DEMELY LILIANE - MOORSELE

  • Nieuws
Gepubliceerd op: 01/09/2018 14:24

bekronen topseizoen met magistrale zege op Limoges nationaal met de oude duiven

Het is pas van vorige week geleden dat we de twee keer 2enationaal op dezelfde dag (Brive en Argenton) aan bod brachten. Het was een mengeling van gevoelens van grote euforie, want wie kan, met een relatief klein hok, twee keer op dezelfde dag deze krachttoer uithalen, en anderzijds ook wat spijt omdat het ‘net niet’ was.

Maar daarmee was het verhaal niet af. Wie dacht dat ze in Moorsele de wapens zouden opbergen had het toch wel verkeerd voor. De formefee is op de hokken aanwezig en het waren niet vader Filip en Dave die de grootste signalen gaven maar de duiven zelf. Ze waren niet in te tomen en vlogen als het ware de pannen van het dak.

“Zoon Tulle” is een echte crackduif die na 2enationaal Brive nu met panache 1enationaal Limoges vliegt

Deze duif is inderdaad gene gewone en schaart zich met zijn exploot van vorige zaterdag in de galerij van de hele grote crackduiven.

Nadat hij twee weken terug op een keiharde Brive, met heet weer en een flinke noordoostenwind nipt de duimen moest leggen voor de nationale zege, was het vorige zaterdag in omzeggens nog meer lastige omstandigheden wel bingo. Het was warm, té warm voor veel duiven, en de wind zat terug in de noord- noordoostenrichting. Helder weer, maar keihard en winnen kon maar met topforme en topklasse.

Met een minuutsnelheid van 1.156 meter per minuut gaf hij 14.858 duiven het nakijken en was hij de snelste van het ganse peloton. Hij won de nationale zege bij de oude duiven op totaal 7.629 duiven. Daarnaast vloog hij reeds 2eLimoges van 404 duiven en in het verleden nog diverse kopprijzen waaronder 1eprijs op Chateaudun. Een echte alleskunner, een echte klasbak, een echte crack !

Filip en Dave hadden niet echt de bedoeling van hem op Limoges te spelen. Na de harde Brive dachten ze hem een week langer te laten recupereren en hem op Jarnac in te korven, maar de duif zelf dacht er anders over. Op maandag en dinsdag voor de inkorving was hij werkelijk niet in te tomen. Hij vloog ’s morgens meer dan 3 uur en wou niet naar binnen. Ook op het hok was hij de nervositeit zelve en zijn gedrag sprak boekdelen. Hierdoor besloten Filip en Dave om hem toch maar op Limoges in te korven. Op woensdag, dag van de inkorving, was men eerst van plan hem niet te laten vliegen om het risico niet te nemen dat hem iets zou overkomen waardoor men hem niet zou kunnen inkorven en toch liet men hem vrij. Na een uur vliegen dook hij plots naar binnen en spoedde Filip zich om alles netjes af te sluiten. Al deze signalen waren overtuigend genoeg om op topforme te wijzen…..met het ondertussen verbluffende resultaat.

Deze crack met blauwe pluimage is een echte wringer, relatief klein van model, maar toch goed gebouwd en met een zeer intelligente kop, kortom een vinnig baasje.

Hij heeft aan vaderszijde het Figo-bloed van de Reynaerttoppers x Marcel Aelbrecht in zijn aderen en is de rechtstreekse zoon van de Tulle die ondertussen reeds meerdere topduiven voortbracht. De koppeling van deze topduivin van Marcel Aelbrecht aan het Figo-bloed is een echt schot in de roos.

Zijn moeder is het Alberke (Albert Hendrix) en is een 100 % Soontjes duif. In de duivenkringen werd het Soontjesras al eens bestempeld als een puur snelheid- en halvefondras, maar ondertussen weten we wel beter. Gekruist aan bloed dat meer kilometers aankan zijn ze tot echte exploten in staat en ook op de dagfond zijn het echte winners.

“Kleinzoon 2enat Asduif” vliegt op dezelfde dag 5enationaal Chateauroux

“Den drinkpot kan ook prijs vliegen” is een uitspraak die we gebruiken om topforme te benoemen. Welnu, in Moorsele kan meer dan waarschijnlijk den drinkpot prijs vliegen. Eerder op de dag van de nationale zege op Limoges vloog deze jaarling (BE17-3043801) de 5enationaal Chateauroux van 12.492 duiven. Het was de eerste keer dat hij op een nationale vlucht van die afstand werd ingekorfd en het was meteen raak. Voordien vloog hij reeds 1eop Clermont, 2eop Fontenay en nog diverse kopprijzen.

Zijn vader is de “Last Son” een inteelt uit de Figo/Goen-lijn van Reynaert. Deze duiver werd gekoppeld aan de dochter van topduif Ronaldo van Hugo Vlaeminck uit Rupelmonde. Ook deze bloedlijn is een lijn van winnaars en de resultaten bewijzen dit nu ten volle.

Filosoferend over het genieten van een nationale zege kwam nog aan bod op wat wordt gelet bij het bijhalen van een duif, het screenen of keuren van een duif, of de selectienorm van het Hok Demely. Welnu ze hanteren maar één norm namelijk prestaties. Hoe de duif eruit ziet of aanvoelt is ondergeschikt aan resultaten. Deze selectieprocedure werkt nu al een ruim aantal jaren zijn vruchten af met duiven die zeer vlot eerste prijzen vliegen. Dus geen ingewikkelde formule’s bij Filip en Dave, maar het gezond verstand van ‘de uitslag’.

We zijn ervan overtuigd dat dit nog niet het einde van de prijzenlijst is voor dit seizoen en dat we ons in de komende weken nog aan nationale topduiven mogen verwachten.

Maar ondertussen is het volop genieten met de ganse familie en vrienden van een prachtige nationale zege door een topcrack van jewelste !

Gefeliciteerd vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens

BE16-3039664 - 1ste Nationaal Limoges Oude duiven


DEMELY LILIANE - MOORSELE

bekronen topseizoen met magistrale zege op Limoges nationaal met de oude duiven