Meer nieuws

Vandenberghe Arno - Ophasselt: 1e Nationaal Gueret/Chateauroux 10.316 jaarse - snelste van 17.416d.

18 Jul 2021

Ophasselt: Met “Golden Lady” hebben we een super duivin die de nationale wedstrijd vanuit Chateauroux (normaal gezien Gueret maar wegens slechte weersomstandigheden op de lossingsplaats vervangen door Chateauroux) naar zich toetrekt. Waarom we de stempel “super duivin" op deze nationale winnares kleven? Wel…“Golden Lady” B20-4008636 won namelijk enkele weken geleden eveneens de 1e provinciaal Vierzon 4.543 jaarse (tevens snelste van 11.858 duiven). Pittig detail… de provinciale zege vanuit Vierzon werd behaald aan een gemiddelde snelheid van 1679,89 m/m. De nationale zege vanuit Chateauroux aan een gemiddelde snelheid van 1094,49 m/m. Met andere woorden… staart- of kopwind… “Golden Lady” trekt zich van niets aan en spurt in alle omstandigheden als de snelste van iedereen huiswaarts. Pure klasse… 

“Jong, talentvol en fanatiek”
Nee we hebben het niet over wielerfenomeen Remco Evenepoel maar over nationaal Chateauroux  winnaar Arno Van den Berghe uit Ophasselt. Arno is slechts 19 lentes jong, student “vastgoed” in Aalst, opgegroeid tussen de duiven en een kerel met een la vol fanatieke “duiven plannen”. De recente provinciale en nationale zege is voor Arno meer dan een motivatie om op hetzelfde elan verder te gaan en wie weet welke mooie toekomst hem nog toelacht.
Vader Rik speelt als sinds 1986 met de duiven. Noyon was zijn lievelingsvlucht maar toen hij de beenhouwerij van opa overnam was er voor de duiven niet veel tijd meer. Zoon Arno sprong bij waar nodig en zo deed de gekende “duivenmicrobe” zijn werk. In 2015 nam Arno het roer op het duivenhok over. Eerst met de nodige steun van papa maar ondertussen heeft vader Rik al ondervonden dat Arno het duivenspel in de vingers heeft en sinds enige jaren kalkt Arno de lijnen waarin er gevoetbald wordt. Na enkele sterke seizoenen op de snelheid werd het vizier van richting veranderd en wordt dat nu meer naar de halve en zware halve fond gericht. Om die reden werd er ook naar de nodige versterking uitgekeken en deze werd in eerste instantie bij topper Gert Huysmans (Balen) aangetroffen. In 2015 werden de jongen uit vliegers (geboren in Augustus) aangekocht maar de fout werd gemaakt om deze te willen spelen. De onervaren jongen werden misschien iets te snel voor de leeuwen gegooid met als resultaat teveel verliezen. Doch het geloof in de sterkte van de Huysmans duiven was groot en daarom werden in 2017 opnieuw de jongen uit de vliegers aangekocht maar nu kregen ze onmiddellijk een ticket richting kweekhok. Een goede zet want de provinciale Vierzon winnares is een 100% Huysmans product.
Als jonge liefhebber krijgt Arno veel steun en advies van andere gekende kampioenen maar omdat hij schrik heeft om iemand te vergeten gaat hij zich niet aan een namenlijst wagen.

Gapenberg

Een team van 35 weduwnaars, 23 vliegduivinnen, 180 jonge duiven en 35 kweekkoppels huizen op de nieuwe hokken van familie Van den Berghe welke boven op de top van de “Gapenberg” blinken.

Arno: “De duivinnen worden op weduwschap gespeeld en voor iedere 2 duivinnen heb ik 1 duiver, de kaart van jaloezie wordt volop getrokken. Wanneer de kwekers aan hun 2e ronde beginnen wordt eveneens de helft van de duivinnen gekoppeld en mogen jongen groot brengen. De andere duivinnen blijven op “winterregime” en worden enkel bij de start van het seizoen gekoppeld om enkele dagen te broeden. Terloops gezegd, “Golden Lady” had een koppel jongen gekweekt. 
De duivinnen huizen tijdens de week dag en nacht in een volière. De open zijde staat zuidoost gericht. Hier werden ze ook vanaf half februari tot en met eind April verduisterd. 

Op de dag van de inkorving mogen de duivinnen op het hok met woonbakken waar ook hun duiver hen opwacht. Duivinnen welke de week voordien gefaald hadden mogen 30 min bij hun partner. Duivinnen die prijs gewonnen hadden 15 min.. Bij thuiskomst mag de eerst gearriveerde duivin bij de duiver, de andere niet. “Golden Lady” won op haar eerste halve fond vlucht de 8e prijs maar toen faalde ze tweemaal en ik zag dat ze jaloers was dat haar “vijand” wel bij haar duiver mocht en zij niet. Misschien heeft dit haar enkele weken geleden gestimuleerd om toe te slaan op Vierzon en nu op Chateauroux nationaal.
De duivinnen worden tweemaal daags gevoederd. In het begin van de week is dat “Lady Mix” (Van Robaeys) waaraan 10% lijn- en koolzaad toegevoegd wordt. Opvoederen gebeurt met “Clicque-Mix” (Van Robaeys). Qua bijproducten gebruiken we producten uit het Winners programma.
Medisch gezien werd er voor de start van het seizoen gekuurd tegen tricho en ornithose (suanovil). Sindsdien hebben ze niets meer gekregen, tenzij de wekelijkse gele druppel in de bek. We gaan wel iedere maand in de wachtkamer van dierenarts Van der Cruyssen (Oosterzele) zitten. Indien alles ok is wordt er niets verstrekt. 
Dagelijks trainen de weduwnaars om 17u maar de duivinnen hebben geen vast trainingsuur. De ene keer ’s morgens en dan eens ’s avonds.. “zij moeten zich aanpassen aan mijn schema” weet Arno te zeggen “feit is wanneer ik van school kom dat ik dan eerst mijn duiven verzorg en nadien duik ik in mijn studieboeken. Studeren kan ik tot ’s avonds laat en als ik weet dat mijn duiven goed verzorgd geweest zijn studeer ik veel beter!”.

Arno en Rik… vanwege het hele Herbots team proficiat en we zijn ervan overtuigd dat dit niet jullie laatste grote overwinning zal zijn. Nog veel succes

 

"Golden Lady"
B20-4008636
1st National Gueret/Chateauroux 10,316 yearbirds - fastest 17,416 birds

Distance: 473km

Velocity: 1094.43 m/m

Afstamming

De hokken

Stefan Mertens