Meer nieuws

Nottebaert Arthur - Templeuve: 1e Nationaal Gueret/Chateauroux 7.100 oude duiven

18 Jul 2021

Templeuve: We trokken richting provincie Henegouwen en dan meer specifiek naar Templeuve (deelgemeente Doornik) om de nationale winnaar Chateauroux (vervanger van de geprogrammeerde vlucht vanuit Gueret) te gaan ontmoeten. We hebben een afspraak met Christophe die wegens het overlijden van papa Arthur in de maand April nog verder op de hokken van zijn ouders speelt. Christophe heeft een 3km verder ook een kolonie te verzorgen maar nu ging alle aandacht naar het weduwnaarsteam van wijlen papa Arthur.

Enkel weduwnaars.

Op de hokken achter de ouderlijke woonst wordt er enkel met weduwnaars gespeeld. Het seizoen werd met een groep van 48 doffers gestart en momenteel staan er nog 37 woonbakken open. De vluchten van de grote halve fond en de lichte fond (Limoges/Brive) zijn het hoofddoel. 
Op 1 januari werden ze gekoppeld en mochten ze een koppel jongen groot brengen. Enkel bij het opleren kwamen ze nog enkele dagen samen zodat de weduwnaars snel het spelletje door hadden. 
Wegens tijdsgebrek, Christophe gaat nog dagelijks uit werken en moet ook nog zijn eigen duiven soigneren, wordt het duivenspel zo simpel mogelijk gehouden. De weduwnaars trainen, indien mogelijk qua tijd, tweemaal daags. Drinken gebeurt uit dezelfde drinkpot en het eten wordt in een gezamenlijke eetbak voorgeschoteld. Qua voeder staan de mengelingen van Colombi op het menu. Christophe werkt met een eiwitarme-, een recuperatie-, een weduwnaars- en een energy mengeling. “Als ik voeder voeder ik steeds zeer ruim” weet onze nationale winnaar te vertellen “hier wordt niet op een gram meer of minder gekeken”. 
Medisch gezien wordt de medicatie kast zo dicht mogelijk gehouden. De dierenarts wordt enkel voor de verplichte vaccinaties bezocht. Tijdens het broeden, in januari, werden alle duiven vrijgezet van tricho en sindsdien werden ze niet meer behandeld. “ik verstrek wel om de maand gedurende een 3- tal dagen een natuurprodukt van Red Animal namelijk “Trio-Mix”. Volgens de beschrijving zou dit product tricho voorkomend zijn en is op basis van kruiden, etherische olieën en organische zuren
Tegen ornithose werd enkel na La Souterraine gedurende 6-7 dagen behandeld met een product van dierenarts Schroeder. La Souterraine was een mindere vlucht en je zag zo dat de conditie een “zetje” nodig had om terug op peil te komen.”

Nationale winnaar “Arthur” 

Op de vraag of de nationale winnaar speciaal gemotiveerd was, kon Christophe niet onmiddellijk antwoorden. “De weduwnaars worden steeds rustig ingekorfd. Enkel bij thuiskomst staat de nestschotel klaar en wacht “madame” haar geliefde op. Misschien is er iets gebeurt dat ik niet gezien heb, want zijn thuiskomst was een uit de boekjes. Net alsof de duivel hem op de hielen zat schoot hij richting valplank. Ik krijg er nog “kiekenvlees” van als ik eraan terug denk.”
Een detail dat kan tellen is dat de nationale Chateauroux winnaar “Arthur” (B19-1084733) een volle broer is van 2e Nationaal Chateauroux 2018 tegen 13.086d.. Nationaal kopprijzen winnen zit blijkbaar in de familie want de vader van beide toppers won 9e Nat. Montluçon 11.056d., 38e Nat. Chateauroux 6.850d. , 65e Nat. La Souterraine 11.236d. en 70e Nat. Montluçon 14.230d.. 
Dat kan tellen als u het ons vraagt!

Proficiat van het hele Herbots team

B19-1084733
1e Nationaal Gueret/Chateauroux 7.100 oude duiven

Afstand: 441km
Snelheid: 1099.12 m/m

Stamkaart 

De hokken

Stefan Mertens