DE COCK MARC – TEMSE

  • Nieuws
Gepubliceerd op: 16/04/2019 8:43

Temse: Marc De Cock uit Temse… een introductie is overbodig want iedereen weet welk vlees we hier in de kuip zitten hebben. Wie ooit bij Marc en zijn team op bezoek geweest is zal niet ontkennen dat Mark een super gemotiveerde duivenliefhebber is die onder andere dankzij perfect “people managment” een eigen klasrijke kolonie rechtstreeks naar top prestaties kan leiden. Ondanks de zeer drukke beroepsbezigheden - Marc is eigenaar van het gekende vleesbedrijf “Charles”(genoemd naar zijn grootvader Charles De Cock) – is het Mark die iedere zondag het reilen en zeilen van de kolonie op papier zet en deze dan wekelijks bespreekt met de verzorgers Luc Buyl en Andre Moonens. Marc heeft oog voor detail en zijn dagelijkse “wandeling” door de hokken kan enkel de perfecte uitvoering van zijn richtlijnen bevestigen.

“ROCKEFELLER”… de beste allround duif van België
Om zich als beste Allround duif van België te kronen moet men echt een Allrounder zijn want je moet zich als duif zowel op de grote halve fond , fond als marathon vluchten in de top van de uitslag weten te klasseren. Voor dit asduif kampioenschap komen 5 prijzen in aanmerking en enkel de behaalde prijzen van een nationale, zonale of provinciale uitslag zijn geldig. En nu komt het… voor deze 5 nodige prijzen behaalde “Rockefeller” (B17-4094340) slechts een coëfficiënt van 6,66% ! Een zelden geziene top prestatie want de nr. 2 in de uitslag behaalde een coëfficiënt van meer dan 14%. Voor een opsomming van zijn prestaties verwijzen we graag naar de foto van “Rockefeller” waar deze allen netjes genoteerd staan.
 

“Rockefeller” is een schitterende duif in de hand. Middelmatig qua bouw, zeer krachtig gebouwd, sterke rug met een dik pluimenkleed rond goed voelbare spieren. Je voelt zo dat “Rockefeller” en Marc een unieke band hebben. Dit is niet enkel en alleen te danken aan het feit dat hij de nationale asduif titel won maar vooral zijn aankomst van de internationale Narbonne vlucht staat bij Marc voor eeuwig en altijd in het geheugen gegrift. Voor zij die het zich nog herinneren… Narbonne was niet zo een makkelijke vlucht… warm weer en onweders ’s nachts. “Rockefeller” diende nog eenmaal te schitteren om de nationale Allround asduif titel binnen te halen. Van de 3.017 Belgische jaarduiven welke te Narbonne gelost werden, hadden er maar 6 hun thuishaven op de dag van lossing bereikt. Het was dus voor “Rockefeller” overnachten geblazen maar zoals het een echte Allrounder past diende zijn baasje niet lang op hem te wachten. ’S anderdaags om 9u39min en 29sec liet hij zich registreren. Toen Marc hem in de hand nam zag hij dat hij licht gekwetst was en de helft van zijn staart ontbrak. De zware onweders hadden hun sporen achtergelaten. Marc twijfelde geen seconde en “Rockefeller” kreeg onmiddellijk een ticket voor een VIP-box op het kweekhok.

SCHITTERENDE INSTALLATIE
Wanneer de opritpoort van Brandstraat 29a opent heeft men onmiddellijk een uniek zicht op de schitterende hokinstallatie. In totaal 70 meter gemetste hokken in 2 verdiepingen. Boven zijn de vlieghokken en onderaan 40m kweekhokken en 30m kantoor en werkruimte. Een droominstallatie waarbij alles tot in het kleinste detail uitgekiemd is. Als men op de hokken komt voelen deze zeer aangenaam aan. Waar we wel een beetje over verbaasd waren was het enorme luchtvolume boven de duiven. In de gehele dak overkapping is geen enkele onderverdeling aangebracht, maar ondanks het grote luchtvolume voelt alles perfect aan. In iedere afdeling is er natuurlijk een houten plafond, waarin een opening van 1,5 meter voorzien is. Tevens kan men met schuiven, welke verwerkt zijn in het houten plafond, de verluchting regelen.

