9 nationale KBDB asduiven voor GINO CLICQUE – WEVELGEM

  • Nieuws
Gepubliceerd op: 02/05/2019 11:22

Wevelgem: De Guido Gezelle straat nr. 42… onze GPS dienen we niet meer in te stellen want meermaals per jaar zetten we de neus van onze wagen richting Wevelgem om een verslag over deze superieure kolonie te schrijven. We zouden een doos aan superlatieven willen open trekken om deze kolonie te beschrijven maar we willen veel liever de behaalde resultaten zelf op tafel gooien want zelden hebben we zo een overheersing als deze van de Clicque duiven op nationaal vlak gezien. Zo behaalde deze kolonie in 2018 maar liefst 11 prijzen in de Top-5 nationaal - 17 prijzen in de Top-10 nationaal - 32 prijzen in de Top-20 nationaal en 83 prijzen in de Top-100 nationaal ! Akkoord … het Clicque team staat zelden met een kleine mand aan de inkorftafel maar ondanks de uitgebreide ploeg moet je het toch maar doen om deze uitslagen uit uw hoed te toveren en dat er individuele klasse aanwezig is op de hokken te Wevelgem wordt door de nationale KBDB asduif titels bevestigd. Zo werden de Clicque duiven gehuldigd als:
1e Nationale asduif KBDB grote halve fond oude met “First Lady” (B16-3144110)
1e Nationale asduif KBDB Grote fond & Fond jaarse met “Golden King” (B17-3061598)
2e Nationale asduif KBDB Grote fond & Fond jaarse met “New Piraat” (B17-3061793)
6e Nationale asduif KBDB Grote fond & Fond jaarse met “Grandson Super Prince 650” (B17-3061650)
10e Nationale asduif KBDB Grote fond & Fond jaarse met “Grandson Pacha 563” (B17-3061563)
11e Nationale asduif KBDB grote halve fond oude met “Devil 430” (B16-3107430)
12e Nationale asduif grote halve fond jaarse met “Turbo Piraat” (B17-3061532)
13e Nationale asduif KBDB grote halve fond oude met “Devil 429” (B16-3107429)
14e Nationale asduif KBDB Grote fond & Fond jaarse met “Silver Filip” (B17-3061517)
En nogmaals voor alle duidelijkheid… deze asduiftitels werden allen in 1 seizoen behaald ! Als men als liefhebber hiervan niet stil wordt, weet ik het helemaal niet meer.

EEN SUPER STERKE BASIS
De kweekbasis is historisch gevormd naar een drietal lijnen waarbij de laatste 2 seizoenen ook een 4e kweeklijn staat te drummen om als basis kweeklijn gecatalogeerd te worden :

“De Robert-lijn” : is de oudste lijn en gebaseerd op de duiven van Robert Dobbelaere (Marke). Deze duiven werden in 1996 bijgehaald en waren zeer succesvol in de nakweek. Het zijn ook deze duiven die de fond en zware fond aankunnen en voor de nodige kracht zorgen in de kweek.

“De Figo-lijn” is geïntroduceerd sedert het jaar 2000. De kunde van deze duiven van de familie Reynaert met als uitschieters de “Figo” en de “Goen” is wereldwijd bekend en is op een immens aantal hokken succesvol. Het zijn snelle duiven met een super GPS. Deze duiven zijn binnen de stam van Gino ingekweekt in alle andere lijnen, maar zijn ook nog relatief zuiver gehouden.

“De Gaby-lijn”: in 2012 werden een 6 duiven gehaald bij grootmeester Gaby Vandenabeele. Uit deze duiven werden 2 duiven gekweekt die 1e nationaals opleverden. Nadien werden nog enkele duiven gehaald bij Gaby, in totaal een 20-tal, waarvan er uit 12 zeer sterke resultaten werden gehaald in de nakweek.

Een 4e lijn welke verleden jaar terug top referenties binnen haalde zijn de duiven in nakweek van “Red Filip” (B11-3008153 - Lucien Staelens). “Red Filip” schitterde zelf met 2e Nat. Cahors 7.140d. – 6e Nat. Souillac 5.282d. – 56e Nat. Libourne 6.658d. en 61e Nat. Jarnac 3.726d. Afgelopen seizoen won tandem Vandeputte-Kubica de 1° Nationale Asduif Grote Fond met hun “Françoise” (B16-1003111) wel, “Red Filip” is grootvader van deze nationale asduif. Te Wevelgem werd “Red Filip” vader van “Silver Filip” (14e Nat As KBDB 2018). Kweekreferenties die kunnen tellen !

