GASTON VAN DE WOUWER – BERLAAR

  • Nieuws
Gepubliceerd op: 08/02/2019 11:24

Berlaar: Gaston Van De Wouwer… 75 jaar jong… zijn hobby’s zijn duivensport, fietsen en wandelen. “De laatste 2 zijn verplichte nummers van mijn dokter” begint Gaston zijn verhaal. “Hij zegt dat ik de longen van een roker heb, maar ik heb in heel mijn leven nooit een sigaret aangeraakt. Ik heb wel heel veel tussen rokers gewerkt met nu als verdikt rokerslong door passief te roken. De man van de wetenschap verplicht mij om dagelijks mijn longen “open te zetten” en daarom moet ik ofwel wandelen ofwel fietsen. Eerlijk gezegd… ik zie dit niet als een opdracht maar kan meer dan genieten van deze dagelijks sport”.
En dan de duivensport. Na zijn verkoop in 2014 nam Gaston een zogenaamde 2e start. Er werden 80 zomer jongen over gehouden en hieruit selecteerde hij 24 kweekkoppels. Deze koppels zijn de ouders/grootouders van de huidige toppers. Terug het bewijs hoeveel klasse er wel in de Van De Wouwer duif schuilt.

De hokken van de jonge duiven. Links zitten de duivinnen en rechts de duivers

Gaston… proficiat met uw seizoen…ben ik verkeerd als ik stel dat dit uw beste seizoen ooit was. U won zowel een nationale zege als een nationale asduif titel !
Dat is moeilijk te zeggen… iedereen verkijkt zich op die titels of op die eerste prijzen. Ik vind het altijd zo spijtig dat iemand die keihard speelt en daarmee bedoel ik een hoog percentage aan echte kop prijzen op papier zet maar niet met de eerste prijs of zelfs een top-10 plaats begint zo makkelijk over het hoofd gekeken wordt. Iedere liefhebber zou een cursus “hoe lees ik een duivenuitslag” moeten volgen. Voor hetzelfde geld heb ik maar weinig kop prijzen gespeeld maar win ik wel die 2 titels en dan zal nog iedereen beweren dat ik sterk gespeeld heb terwijl dat niet zo is. Maar gelukkig voor mij zijn deze 2 titels wel vergezeld van de nodige kop prijzen en mag ik het seizoen 2018 gerust in het mapje van mijn top seizoenen klasseren.”

Uw nationale asduif “New Kim”… kan u wat meer over haar vertellen?
“New Kim” was net zoals al mijn andere jonge duivinnen gekoppeld tegen oude duivers. Een simpel systeem waarmee ik me al jaren goed voel. Na de eerste Quievrain worden 25 jonge duivinnen gekoppeld tegen oude duivers die daarvoor speciaal gehouden worden. Tijdens de week blijven de jonge duivinnen op het hok met de woonbakken zitten en huizen de duivers in een volière. De woonbakken worden wel verkleind zodat het onderling paren van de duivinnen niet gestimuleerd wordt. Op inkorfdag komen de duivers gedurende een half uur op het hok. De duivinnen gaan de mand in en de duivers blijven op het hok tot wanneer de duivinnen thuis komen.
“New Kim” had zich tot en met Bourges nationaal niet laten opvallen. Ze had al eens een prijsje gevlogen en op Bourges faalde ze zelfs. Maar toen kwam Chateauroux nationaal en won ze de 2e prijs tegen 17.280 duiven. Dan werd nationaal Argenton gevlogen en terug was het bingo met de 12e Nationaal tegen 16.496 duiven.

"New Kim" gefotografeerd toen ze zojuist de 2e Nationaal Chateauroux gewonnen had

Dus op de laatste nationale vlucht was het er op of er onder… je moet toch enkele slapeloze nachten gehad hebben ?
Bah nee… toen ik vroeger Quievrain speelde… dan lag ik ’s nachts wakker maar nu niet meer hoor. Mijn duivinnetje was natuurlijk een van de favorieten en toen de duiven verwacht werden zat mijn tuin vol met Chinezen. Een van de letters hield de website met de online aanmeldingen in het oog en je voelde bij manier van spreken de duiven naderen. Ik had 12 duiven in concours waarvan 11 blauwe en aangezien “New Kim” ook een blauwe was had ik haar een erkenningsring aangedaan. Dat wisten de letters niet en toen er een blauwe duif op de valplank viel had ik dankzij de erkenningsring onmiddellijk gezien dat zij het was. Alles werd gefilmd en zij die het filmpje gezien hebben zullen wel gemerkt hebben dat ik zeer rustig bleef. Enkel toen ze geconstateerd werd stak ik mijn handen in de lucht en riep dat zij het was. De Chinezen werden zot ! Ze won de 21e Nationaal tegen 12.855 jonge duiven. De nationale asduif titel was binnen !

