CASAERT-SENECHAL - RUSSEIGNIES

  • Nieuws
Gepubliceerd op: 01/09/2018 13:11

1e NATIONAAL JARNAC 4.899 JAARSE

Russeignies: Sébastien Casaert… samen met zoon Hugo en compagnon François Sénéchal spelend onder de naam Casaert-Sénéchal en sinds een 3-tal seizoenen ook combinatie vormend met P.E.C.. heeft geen introductie nodig. Zijn top uitslagen op lokaal, provinciaal en nationaal vlak zijn al meermaals beschreven in talrijke reportages. Hoogtepunten waren tot op heden het behalen van de 1eNationale asduif KBDB grote halve fond jaarse 2011 met “Amalia” en 1eNationale asduif grote halve fond KBDB oude duiven 2013 met “Nikolaas”. In 2015 behaalde Sebastien zijn eerste nationale overwinning vanuit La Souterraine en nu is het bingo vanuit Jarnac. Tegen 4.899 jaarse duiven behaalde hun “Red Devil Porsche” (B17-4062397) de nationale zege. Het seizoen 2018 was er al eentje om in te kaderen want eind Juni stond de naam Casaert-Sénéchal al 34 maal in de Top-100 van een nationale uitslag genoteerd. Natuurlijk is deze nationale zege is de spreekwoordelijke kers op de taart.

TOTAAL WEDUWSCHAP

Het is algemeen geweten, Sebastien en zoon Hugo spelen graag met veel duiven en stonden aan de start van het seizoen met een uitgebreide vliegploeg van 70 oude en 100 jaarse duiven. Sebastien legt uit “Belangrijk te weten is dat we ons vooral richten op het spel tussen de 400km en 600km vluchten. Enkel Limoges, Brive en Jarnac staan voor een deel duiven ook op het programma. We trekken volledig de kaart van totaal weduwschap, dus iedere duif die hier zit moet zich bewijzen op de vluchten. Voor “renteniers” heb ik geen plaats. Mijn vliegploeg zit over verschillende hokken verspreid en het is de bedoeling om alle duiven van iedere afdeling op dezelfde vlucht te spelen. Enkel op het laatste van het seizoen zal nu en dan eens een enkeling uit een groep gehaald worden.
Wegens de samenwerking met PEC heb ik geen kwekers meer zitten. Enkel Hugo heeft nog wat kwekers omdat hij graag de zware fond wil spelen. Geen kwekers, geen winterkweek… ook niet met de vliegduiven. Deze zitten gedurende de hele winter rustig in ruime volières.
Begin April is het gedaan met hun “winterslaap” en worden alle duiven gekoppeld. Gekoppeld is een groot woord… de schuifdeuren van de verschillende afdelingen gaan open en iedereen mag zijn gedacht doen. Sommigen hebben onmiddellijk een bak en een partner en beginnen onmiddellijk een nest terwijl nog anderen wat meer tijd nodig hebben om een gezinnetje te starten. Concreet komt het erop neer dat de ze de hele maand April samen blijven en tijdens deze periode worden ze dan ook volop geleerd.

Eind April wordt alles gescheiden. De duivers gaan op een afdeling met woonbakken en een deel duivinnen gaan op hokken waar de mogelijkheid is om ze overdag in volières op te sluiten en een ander deel duivinnen op hokken waar ze in specifieke duivinnenbakken kunnen opgesloten worden. Opvallend wat de duivers betreft is dat er op de hokken meer duivers dan bakken zijn. Sommige duivers hebben enkel een kapelletjes en moeten het daarmee stellen. De bedoeling is om zo wat een onderlinge strijd op de hokken te creëren.
Eenmaal daags wordt er getraind. Aangezien Sébastien ’s morgens uit werken is, gebeuren de trainingen in de namiddag. Enkel de laatste weken, wegens het zeer warme weer, werd er ’s morgens getraind.
Qua voeding volgt Sébastien al jaren het Modern Elite System maar de laatste jaren worden eveneens de Galaxy mengelingen van Beyers mee in het voederpatroon verwerkt. Qua bijproducten wordt er heel veel Avidress (Röhnfried), Usne Gano enz… verstrekt. Sébastien is ervan overtuigd dat door het veelvuldig gebruik (zelfs 3 tot 4 dagen per week) van Avidress er bijna geen tricho meer te bespeuren is.

Medisch gezien wordt de medicijnen kast zoveel mogelijk gesloten gehouden. Op 15/03 kregen alle duiven een 7-daagse tricho kuur en geloof het of niet maar de “fond afdeling” is sindsdien niet meer gekuurd geweest tegen tricho. De andere afdelingen hebben ondertussen wel een pilletjes gekregen. Tegen de kop werd er na Chateauroux gedurende 4 dagen gekuurd. Voor de rest gelooft Sébastien in de goede verluchting van de hokken. Alle hokken hebben grote vensters en met het warme weer van de laatste weken wordt er muggengaas in de ramen geplaatst. Belangrijk te weten is dat tijdens het seizoen dierenarts Pascal Lanneau iedere maandag langs komt om alles zeer nauwlettend in het oog te houden.

“RED DEVIL PORSCHE”

De nationale winnaar Jarnac is een schitterende blauwe duiver. “Hij is een zomerjong van 2017 met niet zoveel ervaring” begint het verhaal “hij was ook een van die duivers die geen vaste bak op het duivers hok had en die vanop zijn kapelletjes alles in de gaten diende te houden. Aangezien de duivinnen op nest gebracht worden was het voor de duivers de laatste vlucht. Om die reden had ik ze op de dag van de inkorving wat langer bij hun duivinnen gelaten en nog wat extra bakken op de grond gezet zodat ze overal donkere hoekjes hadden. Ik ga eerlijk bekennen dat ik op de dag van de inkorving niets gemerkt had, maar na zijn thuiskomst zag ik dat hij samen met zijn duivin een van de kleine duivinnenbakjes veroverd had. Blijkbaar heeft zijn nieuw territorium hem super gemotiveerd om alle andere jaarse Jarnac vliegers te verslaan.

OOK 4e NATIONAAL JARNAC OUDE DUIVEN

Ongeveer 1.5 minuut voor de aankomst van “Red Devil Porsche” liet “3-Aces” (B16-4129235) zich registreren. Goed voor de 4eNationaal Jarnac tegen 5.301 oude duiven. Een bewijs dat het meer dan snor zit met de topconditie in Russeignies.

Team Casaert…vanwege het hele Herbots team van harte proficiat en op naar nationale zege nummer 3.

B17-4062397 : 1e NATIONAAL JARNAC 4.899 JAARSE

CASAERT-SENECHAL - RUSSEIGNIES

1e NATIONAAL JARNAC 4.899 JAARSE