Meer nieuws

Mededeling van de KBDB – aflassing nationale wedvlucht Argenton 29/08/2020

06 Sep 2020

Het afgelasten van de Nationale wedvlucht uit Argenton van 29/08/2020 heeft op “sociale media” een explosie van berichten met leugens, verwijten en eveneens “publicaties onder de gordel” veroorzaakt. De KBDB betreurt dit ten zeerste!

Daarom werd er op vrijdag 04 september om 10.00u op de zetel van KBDB een vergadering belegd met alle Voorzitters van de PE’s/SPE’s, de leden van de Nationale Raad van Beheer en Bestuur en een afvaardiging van de Nationale inrichter: “O.V.V.” teneinde de ware toedracht mede te delen, dewelke heeft geleid tot het nemen van de uitzonderlijke beslissing om Argenton op 29/08/2020 te annuleren. Na een algemene inleiding door mezelf als nationaal voorzitter, dewelke door alle aanwezigen met volle aandacht werd gevolgd en het muisstil was in de zaal,  heeft Geert De Clercq er voor organisator O.V.V. gedurende ca. 1u30 een zeer gedetailleerd overzicht gegeven hoe deze uitzonderlijke beslissing tot stand gekomen is. Na deze uiteenzetting waren alle aanwezigen overtuigd dat de genomen beslissing op dat moment de enige juiste was.

Niet alleen onze Voorzitters van de PE’s/SPE’s hebben recht om de waarheid te kennen maar ook al onze KBDB-mandatarissen, verenigingen en liefhebbers.

Vooreerst dient opgemerkt te worden dat de beslissing om Argenton op 29/08/2020 te annuleren op dinsdagmiddag in samenspraak KBDB & OVV genomen werd. 
Na grondige consultatie van de weerkaarten voor het weekend van 29 & 30/08/2020, niet eerder , zoals door bepaalde personen op Facebook beweerd werd. Vandaag tijdens de vergadering werd al het bestaande e-mailverkeer ter staving voorgelegd en heeft iedere Voorzitter hiervan het bewijs met eigen ogen kunnen zien.

Aanvankelijk was er sprake om, gezien de voorspelde weersomstandigheden, de inkorving uit te stellen tot vrijdag 28 aug met voorziene lossing op zondag 30 of maandag 31 aug.

Al snel werd duidelijk dat een inkorving op vrijdag 28 aug een bijkomend probleem zou opleveren voor de inkorvingsburelen die ook snelheid en kleine halve-fond inkorfden. Dit was voor deze verenigingen onmogelijk, moeilijk realiseerbaar en zou de integriteit van de Nationale wedstrijd in gedrang kunnen brengen.

Er diende bovendien ook rekening te worden gehouden met andere elementen:

Bij de aanvang van het Seizoen 2020 was er reeds een groot voorbehoud geuit door Departement Welzijn over de inrichting van 5 Nationale grote halve-fond wedvluchten met jonge duiven. 
Na argumentatie heeft KBDB destijds de voorgestelde vluchtkalender kunnen behouden op voorwaarde dat er een evaluatie zou plaatsvinden na het Seizoen 2020.

Voorbehoud Dierenwelzijn bij de Nationale Jonge duivenwedstrijden - e-mail dd. 16/06/20
Van: Van Tilburgh Eric 
Datum: 16 juni 2020 om 13:32:13 CEST
Aan: Maggy De Clerck 
Kopie: Pascal Bodengien, Denis Sapin Patrick Marsille 
Onderwerp: RE: project kalender van de (inter)na_onale wedvluchten 2020

Beste voorzitter,

Dank voor toezenden van de vluchtkalender.

Ik heb deze doorgenomen en heb volgende opmerkingen:

Goed dat St Vincent niet meer voorzien is voor de jaarlingen.

De Fond vluchten voor de jaarlingen vallen nu ingevolge Corona later in het seizoen ,dat is ook een goede zaak.

Op de Grote halve fond is de laatste drie weken (29/8, 5/9 en 12/9) telkens een vlucht voor de jonge duiven voorzien, naast de Bourges op 8/8 en Chateauroux II op 15/8; of in totaal 5 vluchten voor de jonge duiven. Dat is niet aanvaardbaar!
Zonder vooruit te willen lopen op de beslissing die door het Sportcomité genomen zal worden kan dit bezwaar weggenomen worden indien de vlucht vanuit La Souterraine II van 5/9 zou geschrapt worden. Ik vertrouw erop dat het Sportcomité voor een diervriendelijk alternatief zal kiezen.

Met dank en vriendelijke groet,

Eric Van Tilburgh

Hoofd cel dierenwelzijnsbeleid

DEPARTEMENT OMGEVING Afdeling Strategie, internationaal beleid en dierenwelzijn Dienst Dierenwelzijn

De bewuste Argenton van 29/08 bevindt zich als 3e wedstrijd in een reeks van 5 opéénvolgende Nationale grote halve-fond wedvluchten voor jonge duiven. Elke fout zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor het verdere verloop van het voorziene Nationale jonge duiven programma.

