Meer nieuws

Philip De Maeseneer – Denderwindeke 1e Provinciaal Montoire (OVL) 3.534 oude – snelste van 8.627d.

15 Jun 2021

Denderwindeke: “They did it again”…inderdaad, nadat verleden jaar Philip en vader Ludo met “De Finman” de 1e nationale asduif KBDB jonge duiven nationale vluchten wonnen hebben ze nu met “Miss Montoire” een nieuwe vedette rond de hokken vliegen. “Miss Montoire” (B19-4013340) toonde haar klasse en zette de puntjes juist boven de “i” door het winnen van deze provinciale vlucht. Philip vertelt “we waren de duiven van Sermaises aan het wachten en aan een eventuele aankomst van een Montoire vlieger werd er totaal niet gedacht toen “Miss Montoire” richting valplank dook. Een ongelofelijk gevoel…jawadde…nu al klokken van Montoire…zelfs mijn dikke teen voelde aan dat dit een vroege duif was. Snel de computer aangezet en onmiddellijk stond onze naam met de hoogste snelheid genoteerd.” 
Een plaats die niet meer afgegeven werd want met 1241m/m werd “Miss Montoire” als snelste van alle 8.627 Montoire vliegers afgevlagt. En we moeten het zeggen zoals het is. De “Montoire vliegers” van familie De Maeseneer hebben zich van hun beste kant laten zien. Bewijs hiervan de uitslag van lokaal “Eerlijk Duurt Langs” Viane
261 oude: 1-4-4-6-19-21-26-61-62-67-85 (12 mee)
540 jaarse: 9-9-30-35-101-107-124 (8 mee)

Philip: “Of ze gemotiveerd was? Wel we hebben een sterk vermoeden van wel want na Chateauroux is ze met een andere duiver beginnen aan te pappen en ondertussen weten we al dat een nieuwe liefde in het spel wonderen kan verrichten. 
“Miss Montoire” ging als 1e getekende de mand in en dat had ze te danken aan haar voorgaande topprestaties namelijk:

27                 Nat. (z) Bourges              4.474d. 
39                 Nat (z) Chateauroux      3.496d.

Normaal gezien wordt ze aanstaande donderdag terug ingekorfd voor nationaal Argenton en een week later nationaal La Souterraine. 

Stamkaart "Miss Montoire"

Basis

Philip: “In 2009 heb ik mijn eerste hoklijst ingevuld. Zoals iedere beginnende liefhebber werd er snelheid (150km) en halve fond (300km) gespeeld. Ik deed het vooral met duiven van Rene Sterckx. Aangezien er na een aantal jaren het aantal deelnemende duiven op deze vluchten daalde werd er besloten om onze pijlen meer op de grote halve fond, lees nationale vluchten, te richten. Het moet 2011 geweest zijn dat we contact namen met Gaby Vandenabeele en we mochten 16 ringen naar Dentergem brengen. Toen deze bij Gaby afgehaald werden kregen ze allen een bak op het kweekhok toegewezen en we kunnen na enkele jaren stellen dat dit toch geen verkeerde investering was. Zo is de vader van “De Finman” geboren uit 2 Vandenabeele duiven en in 2018 wonnen we de 2e prov. Argenton en de vader van deze winnaar was ook uit de “Vandenabeeles” geboren. Vooral in kruising waren de “Vandenabeeles” meer dan succesvol. 
Een derde lijn op ons kweekhok zijn de originele Tom Van Gaver duiven. Enkele jaren terug zat ik bij toeval tijdens de viering van de nationale KBDB kampioenen aan dezelfde tafel als Tom. We geraakten in gesprek en het klikte meteen. Ik kocht op een plaatselijke kampioenendag een bon van Tom en zo stond ik in de kortste tijd op het erf bij deze grote kampioen. Ondertussen zijn we vrienden geworden en mag ik stellen dat de helft van mijn kweekhok uit Tom Van Gaver duiven bestaat. 
De laatste investeringen werden gedaan bij Andre Roodhooft. Via Jef Schaumans (de vorige eigenaar van de gekende brasserie “De Rare Vos” in Schepdaal) kwam ik in contact met Andre en van het een kwam het ander en in Pulderbos mocht ik 7 jongen van de 4e ronde uit zijn kwekers  in mijn mand steken. 

Systeem

Voor het seizoen 2021 hebben we 24 weduwnaars en 20 vliegduivinnen zitten. Deze worden op zuiver weduwschap gespeeld, dus hebben een thuis blijvende partner. Alle vliegers worden half december, samen met de 12 koppel kwekers, gekoppeld en de eieren van de kweekduiven worden onder de jaarse duiven geschoven zodat de kwekers snel aan een 2e ronde kunnen beginnen. 
Eens de jongen gespeend breekt er voor de vliegers een winterregime aan. Concreet betekent dit dat ze zeer licht gevoederd worden en dat ze niet meer buiten komen. Half Maart wordt het “vuur” weer wat aangewakkerd en mochten ze terug buiten komen. Dit systeem geldt zowel voor de weduwnaars als de vliegduivinnen. 
De duivinnen worden wekelijks ingekorfd voor een 500km vlucht terwijl de weduwnaars meer de 600-700km vluchten afwerken. Op het menu staan de Galaxy mengelingen van Beyers en de laatste 2 dagen wordt er met kempzaad, gepelde zonnebloempitten en pinda noten opgevoederd. Qua bijproducten gaan er veel zuren in het water en op het eind van de week wat extra vitaminen en aminozuren. Medisch gezien kregen ze de nodige inentingen, wordt via het gebruik van de gele druppels tricho geweerd en verder bleef de medicijnenkast dicht. Het warme weer heeft een boost aan de conditie van de duiven gegeven en als alles goed verloopt moet men geen medicatie gebruiken, zeggen ze in koor te Denderwindeke.

Philip en Ludo…proficiat en op naar de volgende stuntuitslag

Stefan Mertens