Gaston… als je weet dat uw duif nog eenmaal moet kop vliegen, dan gaat u als liefhebber toch het onderste uit de kan halen. Dan gaat u toch nog eens extra naar de dierenarts of gaat u nog een of andere motivatie truc uit uw mouw toveren?
Sorry… maar ik moet u terug ontgoochelen. Ik heb gehandeld net zoals alle vorige vluchten. Ik heb “New Kim” niet extra in de hand genomen of geen extra pindanoot toegestopt. Nee… integendeel zelfs… ik had nooit gedacht dat ze zo vroeg zou vliegen. De laatste nationale vlucht werd op 15 September gespeeld en de week daarvoor begon ze wat kleine pluimpjes te verliezen. Erger werd het op de dag van inkorven… toen ik haar vaste duiver in de woonbak zette, toonde die geen enkele interesse in haar… ze kropen niet eens even samen in hun nestschotel. Ik had dit onmiddellijk opgemerkt en verving haar vaste duiver door een andere maar deze was zo hevig dat ze er schrik van had. Die duiver was veel te wild. Ik heb haar dan maar zo van het hok genomen. Gelukkig heb ik tijdens het inkorven mijn portemonnee niet dicht gehouden en won ze een mooi bedrag aan poulage geld.
Ook op medisch vlak heb ik niets speciaal gedaan. Geen extra bezoek aan de dierenarts of geen extra kuurtje tegen dit of dat. Gewoon doen zoals steeds ! Qua medische begeleiding zijn de jonge duiven in Juni gedurende 5 dagen behandeld geweest met Flagyl poeder. 14 dagen voor Bourges.. half juli… hadden de jonge duiven last van oogontstekingen. Op aanraden van de dierenarts werd er gekuurd en voor de rest bleef de medicijnenkast dicht. Tijdens het seizoen ga ik wel iedere maand langs bij Dr. Mariën en 2 x per jaar (vlak voor de kweek en voor het sport seizoen) ga ik ook langs bij mijn goede vriend Dr. Henk De Weerd.

Uw jaarse duivinnen kenden ook een top seizoen met zelfs een nationale zege als hoogtepunt… kan u wat meer uitleg over uw systeem geven a.u.b.”
1. Mijn 20-koppige duivinnenploeg huist op een speciaal voor hen gebouwd hok dat bestaat uit 1 deel met woonbakken en 1 deel, een rusthokje, met specifieke duivinnenbakken. De bodem van het rusthok is overspannen met rekkers zodat de duivinnen niet op de grond kunnen gaan zitten.

Binnenzicht rust hok van de vliegduivinnen


2. Op 1 december 2018 werden ze gekoppeld en de duivinnen kregen de eieren van de kwekers ondergeschoven. Toen de jongen 14 dagen oud waren, verhuisde de duiver naar de volière en brachten de dames hun jongen alleen groot. Eens de jongen groot genoeg transfereerden de duivinnen ook naar de volière
3. Verleden jaar werden de duivinnen op 15 Maart voor de 2e maal gekoppeld en mochten maximum 5 dagen broeden. Hierna gingen ze naar hun rusthok.

Binnenzicht duivinnenhok met woonbakken


4.Kort hierna waren de eerste leervluchten een feit en via 1 x Quievrain en 2 x Noyon ging het richting halve fond en nationale vluchten. De duivinnen gaan wekelijks mee… naar het weerbericht wordt niet geluisterd.
5. Mijn duivinnensysteem is in feite het ideale systeem voor liefhebbers die nog dagelijks uit werken gaan want geloof het of niet… ik ga enkel ’s avonds , van 17u tot 18u bij mijn duivinnen. Enkel en alleen wanneer het in de zomer zeer warm is ga ik ’s morgens vers drinken verstrekken maar anders zien ze mij niet. Dus noteer maar gerust dat mijn duivinnen slechts 1 x daags trainen en dat ze ook 1 x daags gevoederd worden. Ik ga als volgt te werk. Een kwartier voor de duivinnen hun dagelijkse trainingen afwerken voeder ik ze en dan mogen ze de lucht in. Zonder problemen trainen ze vlot 1 uur. Ik heb nog nooit problemen gehad met duivinnen die na 5 minuten terug binnen willen en ik denk dat dit is omdat ik ze eerst voeder. Om ze vlot binnen te krijgen gebruik ik pindanoten en een snoepmengeling als lokmiddel. Deze liggen buiten op de plank en binnen in het hok en eens ze dit weten verdringen ze elkaar om eerst binnen te komen. Voor alle duidelijkheid… de duivinnen komen binnen op hun rusthok, niet op het hok met de woonbakken… daar komen ze enkel voor en na een vlucht.

Het hok waarop de vliegduivinnen voor de nodige stunt uitslagen zorgen


6. Voeding is belangrijk maar ik heb me niet vastgepind aan 1 merk. Verleden jaar heb ik tijdens het seizoen Beyers gevoederd maar de kans is groot dat ik in 2019 met de mengelingen van Versele-Laga werk. Ieder merk heeft zijn mengelingen om in het begin van de week licht te voederen en op te voederen naargelang de inkorfdatum nadert. Ze mogen dagelijks eten zoveel ze willen.
7. Qua bijproducten is er bij thuiskomst Belgasol in het drinkwater. Op zondag smijt ik verse look in de drinkpot en op maandag gaat er 4-Olieën (Herbots) + Mineralen Mix (Mariën) over het voeder. Op dinsdag is er conditiepoeder Mariën en op woensdag gaat er terug een teentje look in het drinkwater. Op donderdag (inkorfdag) Belgasol. Eens per maand verstrek ik ook de siroop van dierenarts Mariën.

