Meer nieuws

Vic De Wilder - Berlaar - 1ste Nationale Asduif zware halve fond oude KBDB 2019

17 Apr 2020

Het Antwerpse Berlaar, meerdere topliefhebbers wonen hier in de diamantstreek van uit het verleden en ditmaal gaan we langs bij Vic De Wilder. Hij is afkomstig van een echte duivenfamilie waar vooral broer Jef het hardste de duivenmicrobe had te pakken. Het is ook van hem dat Vic de stiel heeft geleerd. Dat leverde hem geen windeieren op want in 2019 mocht hij de zo felbegeerde titel van 1ste Nationale Asduif zware halve fond oude KBDB binnen halen met zijn topper “Arnaud”. Een klasbak van formaat die zowel de beste werd over 4 , 5 en 6 Nationale vluchten bij de oude duiven. Dan ben je gewoon outstanding als duif in dat seizoen. 

Voor Vic is de duivensport echt begonnen toen hij in 1996 op zijn huidig adres kwam wonen met als basis de duiven van broer Jef. De eerste jaren was het de bedoeling om enkel met jonge duiven te spelen en dat deed hij verre van onaardig. Omdat het natuurlijk gokken is op één paard wou hij het toch eens proberen met oude en jaarlingen en dit doet hij nu de laatste 3 jaar.

Kweekbasis 

De duiven van Jef waren geselecteerd op topvliegers, ze moesten het kunnen of ze hadden geen plaatsje op het kweekhok. Omdat je niet met één lijn verder kan ging Vic aankloppen bij Bart Geerinckx in 2011 en kwamen er 15 stuks naar Berlaar waar vooral de lijn van “Gladiator” succesvol is geweest. Nadien haalde hij nog versterkingen bij op de hokken van Willy Daniels, Gaston Van De Wouwer en Danny Van Dijck waar de moeder van “Arnaud” rechtstreeks van afkomstig is. De laatste aanwinsten komen dan van streekgenoot Gert Heylen. 

Op het kweekhok op de ruime zolder is plaats voor genoeg koppels maar er huizen er 27. Je moet door het bos de bomen nog zien en vooral als ze goed komen kan je streng zijn. 

Hoe bereid je de vliegploeg voor ? 

Er wordt hier enkel met doffers gespeeld als jaarling en oude, duivinnen heb ik op dit moment de tijd en ruimte niet voor. De ploeg was in 2019 een 25 a 30 stuks groot maar voor 2020 werd deze uitgebreid naar 40 stuks. In de winterperiode komen ze regelmatig buiten omdat ik vind dat wintervet niet echt nodig is, natuurlijk houdt dit risico’s in want de 2de beste weduwnaar werd jammer genoeg gepakt door de roofvogel. 

Ze zitten verdeeld over 3 hokken die volledig van elkaar zijn gescheiden en om ze allemaal over te wennen trainen ze tot na het broeden telkens apart. De 1ste koppeling voor hen gebeurt dus in maart waar ik ze dan enkele dagen laat broeden en dan kan voor hen het weduwschap beginnen. Vanaf dan komen ze 2x per dag buiten en worden ze wel in één groep uitgelaten. 

Wat belangrijk is aan deze hokken is de voorzijde, deze zijn helemaal open aan de voorzijde en bedekt met windbreekgaas. Ik vind zuurstof belangrijk en op de vloer zijn roosters voorzien. 

Hoe speel je de duiven en motiveer je ze ? 

Alles van een bepaald hok gaat sowieso naar dezelfde vlucht, ik focus mij vooral op die nationale zware halve fond vluchten. Dus meestal vliegen ze in de voorbereiding Quievrain, 2x Noyon, 2x halve fond en dan richting de nationaals met telkens een week rust tussenin als er geen nationale vlucht is. 

Als motivatie pas ik altijd hetzelfde regime toe, ik geef de nestschotel gedurende enkele minuten en begin dan af te pakken. Bij thuiskomst zitten hun duivinnen klaar en mogen ze hier bij blijven tot de dag erna ’s morgens. 

Enkele vaste regels ten huize De Wilder zijn, op zondag is het rustdag, op dag van inkorving wordt er enkel ’s morgens getraind en na het seizoen vind er geen koppeling meer plaats. 

Had jou topper enkele speciale gewoontes als hij goed zat ? 

Meestal zeggen ze dat toch, een goeie toont het jou als hij in forme zit, wel bij hem was het zo dat ik een draad op de nok van het dak heb gespannen. Als hij daar op de hoek ging zitten na de training was het bingo. Dit heb je natuurlijk niet vanaf de eerste moment door maar als mijn weduwnaars in de lucht hangen moet je mij gerust laten. Observatie is enorm belangrijk gedurende het vliegseizoen in de lucht en op het hok. Zo heeft elke doffer normaal gezien één woonbak op het hok en zijn er enkele plankjes voorzien die ik kan naar beneden laten gaan om ze extra te motiveren. Arnaud had ook zo ééntje in zijn territorium waardoor hij wel extra gemotiveerd was. 

