Meer nieuws

Marc & Geert Pollin, Snellegem willen knallen in 2021!

03 Apr 2021

Ook bij Marc & Geert Pollin gingen we eens polsen naar de verwachtingen van het seizoen 2021 en hun antwoord is kort, bondig en duidelijk zoals je onderaan de reportage zal lezen.

Snellegem, een deelgemeente van Jabbeke, wanneer je aan de woning van Marc staat zie je in de verte de kerktoren van Snellegem, wanneer je je omdraait en tuurt ook deze van Jabbeke, meer landelijk, Vlaamser, kan je je niet voorstellen. Toch ligt deze gemeente op slechts een 10-tal kilometer vogelvlucht van de Noordzee. Met andere woorden een alles behalve gunstige ligging om de rest van het land te bekampen bij nationale races. 

Marc Pollin (75 jaar), kapitein van het schip, hoewel veel, zoniet alles, in tandem besproken wordt, is en blijft Marc de patriarch van het hok. Meningen/gedachten kunnen verschillende maar Marc neemt de doorslaggevende beslissingen op en rond het hok.

Geert Pollin (49 jaar):’Zoals gesteld wordt er veel samengewerkt in een familiegebeuren, maar mijn hoofdtaak is toch meer “het papierenwerk”.’ Zeker ook niet te vergeten zijn Diana (echtgenote Marc) en Samran (echtgenote Geert) die instaan voor veel praktisch werk en ondersteuning.
‘Door de jaren heen zijn wij gegroeid als hecht team.’ vult Geert nog aan.

Marc:  ‘Van thuis uit, mijn vader speelde ook met duiven, ben ik in contact gekomen met de duivensport. Mijn ouders waren landbouwers. De combinatie tussen het werk op het veld en het verzorgen van de duiven was niet altijd eenvoudig. Vandaar dat, vanaf mogelijk, de verzorging van de duiven grotendeels in mijn handen kwam. Eigenlijk kan je stellen dat duivensport met paplepel werd ingebracht.’
‘Na mijn huwelijk direct gestart met een eigen hok.’ vervolgt Marc, ‘Mijn echtgenote, Diana, was gelukkig ook snel gevonden voor de hobby. Naast de verzorging van onze eigen duiven waren we ook jarenlang medewerkers binnen duivenverenigingen. Ikzelf als inkorver, mijn vrouw als inschrijfster. Hierdoor zijn wellicht honderdduizenden duiven mijn handen gepasseerd, een leerrijke ervaring als beginnende duivenmelker.’

Geert:  ‘zoals je hierboven kan lezen, onze familie ademt duiven…Duiven zijn het gespreksonderwerp aan tafel, vrienden zijn veelal collega duivenliefhebbers,… moeilijk om niet geïnteresseerd te raken (LOL).
Interessant is dat ikzelf ook een beetje mijn eigen weg kan gaan binnen de sport. Zo ben ik namelijk inzamelaar voor een aantal One Loft Races. Organisatoren die ik ondertussen als vrienden kan beschouwen. Vooral de OLR Thailand, het geboorteland van mijn vrouw, waardoor vakantie en duiven kunnen gecombineerd worden.’

Duivengeschiedenis

De eerste grote mijlpaal in de geschiedenis van het hok was de aankoop van “De Vooruit”. Een duif die super gepresteerd had voor Vondelinck-Delaleeuw uit Beerst. Dit was nog van de tijd voor de pedigrees maar deze duif zou afstammen van oude soort Vanhee in combinatie met Florizoone.

In de jaren ’80 werden successen behaald met rechtstreekse kinderen, vervolgens met kleinkinderen,… wanneer we bij de huidige stambomen van de duiven ver genoeg zouden terugkeren zouden we hem zeker en vast terugvinden.

Eind jaren ’80 was er een tweede golf van basisduiven. Prestatieduiven die zich na hun vliegcarrière bewezen op het kweekhok. Enkele voorbeelden “De Perpignan” (1ste internationaal Perpignan), “De Montauban” (topprestaties op nationale vluchten)”, “De Kleine Poitiers” (fenomenale Poitiers vlieger), “De Barcelona” (10de nationaal Barcelona),… 
Deze duiven waren de grondleggers voor een nieuwe generatie.