Inkorven op donderdag 27/08, met de voorspelde weersomstandigheden (vastgesteld op dinsdagmiddag) in acht genomen was de kans zeer reëel dat we naar 4 nachten mand zouden gaan met een lossing op maandag 31 aug en voorspelde tegenwind. Zeker geen ideale omstandigheden voor jonge duiven!

Tenslotte dient u ook te weten dat, door de ongelukkige tussenkomsten van onze eigen duivenliefhebbers…, het Kabinet Weyts & Dierenwelzijn het verloop van de wedvluchten meer dan nauwlettend in de gaten houden. KBDB doet er echter alles aan om perfect samen te werken met deze Ministeries. Het bewijs hiervan zijn hun tussenkomsten teneinde onze duivensport opnieuw te laten doorgaan tijdens de Covid-19 periode. Een mogelijke foute beslissing met een slechte wedstrijd uit Argenton als gevolg en rekening houdend met de weersvoorspellingen zouden ongetwijfeld een tussenkomst in het kader van het Welzijn van onze duiven hebben uitgelokt … 

Onderstaande mail mochten we ontvangen op 10 aug van Dhr. Tiebout, Kabinetchef Minister Weyts:
Van: Tiebout Jeroen

Datum: 10 augustus 2020 om 14:17:10 CEST

Aan: Pascal Bodengien, Maggy De Clerck Patrick Marsille 
Onderwerp: Duivenvluchten tijdens hitte

Geachte heer voorzitter,

Beste Pascal,

Deze zomermaanden maken we uitzonderlijk warme temperaturen mee.

Wij ontvingen recent heel wat verontwaardigde en ongeruste berichten over het waarom wedstrijden met duiven bij deze extreme hitte met temperaturen hoger dan 30 dagen niet worden afgeschaft.

Duivenliefhebbers zelf melden ons dat vele duiven hetzij afgepeigerd thuiskomen, hetzij helemaal niet meer thuiskomen, waarbij er honderden duiven onder deze temperaturen verloren gaan.

Wij ontvingen tevens berichten van duivenliefhebbers dat verenigingen of koepels die wedstrijden wilden afgelasten omwille van de hitte door de KBDB werden teruggefloten.

Duiven -jonge en oude- te verplichten deel te nemen aan dergelijke zware inspanningen over grote afstanden leidt tot ernstige gezondheidsproblemen. Dit is onverantwoord. De grens met het aanvaardbare en toelaatbare werd het voorbije weekend overschreden door wedstrijden toe te laten. Als kabinet bevoegd voor dierenwelzijn dienen we op te treden in gevallen van dierenverwaarlozing en -mishandeling, hetgeen hetverplicht laten deelnemen van duiven aan wedstrijden onder dergelijke extreme weersomstandigheden ook is. ….

Met vriendelijke groeten

Jeroen Tiebout
Kabinetschef
Kabinet Vlaams viceminister-president bevoegd voor Onderwijs, 
Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand
Kreupelenstraat 2
1000 Brussel

Rekening houdend met het voorgaande zijn wij van mening dat de beslissing om Argenton op 29/08/2020 te annuleren de enige juiste beslissing was. Deze beslissing werd genomen in onderling overleg tussen de inrichter O.V.V. en KBDB, waarbij beiden hebben getuigd de duivensport als een goede huisvader te beheren en kost wat kost het imago ervan willen bevorderen.

Onderstaande mail mochten we ontvangen van Dhr Van Tilburgh op 01/09:
Van: Van Tilburgh Eric 
Datum: 1 september 2020 om 13:54:32 CEST
Aan: "[email protected]Kopie: Pascal Bodengien 
Onderwerp: Argenton

Geachte Voorzitter,

Dank voor de afschaffing van de vlucht op Argenton. Deze vooruitziende maatregel was noodzakelijk om verliezen door het aangekondigde slechte weer zoveel mogelijk te vermijden.

Ik ben ervan overtuigd dat deze flexibiliteit bij de organisatie van de vluchten in de toekomst meer en meer nodig zal zijn om de duiven en daardoor ook de duivensport te beschermen.

Met vriendelijke groet,

Eric Van Tilburgh
Hoofd cel dierenwelzijnsbeleid 
DEPARTEMENT OMGEVING
Afdeling Strategie, internationaal beleid en dierenwelzijn
Dienst Dierenwelzijn

Na deze vergadering was iedereen het er over eens: “het is duidelijk”.

We hopen met deze mededeling alle ongegronde geruchten de kop in te drukken en dat we, in de toekomst, allemaal kunnen samenwerken aan één gemeenschappelijk doel: de duivensport.

 

Met vriendelijke groeten.

De nationale voorzitter,

Pascal Bodengien.

 

A l’attention des mandataires des EP/EPR