Dit was nu een 2-jaarse weduwnaar, had hij hiervoor al iets speciaal gedaan ? 

Het was een latere jonge duif die enkel een paar keer Quievrain en Noyon had gevlogen, dus als jaarling had hij nog niet de ervaring om op die Nationale vluchten de kop te vliegen maar hij was er wel steeds. Dus ervaring en geduld hebben hem en mij wat opgeleverd. 

BE 17-6038324 Arnaud – Donker geschelpte Duiver
1 Nat Asduif Zw.H.F. oude KBDB 2019
1 Nat Asduif Zw.H.F. oude 2019 ( 5 KBDB vluchten )
1 Nat Asduif Zw.H.F. oude 2019 ( 6 KBDB vluchten )

    12   Nat     Montlucon                  9.857d
    29   Nat     Issoudun                     8.248d
    33   Nat     Bourges                    24.055d
    34   Prov   Vierzon                        2.288d
    48   Nat     Argenton                  15.235d
1311  Nat     Chateauroux            20.522d

Vader BE 13-6100513 Zoon Ronaldo – Jef De Wilder 

Gr.V. BE 12-6177477 Ronaldo – M&C Hansen ( als ei naar Jef De Wilder )
            Zoon van “853/10” Blauw Gaston Van de Wouwer x “373/10” Gaston Van de Wouwer
Gr.M. BE 07-6115491 Kato 
            Won 1ste Prov Montlucon – 1 Noyon – 1 Melun – 3 Prov Limoges – 3 Nat Bourges
            Dochter van “986/06” x “923/06” Dochter 1 Prov Bourges 

Moeder BE 14-6058645 Dochter 11 – Danny Van Dijck

Gr.V. BE 09-6323111 Den 11 - Danny Van Dijck
            Supervlieger en 5 Nat Asduif H.F. KBDB – Won 1 Dourdan 1.962d – 3 Dourdan 1.747d – 
            7 Dourdan 1.478d 
            Broer “Kanon” 1 Asduif Europa Cup H.F. 2010 - 4 Nat Asduif H.F. KBDB 2009 - 
                 Vader van 1 + 7 Nat Asduif H.F. KBDB 2013
            Zoon van “348/08” Jan & Rik Hermans x Emiel Van den Brande x 
            “117/08” Tam Zwartje – 1 Asduif Union Antwerpen 2008
Gr.M. BE 06-6370820 Asduifke 2006
            Dochter van “985/04” Goede kweker x “023/04” Blauwke 

Nog een toppertje om volgend jaar in de gaten te houden is deze doffer

6032100/2018

Hij won 36 Nat Issoudun 11.465d, 96 Nat Bourges 17.969d, en 512 Nat Argenton 22.826d. Wie weet wordt dit de opvolger van “Arnaud” 

Vliegploeg jonge duiven

Jaarlijks worden er zo een 150 jonge duiven gekweekt om te spelen, deze zitten verdeeld over 3 hokken en worden verduisterd van begin maart tot 21 juni en worden ze nadien bijgelicht tot einde seizoen. 

Het doel van de jonge duiven is ook hier de nationale vluchten van de zware halve fond. 

Ik schei de geslachten al vanaf het begin en speel ze zo het hele jaar, tot de halve fond komen ze voor de vlucht niet samen. Nadien is dit een half uur om de forme niet te snel te laten komen. 

De jonge doffers worden niet gespaard en vliegen ook de nationale vluchten en ze moeten hen toch tonen voor ze een kans maken als jaarling. De beste jonge duivinnen gaan naar het kweekhok als verjonging. 

De latere jonge duiven van de 3de ronde doen een paar keer Quievrain en Noyon en worden vooral in de hand geselecteerd. 

Verzorging 

Tot vorig seizoen voederde ik altijd de Beyers mengelingen. Dit was dan vooral zuivering, Sport en Super Energy de laatste 2 dagen. 

Bij thuiskomst krijgen ze altijd zuivering en Belgasol van Belgica De Weerd in het drinkwater. De dag nadien is het dan 50% Zuivering en 50% Sport. Zo bouwt hij dan op tot de laatste 2 dagen waar ze dan de vetrijke mengeling Super Energy krijgen. Ze worden altijd gezamenlijk gevoederd omdat ze dan moeten eten vind Vic en dagelijks geeft hij altijd verse grit. 

Verder maakt hij wekelijks gebruik van biergist, Avidress Rhönfried en vitaminen. 

Op medisch gebied gaat hij sinds het begin altijd op controle bij Henk de Weerd. Zo worden de duiven in het najaar gekuurd tegen paratyphus en werden ze zuiver gezet gedurende 5 dagen met B.S. tegen tricho tegen dat het vliegseizoen van start ging. Ook voor de luchtwegen werd er 1x behandeld en bij de jonge duiven was het vooral druppelen als de ogen ontstoken waren zoals op vele hokken. 

Vic, van harte proficiat met deze supercrack vanwege het hele HERBOTS TEAM. 

Buelens Kim