIVENHOK

En dan komen we bij de nationale Gueret winnaar terecht. “Lucas” is de naam. Hij is een late duiver van 2016 en zit samen met enkele andere 18-maanders op een afdeling apart. Als jonge duif zag hij nooit een binnenzijde van de duivenmand en als jaarse duiver vloog hij 2 x 101km, 2 x 208km, 2 x 330km en 1 x 495km.

Als motivatie voor de nationale Gueret vlucht had Peter het lumineuze idee om hen terug op het hok te laten waar ze als jonge duif ook gezeten hadden. Gedurende 2 uur mochten ze doen wat ze wilden en blijkbaar moet het er hard aan toegegaan zijn want toen Peter de schuifdeur open trok zag hij dat de nestschotel welke nog in de bak van de latere nationale winnaar stond, op de grond lag. Wat er juist gebeurt is weet Peter niet, maar blijkbaar moet “Lucas” daar zijn motivatie gevonden hebben om tot het uiterste te gaan !

Peter en Isabelle… van harte proficiat vanwege het hele Herbots team

B16-3049930 : 1e NATIONAAL GUERET 5235 OUDE - SNELSTE VAN 13597d.

INJON-VANRIE - BEERNEM

1e NATIONAAL GUERET 5235 OUDE - SENELSTE VAN 13597d.