Meer nieuws

Patrick Logghe (Zelzate) is de trotse bezitter van de Wonderen Thiago, 1e nationale asduif KBDB 2021 zware fond jaarlingen

14 Jun 2022

Hij wordt er nog emotioneel van wanneer hij, bij een lekkere tas koffie in de voorjaarszon, het verhaal doet van zijn wondere duif, zijn Wonderen Thiago. Je zou dan ook voor minder…

We zijn op bezoek in Zelzate, het noorden van de provincie Oost-Vlaanderen en palend aan het mooie Zeeland (Nederland). Patrick Logghe (54 jaar) woont samen met Nancy aan de rand van Zelzate.  Ze wonen reeds heel lang in de Zandstraat, een rustige straat aan de rand van het centrum van Zelzate.

Ze stralen beiden wanneer ze vertellen over wat hen vorig duivenseizoen, seizoen 2021, overkwam. En dan plots bezit je een echte crack, een duif die met zijn prestaties gans België en in het verlengde de Europese duivenwereld doet blozen met 2 knalprestaties.

Loon naar werken, inzet wordt beloond

Patrick is ook nog één van die spelers die letterlijk in een duivenbad is gevallen toen hij een kleine jongen was. Hij kent ze nog bijna allen uit het hoofd, de gekende namen van toendertijd in Zelzate die het mooie weer maakten op de lokale en nationale vluchten…de Mance Seghers-en en Desiré Acke-s van die tijd !  In elke straat enkele spelers aan elkaar gesmeed door veel animo in de plaatselijke duivenlokalen…het is nostalgie geworden. De duivensport is anders, met minder spelers is het topsport geworden….maar de genoegdoening bij het zien thuiskomen van de duif is er niet anders op geworden, ’t is voor die kick dat velen het doen.

Patrick evolueerde naarmate hij ouder werd van het spel op de snelheid en halve fond naar het echte fondspel. Niet de dagfond maar de zware fond sprak hem aan en alle zeilen werden dan ook bijgezet om te slagen in dit opzet. Hij kende (wijlen) Frans Van Peperstraeten, het Nederlandse fondicoon, en vroeg raad voor aanschaf van echte ‘hangers’ zoals ze in Nederlands wel eens worden genoemd. Duiven die 14 uur in de lucht kunnen hangen en, indien nodig, de dag nadien nog een tandje kunnen bijsteken.  Hij kreeg de zeer goede suggestie om op de totale verkoop van de Van Haaren-duiven de (nog quasi originele) Van Wanroy’s te kopen.

En zo geschiedde….Patrick kocht op deze verkoping een aantal Van Haaren-duiven en haalde er ook bij Batenburg enkele van de oude sterke soort. Dit werd de basis van zijn huidige kweekploeg en deze ‘oude’-lijnen tracht Patrick ook nog zo origineel mogelijk in stand te houden.

Deze basis werd later nog aangevuld met duiven van Jef Van den Berghe, Remy Speltdoorn, de familie Nihoul, en sedert de laatste 2 jaar is er ook versterking met duiven van Noël Peiren.  Ook is er een goede en intense samenwerking op het vlak van kweken van duiven met Peter Van Dongen uit Nederland (die ooit de trotse bezitter was van Klitshko - 1e nationale asduif nederland fond).

Patrick en Nancy schuwen samen geen inspanning wanneer het om de verzorging van de duiven gaat. De hokken (een 40-tal meter) zijn piekfijn in orde en de verzorging is top. Alle vrije tijd gaat omzeggens naar de duiven. In de achtertuin is alles goed doordacht en uitgerust om optimaal van hun hobby te kunnen genieten en hun dieren de beste zorgen te geven. Alle hokken zijn door Patrick zelf gemetseld of in elkaar gezet…en het is best in orde.

Het hoeft niet mega te zijn om top te zijn !

Wie denkt bij Patrick en Nancy bij een megakolonie terecht te komen heeft het mis voor. Fond en zware fond eist pluimen en brokken, maar dit heeft niet tot gevolg dat hier een gans eskadron duiven wordt onderhouden en gespeeld.

Het kweekhok bestaat (voorlopig nog…) uit een 50-tal koppels (waarbij ook onderlegkoppels) maar dit wordt in de komende maanden gereduceerd naar een 25-tal koppels. Patrick heeft ondertussen goed in het oog welke duiven hij moet overhouden om een succesvolle toekomst te vrijwaren en een grondige selectiebeurt in het kweekhok is aan de orde.

De vliegploeg bestaat uit 16 oude duiven en 25 jaarlingen. De oude duiven krijgen het zware fond programma onder de kiezen en de jaarlingen vliegen normaliter en bij een normale voorbereiding de vluchten Agen en Narbonne.  Er werd in het verleden een test gedaan om duivinnen op de zware fond te spelen (zowel op weduwschap als op nest) maar dit was geen succes. Patrick erkent dat dit spel hem minder ligt en hij dan liever zijn energie stopt in het klassieke weduwschapspel met duivers.