De hokken hebben vloerverwarming die gekoppeld is aan een hygrometer welke winter en zomer aangeschakeld is. Deze neemt de kilte weg en doet de hokken steeds aangenaam aanvoelen. Alle vloeren zijn voorzien van houten roosters en alle bakken hebben mesttransportbanden. Verduistering gebeurt automatisch en kan digitaal geprogrammeerd worden. Verder is er ook een automatische zonnewering waardoor tijdens de warme zomermaanden de ramen dag en nacht kunnen openstaan en er zo een “volière effect” gecreëerd wordt. De gang voor de hokken wordt dagelijks gestofzuigd en hierbij is het centraal stofzuigsysteem de ideale hulp.

KWEEKBOXEN
In totaal bezit Mark 35 kweekkoppels waarvan er 8 duivers in een kweekbox huizen. De belangrijkste kweeklijnen zijn originele duiven van De Rauw-Sablon, Marcel Aelbrecht en de “Eagle Eye” kweeklijn (via Limbourg Eric).
Er zijn 8 kweekboxen waar zeer belangrijke kweekduivers zitten. Zie op het einde van de reportage voor de foto's van deze belangrijke kwekers.
In de kweekboxen worden de duivers steeds met 1 duivin gekoppeld. Wanneer de eieren in de nestschotel gedeponeerd zijn, worden de eieren onderlegd en verschijnt er een nieuwe kweekduivin in de kweekbox voor een nieuwe kweeksessie.

WEDUWNAARS
Het seizoen 2018 werd op gang geschoten met een groep van 50 weduwnaars. Deze huizen op verschillende afdelingen. Drie afdelingen zijn voor de duiven van de zware fond, nog 3 andere afdelingen zijn voor de jaarse duiven en de andere afdelingen zijn voor de fond duiven. Als voorbereiding werden ze allen eind november gekoppeld en mochten een koppel jongen groot brengen. Nadien werden ze niet meer gekoppeld, enkel tijdens de eerste opleervluchten werden ze gedurende enkele dagen terug bij elkaar gezet zodat de duivers de nodige motivatie vonden om vlot naar huis te komen. Van opleren gesproken… wanneer het weer dit toelaat gaat dit heel snel en in een 6-tal stappen zitten ze op 60km. Daarna volgen de vluchten met het lokaal en gaat het via de snelheid en halve fond richting nationale vluchten. Om tijdens het voorjaar de conditie van de weduwnaars wat te temperen worden de weduwnaars vanaf 1 januari tot en met 1 Mei verduisterd, dit van 17u tot 8u ’s morgens.

Voederleverancier is de firma Beyers. Naargelang de afstand worden de duivers wekelijks, om de 2 weken of om de 3 weken ingekorfd. Meestal wordt er per hok op dezelfde afstand gespeeld zodat dit de verzorging vereenvoudigd. Laat ons even het voedersysteem van de duiven welke om de 2 weken in de mand gaan op papier zetten. Op zaterdag (thuiskomst) wordt er “Long Distance” gevoederd. De 3 opeenvolgende dagen staat er 100% Super Dieet op het menu. Nadien 5 dagen 50% “Long Distance” + 50% Super Dieet in de eetbak om dan vanaf maandag (2e week) tot en met de inkorving “Long Distance” te voederen. De kunst is om de duiven tot en met inkorf dag aan de eet te houden en daarom worden alle weduwnaars 2 x daags individueel gevoederd waarbij een soeplepel als maatstaf gehanteerd wordt.
Marc is pro bijproducten en hanteert volgende systeem. Bij thuiskomst gaat er gedurende 2 dagen Belgasol in het drinkwater, dan 2 dagen Herbazim, vervolgens terug 2 dagen Belgasol, nadien 2 dagen Wonder Pigeon, terug 2 dagen Belgasol en dan 2 dagen looksap + thee. Deze cyclus herhaalt zich dan.
Medisch gezien heeft Marc het volle vertrouwen in dierenarts Piet Blancke. Tijdens het seizoen gaan ze 1 x per maand op controle. Tegen tricho worden de gekende gele druppels toegediend alhoewel Marc voor een belangrijke fond of grote fond vlucht toch nog graag een tricho pil verstrekt om helemaal zeker te zijn. Tegen ornithose werd er afgelopen seizoen geen enkele maal behandeld. Een goede hok ventilatie kan hier zeer veel miserie besparen.

LADIES IN THE HOUSE
De duivinnenploeg is 41 eenheden (7 oude en 34 jaarse) sterk. Net zoals de weduwnaars werden ze eind november gekoppeld, brachten jongen groot en ook voor hen geen tweede koppeling meer net voor de start van het nieuwe seizoen. Eens de eerste leervluchten afgehaspeld gaan ze wekelijks de mand in en werken tijdens het seizoen de vluchten tussen de 200km en 1000km af. Bij de inkorving zien ze gedurende een 5-tal minuten hun wederhelft en na de vlucht mogen ze tot ’s anderdaags hun partner liefkozen.
Om het onderling paren te ontmoedigen is de bodem van de duivinnenhokken voorzien van een rolsysteem en kunnen ze enkel op kapelletjes plaats nemen. In tegenstelling tot de duivers worden de duivinnen niet verduisterd.
De duivinnen hebben dezelfde mengelingen als de weduwnaars op het menu staan alleen wordt hun portie dagelijks afgewogen. Maximum 25gr per duif per dag is hier de regel.

JONGE DUIVEN
Voor eigen gebruik worden een 200 jonge duiven gekweekt. Alhoewel het jonge duivenspel niet het hoofddoel is vindt Marc het heel belangrijk dat de jonge garde genoeg ervaring opdoet in hun geboortejaar. “Ik heb graag dat ze minimum 1 maar liefst 2 nationale vluchten afwerken” zegt Marc “ervaring die ze later als jaarse en oude duif perfect kunnen gebruiken.”

Net zoals bij zo velen worden de jonge duiven verduisterd, dit vanaf het spenen tot en met 21 juni en daarna worden ze bijgelicht tot en met de laatste vlucht. De verduistering start om 17u en om 9u ’s morgens gaan de rolluiken terug naar boven. De jonge duiven blijven samen tot eind juni en daarna worden de geslachten gescheiden en wordt het systeem van de schuifdeur gehanteerd.
Van het opleren van de jonge bende wordt veel werk gemaakt. Zo wordt er gedurende 14 dagen bijna dagelijks gereden en in kleine stappen gaat het tot 60km. Ook tijdens het seizoen wordt er op geen liter brandstof gekeken en worden ze 2 tot 3 maal per week weg gevoerd. Bij aankomst mogen de geslachten gedurende 30 minuten samen blijven.

SOLARIUM
Zoals reeds gemeld heeft Marc werkelijk aan alles gedacht om de duiven perfect te begeleiden. Zo krijgen de duiven op de dag van inkorven een bad of moeten we zeggen een douche. Het is zo dat er een speciale plaats voorzien is waar er een benevelingsysteem en bad geïnstalleerd is en op de dag van de inkorving worden de duiven naar deze plaats begeleid. Nadat ze hun “douche” genomen hebben kunnen ze doorlopen naar het solarium waar een warmte straler (idem als deze welke gebruikt wordt om paarden te drogen) ter beschikking staat. De duiven genieten echt van deze “relax sessie” en aan de bereidheid om een bad te nemen kan Marc zien of het wel snor zit met de conditie.

We zijn echt onder de indruk hoe fanatiek en hoe succesvol Marc de duivensport beoefend. Hij die als 6-jarige jongen samen met zijn grootvader Charles door het toenmalige vleesbedrijf liep en door grootvader Charles vastgepakt werd en op enkele paletten hoog gezet werd. Grootvader Charles keek Marc diep in de ogen en vroeg hem “maak van mijn bedrijf het allergrootste van België in zijn sector”. Woorden die Marc nooit vergat en hij heeft de droom van zijn held, grootvader Charles, tot werkelijkheid gemaakt. Het was ook grootvader Charles die Marc zijn eerste duivenhok van 1 vierkante meter schonk en ook hier, zoveel jaar later, slaagt Marc er in om zich bij de top van de internationale duivensport te vestigen.

Toen we aan Marc vroegen welke uitdaging hij nog had, was zijn antwoord: “een nationale KBDB asduif spelen met een kind of een broer van “Rockefeller”. “ Wel Marc… het is u van harte gegund om ook deze uitdaging te verwezenlijken !

DE BELANGRIJKE KWEEKDUIVERS WELKE IN DE KWEEKBOXEN HUIZEN 

Stefan Mertens