Meer nieuws

Vancraeynest Georges : Klerken: 1e Nationaal Agen 6.657 oude - 1e Internationaal Agen - snelste van 33.615d.

07 Jul 2022

 

De kansen in de duivensport zijn er voor iedereen ! Dat werd nog maar eens bewezen op de (inter)nationale vlucht uit Agen voor oude en jaarse duiven. Het beloofde een eerder gemakkelijke vlotte vlucht te worden waarbij de duiven in goede omstandigheden werden gelost en over de ganse vluchtlijn het weer goed was. De windrichting was erop gericht dat normaliter de top-kopduiven in het westen van het land zouden vallen….en zo geschiedde !

“Den Internationaal” van Georges was paraat !

Georges Vancraeynest, een 66-jarige ‘landbouwer op rust’ uit Klerken (deelgemeente van Houthulst) is sedert zaterdagavond de fiere eigenaar van de 1e internationaal Agen oude duiven en tevens de snelste duif van alle deelnemende duiven internationaal (33.615 duiven). 

Zijn “internationaal” zoals hij meer dan waarschijnlijk door het leven zal gaan gaf iedereen het nakijken en met een minuutsnelheid van 1.353 meter per minuut had deze blauwe duiver een mooie voorsprong op de 2e duif.

De duif was paraat…..Georges evenwel niet….. 

Landbouwer op rust….is waarschijnlijk een uitdrukking die niet veel steek houdt. Een landbouwer gaat vermoedelijk nooit op rust. Zo ook bij Georges en zijn echtgenote. Zij runden jarenlang een gemengd landbouwbedrijf en houden nu nog enkel dieren voor hun plezier. Schapen, kippen, katten, duiven enkel en alleen omdat ze heel veel van dieren houden en voldoende ruimte ter beschikking hebben om ze te huisvesten.
Georges zegt dat hij in geen kaartersclub of petanqueclub is omdat hij veel liever op zijn hof met zijn dieren aan de slag is.
Zo ook vorige zaterdag toen hij nog vlug wat eten ging ophalen bij een vriend voor zijn ploegje katten die op het erf rondlopen. Hij had, zo dacht hij, nog wel wat tijd vooraleer de duiven uit Agen zich zouden tonen.  Tot hij onderweg een telefoon kreeg van een goede vriend die zei dat er al duiven waren en hij rechtsomkeer moest maken naar huis.
En zo vond hij zijn 3 jaarse duiver op het hok.  De bestatiging was in orde maar veel ruimte voor het tijdig en reglementair aanmelden was er niet meer over .Zijn duif arriveerde om 16.22 u en werd om 16.35 u aangemeld.  Alles in orde om de zegepalm naar Klerken te halen !

Klein en fijn

Hobbyist pur sang met een grote liefde voor dieren, zo zouden we Georges kunnen omschrijven. Zijn kolonie is klein en jaarlijks worden een 60-tal jonge duiven geringd en wordt met 28 weduwnaars (oude en jaarse) gespeeld.  Zijn voorkeur gaat uit naar de zware halve fond, maar geregeld worden er wel eens duiven op de dagfond en zware fond “getest” zoals ze daar zeggen.

Zo ook de duiven voor Agen. Bijna allen (6 ingekorfd en 4 prijzen nationaal) hebben wel een scheut fondbloed in hun aderen stromen.

Zo ook de winnaar, die in feite het resultaat is van een samenkweek met vriend des huizes Joos Pasquinel uit Houthulst.  De vader van de winnaar is een duif van Joos die op zijn beurt uit een duiver voor de zware fond komt van Freddy Deketelaere uit Eke-Nazareth.  Freddy is een gerenommeerde zware fondman met vooral duiven van de soort van Willems A. uit Eisden.  Met een 1e nationaal Barcelona duivinnen op zijn palmares naast tal van andere exploten op de zware fond heeft Freddy de nodige power voor dit werk.  Joos Pasquinel haalde jaren terug enkele duiven bij Freddy en een kleinzoon van een van deze aankopen vliegt nu de 1e internationaal.

De moeder van de winnaar is een Nederlandse duivin van Frans Van der Zanden uit Duizel met vooral Jellema, Beens, Van Geel en Vander Velden in de bloedstroom. Om het procentueel uit te drukken is de winnaar een 75 % zwarefond duiver met een scheut zware halve fond erbij.   De vader van de winnaar won bij Joos Pasquinel ook de 1e prijs uit Bourges van 618 duiven.

De winnaar zelf vloog ook reeds een mooi aantal prijzen en was zeker geen ééndagsvlieg

  • Clermont       64/281d
  • Clermont       10/267d
  • Chateaudun  36/213d
  • Fontenay      36/258d
  • Chateauroux 161/530

Dit lijstje wordt nu aangevuld met 1e lokaal, 1e provinciaal, 1e nationaal en 1e internationaal Agen voor een afstand van 802 km en de snelste van een deelnemersveld van 33.615 duiven. Een prachtprestatie en een prachtige zege !

De blauwe duiver is middelmatig van bouw, met een sterke karkas, een mooie vleugel en een sprekend oog. Ook wel een wringer in de hand.

Hij werd gespeeld op klassiek weduwschap en de verzorging is correct maar basic. Georges heeft een goed oog wanneer duiven gezond zitten en blijft dan ver af van allerlei snufjes.

Georges vermeld ook graag dat hij op zijn kweekhok nog een duif heeft die driemaal per 10+tal Barcelona won……

Het zou ons dan ook niet verwonderen dat Georges met een gezonde ambitie verder zijn kansen waagt op de zwaardere vluchten, wetende dat dit tot unieke belevenissen zoals deze zege kunnen leiden.

Ondertussen is het volop genieten met veel bezoek en sympathie van duivenvrienden bij een lekkere tas koffie en een goed glas.

Van harte proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens

 

B19-3056612
1e Nationaal Agen 6.657 oude - 1e Internationaal Agen - snelste van 33.615d.

Afstand: 801km

Snelheid: 1353,53 m/m

Afstamming  

De hokken

Dhaenens Geert