Meer nieuws

Theo Weytjens, Zutendaal : Topresultaten met de jonge duiven

05 Jan 2022

1 Nat. Bourges’20 – 28.551d. - (478 km)
2 Nat. Bourges’21 – 18.710d. - (478 km)
4 Nat. Argenton’20 - 23.280d. - (566 km)
6 Nat. Bourges’21- 18.710d. - (478 km)
6 Nat. Chateauroux’19 – 22.476d. (537 km)
6 Nat. Chateauroux’21 – 18.741d. (537 km)

3 x 1 Nationaal Zone 2021   
Bourges (481 km) - 1489d. : 1, 3, 38, 42, 62, 68, 96, 108, 123, 127, 139, 154 (26/57)
Argenton (562 km) - 1100d. : 1, 2, 11, 14, 19, 22, 27, 39, 43, 76, 78,  (16/55)
La Souterraine (600 km) - 681d. : 8, 13, 33, 34, 45, 47, 62, 70  (11/20)
Chateauroux (537 km) - 818d. : 1, 5, 24, 41, 52, 67, 75, 132,  (15/38)

Toen de naam Theo Weytjens verscheen op het voorplan van de jonge duivenklassiekers, was dit voor veel insiders een verwondering. Theo is jarenlang gekend geweest als een specialist van de Internationale klassieker Barcelona. Hier behaalde hij faam en bekendheid. De basis voor deze fondduiven werd destijds gelegd met internationaal beroemde rassen zoals Vanbruane, Gebr. Kuypers, Van der Wegen, Harinck Poelman en Nouwen Paesen.  Er werd destijds gekozen voor Barcelona, omdat het enerzijds een “mystieke vlucht” is en anderzijds omdat het een van de enige vluchten is, waar , volgens de theorie, het spel gelijker is een eerlijke kansen kan geven voor iedereen. Minder invloed van wind en massa. Op de nationaals van Bourges tot en met Cahors, Montauban ligt dit anders. 
Doch de neutralisatie tijd die op Barcelona en andere marathon vluchten gehanteerd wordt kan soms een grote boosdoener zijn. Zo klokte Theo in 2014 ( het jaar dat Remy Speltdoorn Barcelona won) vanuit Barcelona om 23u37 en om 00u38, dit op een afstand van 1088 km. De aankomst van deze duiven zal hij nooit vergeten. Memorabele momenten en het was echt donker. Toen een groot deel van de letters al naar huis waren en ze merkten dat Theo zijn eerste duif geklokt had om 23u37, kwamen er velen terug, deze konden nog getuigen zijn van de aankomst van zijn tweede duif om 00u38. Fantastisch moment met veel vriendschap en plezier ! Nationaal werden deze twee duiven geklasseerd op plaatsen 19 en 20 - provinciaal werden ze nog geklopt door drie andere liefhebbers die 10 tot 25 km verder vlogen, doch hun duiven 4 tot 5 uur later thuiskregen. Een moeilijk te verteren verlies, maar reglementen dienen nageleefd te worden.  

 

Theo als mens
Theo (65 j.) Weytjens heeft met zijn echtgenote Annie ruim 32 jaar een eigen planten - tuin centrum uitgebaat te Zutendaal. Het was werken zeven op zeven, zonder veel rust of vrije momenten, op hoogdagen werken met 10 man in de zaak.  Een aantal jaren terug (2006) heeft men voor de totaal stop gekozen.  Er werd gewerkt aan een nieuwe droom, het mooie huis en dito duivenhokken. Gelijke vorm en kleur, in baksteen en afgewerkt tot in de puntjes, mooi wit geverfd vandaar de naam “The White Pigeon Loft” . Wanneer je rondkijkt op de hokken merk je als buitenstaander nog mooi de structuur van een gedisciplineerd zelfstandige, immers alles is mooi gerangschikt en gestapeld, het voer, de nestschotels, alles op zijn plaats gestapeld zoals het hoort. Voor Theo is dit zijn passie. Netheid is dan ook zeer belangrijk. Alles gebeurt op tijd en stond zoals het hoort. Hij kan ook enorm genieten van de vriendschap, het inkorven, een pint drinken met de vrienden, naar de feesten gaan, Brugse Barcelona Club, feest van Cureghem Centre, etc…. Het zijn mooie momenten ! 

De omschakeling naar de Nationaals met de jonge duiven.
Het idee is in feite ontstaan uit een gesprek tussen Theo en zijn echtgenote Annie, dewelke ook afstamt uit een duivenliefhebbersfamilie. Als Theo andere duiven aanschafte zou zij deze groep kwekers verzorgen. Dit was de doorslag en Annie heeft woord gehouden. Theo ging op zoek naar snellere duiven. Na een aantal test met diverse soorten waren het de duiven van Gaby Vandenabeele die voor het eerst succes zorgden. Daarnaast is er de inbreng van de Leo Heremans duiven en deze van Wim De Troy , waar ieder jaar versterking wordt gehaald.

