Meer nieuws

John Meurysse (Oeselgem) : met de kleine korf, maar wel een korf met een gouden randje en top van 100 km tot 900 km !

25 Nov 2019

We starten dit artikel met een paragraaf uit een vorige reportage anno 2017: Samen met zijn Kahtleen werden ze de trotse ouders van 3 flinke zoontjes die allen heel sportief zijn. Het aanwezig zijn en steunen bij hun drukke sportbezigheden (twee voetballen op Elite-niveau), hen met de beste zorgen omringen in het dagelijks leven en dan zelf nog beiden een drukke, voltijdse job hebben doet bij menigeen de vraag rijzen ‘wanneer heb je dan nog tijd voor duiven’ ?

Amper twee jaar later beslist John om de duivensport (tijdelijk) vaarwel te zeggen. Op dinsdag 3 september ll., toen bekend raakte dat de laatste nationale vlucht op vrijdag zou vliegen, viel de spreekwoordelijke druppel. Als je maar elke twee weken aan vluchten deelneemt en je ziet voor de derde keer in één seizoen je duifjes niet arriveren omdat een vlucht of inkorving wordt verplaatst is genieten van je hobby ver weg. Uiteraard worden dergelijke beslissingen genomen in het belang van de dieren doch sportvriendelijk voor de werkende liefhebber is het allerminst…

Bovendien is de combinatie van werken en een gezin met drie kinderen in combinatie met duivensport enorm belastend. Dit gaat zolang uiteraard alles meezit. Getuige hiervan de resultaten in 2017: 1. Prov. Saumur 1850 jonge duiven, 2. Prov. Saumur 1850 jonge duiven, 3. Prov. Clermont 8663 jonge duiven, 4. Prov. Narbonne 804 jaarlingen, 4. Prov. Tours 3478 jonge duiven, 5. Prov. Chateauroux 4238 jaarlingen, 9. Prov. Jarnac 1037 jaarlingen … dit met amper 75 (!) duiven op de hoklijst in wintertijd.

Alle wind in de zeilen voor het seizoen 2018 dacht menigeen doch het draaide anders uit. Samen met buurman Maurits was John de super-gedupeerde in de vogelgriepcrisis. Het hok viel binnen 3 schutskringen ingesteld door de overheid. Hierdoor kon in 2018 uiteindelijk 7 weken (!) niet aan vluchten worden deelgenomen. Vanaf half juni  tot eind juli diende de volledige vliegploeg (oude, jaarlingen en jonge duiven) op hok te blijven.

Het seizoen 2019 werd dus aangevat met een enorme handicap (jaarlingen zonder ervaring als jonge duif in 2018, oude duiven zonder ervaring als jaarling in 2018,…). Dit samen met bijhorende verantwoordelijkheid op het werk en de toenemende tendens van verplaatsen van inkorvingen of vluchten deden John beslissen er minstens voor enkele jaren van tussenuit te knijpen en alle duiven (min 2019) te koop aan te bieden.

Erfelijk belast !

John is inzake duivensport ook nog één van de relatief jonge mannen die erfelijk belast is.  In het café annex beenhouwerij van zijn grootvader in Asper-Gavere was het duivenlokaal en zijn grootvader en vader waren harde spelers op de halve fond en zware halve fond.  John speelde vrij vlug samen met vader Willy, maar toen hij veel te vroeg zijn vader aan een plotse dood verloor was het even heroriënteren. 

John was heel veel bezig geweest met de randverzorging van de duiven maar het echte ‘soigneren’ deed vader Willy.  Met de hulp van een aantal goede vrienden werd hem vlug het voederen e.d. aangeleerd….en ja, John is nogal vlug van aanleren. Hij bewees alras dat hij het zou kunnen.

Met goede ingrediënten kan je het best koken

Wanneer de basisingrediënten goed zijn en de stielkennis aanwezig is, dan is de kans op een goed resultaat veel hoger. Dat is ook de visie van John, je moet goede duiven hebben en dan je energie en inzet zeer efficiënt en effectief gebruiken. De kolonie was altijd eerder klein te noemen. Groter kon ook niet of het was binnen het tijdsbestek niet meer beheersbaar. Door deze beperktheid in aantallen is het mes van de selectie altijd vlijmscherp geweest. Duiven die wat minder goed in de hand voelen gingen er sowieso uit, duiven die enkele keren sukkelen met de gezondheid verlaten vlug het erf…en dan was er nog de selectie met de korf.

Waar haalde John zijn mosterd of liever zijn goede duiven ?

De basis van de vale en rode duiven nog steeds deze van zijn grootvader en vader (te herleiden tot duiven van wijlen De Baere Gebroeders uit Nokere en Marc Piens uit Zingem). Deze duiven zijn de basislijn in zijn stam (de Bounty-lijn) en het zijn ook deze die alle weer aankunnen tot de dagfond en zware fond. Zij werden aangevuld en met succes ingekruist met het beste van Gaby Vandenabeele (Dentergem - zoon en dochter Mister Magic, dochter Pablo), Norbert Ally  (Aarsele, succesvolle samenkweek), Vermeerbergen-Wilms (Mol) en Charles Vanlancker (Heurne). Ook met de duiven van Jos & Jan Loobuyck (Aalter) pakt dit goed en werd uit Vaillant (rechtstreekse duivin van Loobuyck) het gouden koppel topduiven Dieumerci, en Dieudonné gekweekt.  Ook met een duivin van de Keikop van Jos & Jan lukt de kweek wonderwel.