Een nieuwe generatie, gebaseerd op vorige duiven, manifesteerde zich in het begin van de nieuwe eeuw. Toppers als “Mortifer” (Olympiade duif Dortmund Zware Fond), “Dortmunder” (Olympiade duif Fond), “Nai” (superkweeker), “Limoges” (1ste nat Limoges jl),… Combinaties uit deze toppers waren en zijn nog steeds de duiven die momenteel presteren.

De nieuwste generatie bestaat uit de nationale winnaars 2015. (klein)Kinderen van “New Belgian Pride”, “Joe”, “Bruce” en “Montauban II” maken nu deel uit van de vliegploeg.

Hok bestand en selectie 

Ons vliegduivenbestand bestaat uit een 90-tal weduwnaar (oude en jaarlingen) en een 10-tal jaarling duivinnen.
Jaarlijks worden, in verschillende rondes, een 100-tal jongen uitgelaten.
Inzake kwekers hebben een 25-tal koppels. Door de aanwezigheid van 10 kweekboxen kunnen wij gemakkelijk koppels herkoppelen. Wat toch een voordeel is. 

Selecteren is bij ons één van de eenvoudigste taken…
Wie niet presteert, gaat eruit, onafgezien afkomst!

Vorig jaar, waarin het lange tijd onzeker was of er al dan niet zou kunnen gespeeld worden, hebben wij voor de aanvang van het vliegseizoen nog eens extra streng geselecteerd. Wij zijn met veel minder duiven aan het seizoen gestart.

Trainingsschema 

Begin april wordt de vliegploeg gekoppeld, dan starten we het opleren van de weduwnaars.
In een 5-tal etappes worden die klaargestoomd voor de eerste inkorving, afhankelijk van de weersomstandigheden is dit Arras (100km)  of Clermont (200km). Eenmaal deze afstanden bereikt wordt er niet meer zelf bijgetraind. Enkel nog uitvliegen, ’s morgens en ’s avonds telkens 1uur.
Het is pas wanneer de weduwnaars op halve fond vliegen dat er aandacht wordt gespendeerd naar de jongen.

Jongen worden hoofdzakelijk opgeleerd, vliegen wedstrijden tot zelfs de nationale vluchten maar gezien de vluchten met  jonge duiven niet onze hoofdprioriteit zijn worden deze vluchten afgewerkt zonder doorgedreven motivatie. 

Voeding en verzorging

Ons voedersysteem is volledig gebaseerd op Versele-Laga.
Hun uitgebalanceerde voeding bevat al het nodige op de juiste tijdstippen. De mengelingen Traditonal Kweek, Rui en Sport worden op de betreffende tijden gevoederd.  Tijdens het vliegseizoen wordt Sport soms aangevuld met Gerry Plus.
Dagelijks gaat bij alle duiven Kaucabam in het drinken. Wij zijn ervan overtuigd dat Kaucabam de weerstand versterkt en ervoor zorgt dat hierdoor duiven minder vatbaar zijn voor kleine kwalen.
Voor het kweek- en vliegseizoen gaan wij langs bij dierenarts Wim Boddaert. Wij kuren nooit blind, steeds op advies van de dierenarts. Het dagelijks verstrekken van Kaucabam is reeds preventief.

Verwachtingen seizoen 2021?

Knallen!
Indien mogelijk…

Referenties

Eigen prestaties zijn uiteraard belangrijk.
Maar waar wij minstens evenveel, zoniet meer van genieten, is dat andere duivenmelkers slagen met onze duiven.

Een kort/beperkt overzicht van het laatste jaar:

1ste finale  OLR As Golden Pigeon Race – winter editie ’20 (50% Pollin duif)
1ste Asduif OLR Pattaya –Thailand ’20  (50% Pollin duif)
3de finale  OLR South Africa Million Dollar race ‘20  (50 % Pollin duif)
8st finale OLR Pattaya – Thailand ‘20  (50% Pollin duif)
9st finale OLR Pattaya – Thailand ‘20 (50% Pollin duif)

1ste Asduif zware fond jaarlingen Roemenië ’20  (50% Pollin duif)
5de Asduif KBDB All Round oude & jaarlingen ’20 (50% Pollin duif)

Een bewijs ook dat onze lijnen zich vlot en goed kruisen met anderen duiven/lijnen.

Marc en Geert (en echtgenotes natuurlijk), bedankt voor deze inzage en wij wensen jullie oprecht een allerbest seizoen in 2021…KNALLEN maar !