De jonge duiven en de nationaals …

Dit was in feite de aanleiding tot mijn bezoek aan Theo, immers wanneer je binnen een tijdspanne van 3 jaar 6 x TOP 6 Nationaal kan presteren, dan behoor je tot de top :  1 NAT. BOURGES’20- 2 NAT. BOURGES’21
Op korte termijn worden er een honderdtal jongen gekweekt, de eieren van de betere kweekkoppels worden verlegd onder voedsterkoppels. Als je zo werkt kan je zes jongen hebben uit één koppel om uit te testen op de nationaals. 
De jonge duiven worden bij het afzetten een eerste keer gevaccineerd tegen paramixo en krijgen gelijktijdig een anti-trichopil. Nadien volgen er nog andere vaccinaties zoals tegen Rota , Herpes, paramixo, paratyfus en het borstelen tegen de pokken. Dit gebeurt telkens met een interval van minimum drie weken. De jonge duiven worden op zeer jonge leeftijd buitengelaten. Doch een maal ze goed buitenkomen wordt hiermee gestopt, dit omwille van de roofvogels. Immers Theo’s hok situeert zich in een bosrijke omgeving, oude en jaarlingen komen pas buiten half maart. De jonge duiven kunnen wel iedere dag de omgeving verkennen via de aan het hok aanpalende volières. Op deze manier wacht hij enkele weken, zodat het “zotte vliegen” eruit is. Immers dit laatste trekt de aandacht van de roofvogels. In de beginperiode komen ze enkel buiten onder Theo’s toeziend oog. Ze zitten dan wat krapper op het voer, zodat ze snel luisteren en binnenkomen. Bij aanvang lopen doffertjes en duivinnen door elkaar. Vanaf half maart wordt er eveneens gestart met verduisteren. Dit van 18u00 ’s avonds tot s ‘morgens 08u00. Het verduisteren wordt aangehouden tot de langste dag en nadien worden de jongen bijgelicht , van ’s morgens 05u30 tot s’ avonds 22u45. Zodra de jongen goed beginnen te vliegen worden ze weggebracht met de wagen. Dat is de moeilijkste periode, soms loopt het goed, andere keren is het een kwelling om ze thuis te krijgen. Doch eenmaal ze goed huiswaarts keren worden ze , indien mogelijk, dagelijks weggebracht voor korte afstanden. Nadien gaan ze dan mee met de vereniging, zoveel mogelijk, om ervaring op te doen. Na thuiskomst van de eerste Halve Fondvlucht ( +250 km). In Limburg is dit twee nachten mand, worden ze gescheiden. Twee weken voor Bourges wordt er dan opnieuw gestart met het wegbrengen. Dit is de taak van echtgenote Annie. Ze worden indien mogelijk drie keer per week weggebracht voor trainingsvluchten van 30 tot 60 kilometer. Doffertjes en duivinnen worden apart gelost met een interval van een vijftal minuten. Theo wacht de jongen op en ze worden zo snel mogelijk binnengeroepen. Bij de laatste trainingsvlucht mogen ze bij thuiskomst samenkomen, dit voor een halve dag , goed voeren en dan inkorven. 
Het voeren van de jonge duiven gebeurt volgens het klassieke systeem van goed voer bij thuiskomst om snel reserves op te doen en dan een licht verteerbare mengeling oplopend naar een vette energierijke mengeling bij het inkorven. 

Kort op de bal spelen

Wanneer je met jonge duiven wil schitteren moet je kort op de bal spelen. Zo krijgen de jonge duiven in de beginperiode de diverse aangeven vaccinaties, om de weerstand te versterken. Via het drinkwater krijgen ze waterverzuring voor een zo gezond mogelijke darmflora. Wanneer nodig wordt er gekuurd. Bij thuiskomst steeds elektrolyten en twee dagen een combi-preparaat van dierenarts Vincent Schroeder. Indien nodig kan hij ook telefonisch advies bekomen van deze laatste. De gekende “gele druppels” worden hier toegediend via het voer. 

Het geheim ? 

Zorgen voor kwaliteit aan de basis, hard werken en de duiven ook hard doen werken. Er veel voor doen en dan komt het naar boven. Men had hem gek verklaard om hier in deze uithoek van Limburg te kiezen voor het spel met de jonge duiven op de Nationaals. Doch wanneer je over een goed fundament beschikt dan kunnen deze duiven dat. 

 

Theo biedt momenteel zijn huidige toppers op internetverkoop Pigeon Bids aan. 

Deze unieke verkoop eindigt dinsdag 11 januari om 14u.