GEMOTIVEERD TEAM
Je moet het toch maar doen, in 2017 uw volledige basis verkopen en herstarten met duiven die maximaal 1 jaar oud zijn. Dat is alleen de hele grote gegeven en dat heeft team Clicque in 2017 en 2018 meer dan overvloedig bewezen. Immers wanneer we kijken naar het harde werk dat Gino steeds geleverd heeft, dan weten we maar al te goed dat het iemand is die beseft dat er niets voor niets op deze aardbol komt. Reeds als jonge tiener (15-jarige) verloor hij zijn vader Germain en diende hij een zaak te runnen. Afsluitingen, poorten, blokhutten, aanleg van terrassen etc…. maar het floreerde! Ondertussen wordt deze zaak verhuurd en mag Gino zich professioneel duivenliefhebber noemen.
De volledige verzorging ligt in handen van Gino, zijn echtgenote Kristien en zoon Jasper. Sinds eind 2018 heeft dochter Laura ook het team vervoegd. Haar grafische studies zullen een grote hulp zijn in het verzorgen van de wereldwijde publiciteit.
Tijdens het volle seizoen is het hard werken geblazen om de gehele kolonie tot in de puntjes te verzorgen, dit van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Tijdens de zomerperiode kan dit wel oplopen tot 16u per dag. In de herfst en winter is de verzorging wat minder intens maar dan staan er veel bezoeken aan internationale beurzen en klanten uit het verre oosten op het programma.

Gino samen met zoon Jasper

Gino en zijn dochter Laura

VAN TOTAAL NAAR ZUIVER WEDUWSCHAP
Een nieuwigheid voor het seizoen 2019 is toch een wijziging qua speel methode. Het was Gino opgevallen dat het merendeel van zijn nationale asduiven niet volgens het systeem van “totaal weduwschap” maar volgens het systeem van “zuiver weduwschap” gespeeld werden. Om die reden zullen dit jaar de 105 duivers allen een thuis blijvende dame hebben en zullen de 125 duivinnen het met 80-tal duivers moeten doen. Gino gaat ervan uit dat er bij de dames nog wat verliezen zullen genoteerd worden waardoor in de loop van het seizoen alle duivinnen ook een vaste duiver zullen hebben.
De weduwnaars werden op 26 Maart gekoppeld en mochten “overbroeden”. De vliegduivinnen werden op 6 April gekoppeld en ook zij (welke een duiver hebben natuurlijk) mochten “overbroeden”. Eens de eerste koppels de eieren laten liggen, is het weduwschap een feit.
Gino “normaal gezien worden de duivinnen ook in Maart gekoppeld maar wegens het bezoeken van de Chinese voorjaarsbeurs in Lang Fang is de koppeling dit jaar later gebeurt.”

VERZORGING
Het is de firma Vanrobaeys die de vaste voederleverancier is te Wevelgem. Gino heeft jaren zijn eigen “voederrecept” laten mengen maar sinds dit jaar heeft Vanrobaeys deze mengeling ook gecommercialiseerd onder de naam “Golden Racing Clicque”. Het is een zeer uitgebalanceerde mengeling met maar liefst 27 componenten. Gino legt uit: “als basis meng ik 50% sportmengeling met 50% zuivering. Enkel de laatste 2 of 3 dagen voor de inkorving voeder ik mijn eigen samenstelling.
Qua bijproducten heeft Gino het volle vertrouwen in het Röhnfried gamma. Zo gaat er bij thuiskomst K + K Eiwit over het voeder en verdwijnt er Avipharm (electrolyten) + Mumm in het drinkwater. Verder wordt er wat op gevoel gewerkt met Gervit-W , Hexenbier, Ro-200 conditiepoeder en Avidress. Deze producten worden meestal 2 opeenvolgende dagen verstrekt.
Tijdens het vliegseizoen komt dierenarts Pascal Lanneau (Moen) wekelijks of om de 14 dagen langs. Uit de groep duiven die naar een vlucht moeten worden er enkele uitgenomen en onderzocht en de raadgevingen van de man in de witte kiel worden opgevolgd. Veertien dagen voor de eerste fondvlucht wordt er behandeld tegen luchtwegen infecties en in de maand Oktober wordt er gedurende 10 dagen behandeld met Cosumix tegen parathyfus. Oogdruppels worden zowel bij inkorving als aankomst van de duiven verstrekt.

KWEEKBOXEN
Ondertussen bouwt Gino verder aan zijn dromen. Zo wordt een grote hangar omgebouwd tot kweekhok/ ontvangstruimte. De kweekboxen welke op wieltjes gemonteerd zijn, werden tot in de kleinste details en kwalitatief afgewerkt. Gino heeft 16 boxen geïnstalleerd, deze zijn enkel voor het “allerbeste” gereserveerd. Indrukwekkend om te zien en helemaal naar het idee van Gino zelf. Hier worden nationale asduiven en nationale winnaars aan elkaar gekoppeld. Hier worden jongen geboren waar alle grootouders een nationale overwinning op hun palmares staan hebben of waar we als overgrootouders 16 verschillende nationale winnaars in terugvinden. Nationale Asduiven gekoppeld aan nationale asduiven… in Wevelgem staat er nog veel “groots” te gebeuren. Gino is ervan overtuigd dat het beste gekweekt wordt uit het beste.

EEN RODE LOPER VOOR 9 NATIONALE ASDUIVEN