Uit het topkweekkoppel Bounty x Vaillant werden  in 2011 en 2012  4 zonen en 1 dochter gekweekt , samen vlogen ze zonder dubbelingen

 • 8. Nat. Brive                           5287 duiven
 • 15. Nat. Brive                         5287 duiven
 • 21. Nat. Poitiers                  13135 duiven
 • 23. Nat. Brive                         5287 duiven
 • 26. Nat. Cahors                      7140 duiven
 • 51. Nat. Cahors                      7140 duiven
 • 53. Nat. Limoges I               18390 duiven
 • 59. Nat. Tulle                           6972 duiven
 • 93. Nat. Brive                           8331 duiven
 • 113. Nat. Poitiers                 13813 duiven
 • 144. Nat. Bourges                19655 duiven
 • 161. Nat. La Souterraine      9548 duiven
 • 169. Nat. Chateauroux        15902 duiven
 • 183. Nat. Poitiers                  13135 duiven
 • 220. Nat. Cahors                      7140 duiven
 • 290. Nat. Poitiers                   12379 duiven
 • 485. Nat. Limoges                 18390 duiven
 • 11. Prov. Blois                           3317 duiven
 • 16. Prov. Blois                          1085 duiven

In 2013 werd de 1e provinciale asduif fond behaald (4e nat asduif fond) met de Blauwe Poitiers (uit de Bounty-lijn met de Cunego-lijn van Charles Van Lancker)

Dieumerci en Dieudonné overtuigden iedereen

Het was reeds even duidelijk dat John geen ééndagsvlieg was met zijn duiven. Het was in 2014 dat het vale broederpaar Dieumerci en Dieudonné wedijverden aan de top. Ze vlogen beiden keihard op de dagfond. Dieudonné werd uiteindelijk afgevlagd als 1e  provinciale asduif fond en 2e nationale asduif fond KBDB. Hun palmares was om duimen en vingers van af te likken.

Talrijke referenties op andere hokken, bewijs van kwaliteit

Geen mooier eerbetoon en grotere voldoening dan de prijzen die andere spelen met jouw duiven.  Door de strenge selectiemethode van John is er kwaliteit aanwezig, dat staat buiten kijf.  De selectielat wordt constant hoger gelegd en dan is het ook niet verwonderlijk dat anderen lukken met deze duiven. Er zijn toch al heel wat mooie referenties die we kunnen vermelden en dat doe John zelf ook ongelooflijk veel plezier.

 • Norbert en Stefan Ally hadden in 2019 hun jaarling ‘Witslag John’ bekomen uit samenkweek. Deze won o.a. 9e nationaal Souillac 4056 yl, 53e provinciaal Blois 4845 yl en zes maal per tiental in 2019. Vader is een zoon van Spider x Kiki
 • Gino Depestel (Ichtegem) speelt in 2019 een eerste provinciaal A Chateaudun tegen 4742 oude duiven met een zoon van Spider x Megaby, een tweede provinciaal Poitiers tegen 4.596 oude duiven met een zoon van Magibert (G. Vandenabeele) en een vierde provinciaal Tours met opnieuw een zoon van Spider x Megaby.
 • Nationaal kampioen 2019 Denduyver Fernand en Karel winnen in 2019 de 1e provinciale asduif grote halve fond KBDB met ‘Gaëlle’. Moeder is het ‘Pesteltje’, een dochter van een volle broer van de Blauwe Poitiers’ x dochter Bleek Spierke x Bo (via Gino Depestel, Ichtegem)
 • Bert Penne (Nederhasselt) speelt in seizoen 2017 de 1e provinciaal (4.802d), 1e zonaal (6.448d) en 2e nationaal (21.902d) op Argenton met Simmoneke. Zij is een dochter van een rechtstreekse duiver van John (gekocht op de kerstverkoop Herbots 2016) die een zoon is van Spider x Kiki.
 • Andre Baeckelandt (Gavere) speelt in seizoen 2016 met zijn Froome 1e provinciaal (1.943d), 1e zonaal 2.599 d en 6e nationaal (9540d) uit Chateauroux. De moeder van Froome is een rechtstreekse duivin van John. Ook in de andere provinciale winnaars van André zit steeds wel wat bloed uit de duiven van John.
 • Gaby Vandenabeele (Dentergem)
 • Youri Deblanc (Ronse)
 • Van Cauwenberghe-Ally (Aarsele)
 • Schietse Jean-Marie & Dave (Zingem)
 • Camiel Verdonck (Nazareth)
 • Vermeerbergen-Wilms (Mol)
 • Herbots Gebroeders (nazaten Blauwe Poitiers)

 

Allround

Kop van vitesse tot Narbonne. Het zijn weinig hokken gegeven dergelijke polyvalente duiven te hebben. Met de al bij al zeer kleine kolonie van John werd dit wel gerealiseerd. Door de jaren heen werd steeds geprobeerd de stam intact te houden maar weliswaar altijd het nodige nieuw bloed in te brengen. De laatste jaren werd dit bekomen bij Gaby Vandenabeele (Dentergem) met als laatste aanwinst topkweekster in wording ‘Megaby’ (dixit John de mooiste en beste duivin die hij ooit bijhaalde) en Roger Engelen (Dessel).

Succes namens het Herbots-team !