Verse lookbollen liggen nooit ver weg 


8. Voor de inkorving krijgen de duivinnen steeds voor een 15-tal minuten hun duiver te zien maar dit jaar was ik dit na 3 weekends al beu. Twintig duivers uit de volière nemen … ik zag dit niet meer zitten en wijzigde mijn systeem. Ik stak nu mijn duivinnen, zonder dat ze een duiver gezien hadden, in de mand en dan liet ik 3 willekeurige duivers los op het hok. De duivinnen zijn op de manier ook super gemotiveerd en ik ben dit blijven doen. Veel makkelijker en even doeltreffend.
9..Qua medische begeleiding werden de dames in Oktober gedurende 8 dagen behandeld met Parastop. Eind April werd er ¼ Flagyl door het strot geduwd en daarna blijf de medicijnenkast dicht.
10. Zoals eerder genoteerd werd er in 2018 met 20 duivinnen gestart en van deze groep hebben er 10 de selectie overleefd. In 2019 zal er met 10 oude en 5 jaarse duivinnen gespeeld worden.
11. Iedereen denkt dat ik het ken en vraagt naar mijn systeem… maar eerlijk gezegd ik ken ook niets van duiven. Ik heb zo mijn vaste basis verzorgingsmethodes maar voor de rest modder ik ook maar wat aan. Vraag me vandaag niet wat ik over 2 of 3 maanden ga doen.

Gaston… ik ga ervan uit dat jij ook wel eens een duif op het hok zitten heeft die niet wil presteren, wordt deze er dan snel uitgeselecteerd ?
Natuurlijk heb ik ook zulke duiven… normaal gezien mogen ze 3 x falen… als ze een 4e maal falen worden ze van het hok verwijderd.

Moeten ze als jonge duif ook al goed presteren of gaat u ene die als jong geen prijs gevlogen heeft toch overwinteren en nog een kans geven als jaarling ?
Nee… hier moeten ze als jonge duif al bewijzen dat ze kop kunnen vliegen. De reden is omdat ze als jonge duif ook al op weduwschap gespeeld worden, dus ze zijn al getest in het systeem dat voor mij het belangrijkste is. Stel dat ik mijn jonge duiven op de schuifdeur zou spelen dan zou ik misschien een “niet-prijs-vlieger” ook wel overwinteren omdat hij of zij als jaarling volgens een ander systeem gespeeld wordt en misschien in dat systeem wel de nodige motivatie vindt om top te presteren.

Bij wie zou jij duiven gaan bijhalen ?
Dat is geen makkelijke vraag en daar ga ik zeker en vast geen namen op kleven maar als ik duiven bijhaal zal ik bij iemand gaan die een gelijkaardig systeem als het mijne volgt. Bijvoorbeeld als iemand dagelijks met zijn duiven rijdt en ik doe dat niet… moet ik geen duiven die zulk systeem gewoon zijn gaan bijhalen. Ik ga graag nieuw bloed halen bij iemand die goed met oude en jaarse duiven speelt. Daar zitten volgens mijn bescheiden mening duiven die bewezen hebben om ook al tegen een geselecteerde concurrentie goed te presteren.

Toen we uw hokken bezochten zag ik op 1 hok een kastje tegen aardstralen staan… waarom staat dat niet overal als u daarin gelooft?
Goed opgemerkt maar dat is een verhaal apart. U ziet mijn hok staan…links zitten de jonge duivinnen en rechts zitten de jonge duivers maar om een of andere reden voelden de jonge duivers zich nooit goed op dat hok. Het was me zelfs al opgevallen dat ze in plaats van in de bakken op de grond tegen de deur kwamen slapen. Verleden jaar kwam Edwin Verstappen hier met een Duitse sportvriend op bezoek en die man overtuigde me om zo een “anti water ader kastje” aan te schaffen. Eens geïnstalleerd zag ik dat die jonge duivers niet meer op de grond sliepen en er veel beter uitzagen. Ik ga ze dit seizoen op de halve fond spelen… we zullen zien of het zijn effect heeft.

Van het sport seizoen gesproken… u gaat nu onder de naam Hok Van De Wouwer spelen ?
Inderdaad… mijn naam gaat u niet meer op de uitslag zien, deze wordt gewijzigd door Hok Van De Wouwer omdat alle duiven nu eigendom zijn van mijn zoon Kurt. Bij deze een woord van dank aan hem en aan mijn vrouw Maria want zij doet al het administratieve werk.

Gaston  samen met zoon Kurt... gefotografeerd toen ze de 1e Nat. Chateauroux 2018 wonnen. 

Gaston op het kweekhok 

Een groep pas gespeende jonge duiven 2019

Hall of fame 

Gaston… we kijken al uit naar de volgende top prestaties van Hok Van De Wouwer… dank voor de gezellige babbel.

Stefan Mertens