Tot dit seizoen werd de laatste 2 jaar enkel een eenvoudige maar degelijke ruimengeling gevoederd.  Dit is nu gewijzigd in de Beyers Jellema-mengeling aangevuld met Matador Energy Turbo de laatste voederbeurten voor de inkorving. Bijkomend nog enkele (eenvoudige) supplementen, zonder overdrijven, en de kous wat voeding en supplementen betreft is af.

Medisch laat Patrick echter niets aan het toeval over en gaat wekelijks of laat-ons-zeggen heel frequent op controle bij Domien Van Acker van Belgica de Weerd. Ze overleggen grondig en ageren of reageren wanneer nodig en dit uitsluitend op advies van Domien. Indien echt nodig, worden de producten van Belgica de Weerd gebruikt om een of ander medisch euvel  uit de weg te ruimen.

De duiven komen (naargelang het weer) in maart april samen en worden dan opgeleerd. Bij warmer weer trainen ze twee keer vrij aan huis.  Het gedrag wordt goed geobserveerd en is de barometer voor de conditie aldus Patrick.

De duiven worden bij voorkeur zo rustig mogelijk ingekorfd voor de zware vluchten en de truckenkast wordt zoveel  mogelijk dicht gelaten. De kwaliteit hoeft zijn werk te doen. Een nestschotel bij inkorving is meer dan genoeg om het “aan”-knopje te activeren.

Vooraleer we het over de asduif hebben…het is geen eendagsvlieg op dit hok. In het verleden werden reeds zeer sterke prestaties neergezet op de zware fond met o.a. 16e nationaal Narbonne, 25e nationaal Narbonne, 8e nationaal Barcelona, 46e nationaal Barcelona. De 375/19 vloog dan weer een titel van 2e provinciale asduif zware fond en 6e nationale asduif naar Zelzate !

Mijn naam is Thiago….Wonderen Thiago

Het is een supermooie duif in de hand, heel sterk gemaakt, een heel stevige rug, je voelt niet dat hij stuitbeentjes heeft, een prachtige vleugel, een zachte pluim en een sprekend oog.  Ware het niet dat we ondertussen weten dat hij ook een prachtig palmares vloog is het sowieso een duif om op een kweekhok te hebben. 

Ondertussen noemt deze klepper Thiago (genoemd naar hun  kleinzoon) en omdat hij de titel van asduif van België en 1e Europese Asduif is op de zware fond als jaarling is er nog Wonderen aan toegevoegd, je zou voor minder !

Hij had reeds op de invliegvluchten een teken gegeven dat hij zijn hok wist staan. Op een voorbereidingsvlucht uit Vierzon was hij de 4e duif van de vliegploeg. Als jaarling met heel weinig ervaring was het duidelijk dat hij wel wat in zijn mars had.

Als klap op de vuurpijl vloog hij nationaal en internationaal tweemaal rats in de kop op Agen en Narbonne

  • Agen
  • 1e club
  • 4e provinciaal 1.647 d
  • 10e nationaal 7.360 d
  • 12e internationaal 17.759 d
  • Narbonne
  • 1e club 172 d
  • 1e provinciaal 1.443 d
  • 8e nationaal 5.972 d
  • 25e internationaal 13.693 d
  • 1e nationale asduif grote fond jaarlingen KBDB
  • 1e Marathon
  • 1e Europese Asduif

To top it all he flew national and international twice in the top on Agen and Narbonne.

Agen

1st club
4th provincial 1,647 b
10th national 7,360 d
12th international 17,759 d

Narbonne

1st club 172 d
1st provincial 1,443 d
8th national 5,972 d
25th international 13,693 d

1st national ace in long distance yearlings KBDB
1st Marathon
1st European Ace Pigeon

Hij heeft een 5-sterrenafstamming. Zijn vader is het kweekresultaat van 2 duiven van de familie Nihoul uit Senzeilles en dit uit de lijn van de Timide en L’Eclair.  Zijn moeder is dan weer een 100 % Remy Speltdoorn-duif (uit de lijn van de 2e primus interpares) en de beste kweeklijnen van het topfondhok van Remy.

Wonderen Thiago is een rustige, wijze duif. Kalm op het hok en kalm in zijn gedrag. Ondertussen wordt hij gekoppeld aan de beste duivinnen van Patrick en ook met topduivinnen van andere hokken. De nakweek is heel mooi en het is duidelijk dat het mooie model van Thiago zich ook doorgeeft aan zijn nazaten.  Het zou niet verwonderlijk zijn mochten daar ook sterk presterende duiven uit voortkomen.

Een mooie toekomst lacht hen toe !

Het was een tevreden koppel dat met veel enthousiasme en drive toelichting gaf over hun passie, hun hobby.  Ze willen ook heel speciaal hun vaste duivenvrienden Geert Weweire en Johan Schrijvers danken voor hun hulp, advies, steun en supporteren.

Met een dergelijke kwaliteit op de hokken, deze toewijding, zou het ons sterk verwonderen mochten er in komend seizoen niet terug toppen te noteren vallen in Zelzate !

Proficiat vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens