Meer nieuws

Jo Bauters (Gavere) een hok van nationale winnaars en asduiven !

01 Nov 2021

1e nationaal Poitiers
1e nationaal Limoges
1e nationaal Cahors
1e nationale asduif grote halve fond

“Moet er nog zand zijn” ?  Het is maar als je alle resultaten en titels eens samen harkt en objectief bekijkt dat je schrikt wat sommige spelers op een korte tijdspanne bijeen kunnen spelen.

Zo eentje is Jo Bauters uit Gavere.  Ten huize Bauters is duivensport familiesport. Dit was reeds zo toen Jo als jonge kerel samen met zijn vader André met de duiven begon.  Er werd, zoals bij zovelen, gestart op de snelheid in de lokale verbonden, en het was vrij vlug duidelijk dat dit geen eendagsvlieg zou worden. Er werden gemakkelijk kopprijzen gespeeld.

De basis van deze vliegploeg waren lokale sterk spelende hokken en Jo en vader hadden er wel een fijn oog om in de regio goede duiven op te kop te tikken.

Na verloop van tijd werden deze duiven op verdere afstanden getest en het bleek dat ze ook probleemloos deze afstanden konden verteren. Het is geen geheim in de duivensport dat goede snelheidsspelers, die meestal de fijne kneepjes van het vak, lees verzorgen kennen, ook gemakkelijk lukken wanneer ze op verdere afstanden hun sprong wagen.

Zo ging het ook bij Jo. Jo heeft ambitie en wordt hierin volop gesteund door zijn vrouw en twee dochters.  Het zit daar een beetje in het leidingwater want iedereen binnen het gezin is behept met de duivensport. Ook de dochters hebben hun eigen hokje en staan heel stevig hun ‘vrouw’ zelfs in die zin dat ze vader geregeld voor zijn in de wedstrijden met de jonge duiven.

Fabian, Ellis, Totti, Salvatore, 

De “openbaring” begon pas goed met de prachtige zege van Fabian op een keiharde en eerlijke Poitiers-nationaal. Deze prachtige blauwe duiver had voordien reeds ruimschoots laten zien wat hij in zijn mars had door een aantal mooie kopprijzen te vliegen, maar ditmaal was het echt pas raak. Hij werd meteen ook de stamlegger van deze kolonie en bleek ook een sterke vererver te zijn.  Zijn nazaten waren of zijn nog steeds de sterkhouders van dit hok.
In 2016 was het terug raak.  Het blauwe duivinnetje Ellis won de Asduiftitel zware halve fond jonge duiven KBDB.  Asduiven zijn topduiven, ze zijn de meest performante en meest regelmatige vliegduiven in hun categorie. Ellis deed dit met verve.  Ze is een kleindochter van Fabian en was een bewijs van  de sterke genen van deze kweeklijn.  Ook Ellis bleef op de hokken in Gavere.
In 2018 was het Totti die voor een stunt zorgde door de 1e nationaal Cahors naar Gavere te halen. Een harde eerlijke vlucht reeg hij aan zijn degen. Zijn origine ligt in de startduiven van Jo met namen zoals Marc Adam, Jan Haesaert, Beck, Charles Van Lancker enz….. allemaal zeer gekende topspelers van snelheid tot zware halve fond en dagfond.
Een volgende opmerkelijk exploot was de 1e nationaal van jaarling Salvatore in 2019 op Limoges. Hij behaalde de eerste nationaal van meer dan 10.000 jaarse duiven maar tevens was hij de snelste van meer dan 20.000 duiven. Hij is langs vaderszijde een kleinzoon Fabian en langs moederszijde Gaston Van de Wouwer x de eigen soort.
Deze indrukwekkende opsomming van echte knalprestaties zijn maar de kersen die gedurende een aantal jaren op de reeds goedgevulde taart werden gezet. Naast deze echte uitschieters zijn er nog een ganse ploeg duiven die nationaal de kop halen wat de sterkte en breedte van deze kolonie benadrukt. Ondertussen werd de basis ook uitgebreid met duiven van de allerbeste hokken op de zware halve fond, dagfond en zware fond.

Reculer pour mieux sauter

Enkele passen terug zetten om dan met een nog ruimere aanloop terug kunnen gaan voor de beste prestaties. Het doet denken aan de discipline verspringen in de sport. Dit is ook wat Jo en zijn gezin sedert twee jaar hebben gedaan. Er werden een aantal hokken bijgebouwd, de installaties werden aangepast aan de noden van een iets grotere kolonie en dit vraagt tijd van de duiven en verzorger. Ook werd vorig jaar een zeer geslaagde verkoop gehouden op de Herbots website van alle duiven ouder dan jaarling.  Het hoeft geen betoog dat dit een adempauze vraagt en dat dit de enkele passen zijn die men heeft teruggezet om de aanloop opnieuw met volle goesting en op volle kracht te kunnen nemen. Uit de beste duiven werden duiven gehouden en werd inbreng van nieuw bloed gedaan, maar dit alles vraagt nu wat tijd en rijpen en groei. Seizoen 2021, wat op zich al een zeer moeilijk seizoen was naar aanleiding van het wispelturige weer was een seizoen van aanpassen, uittesten en afstellen van de duivenhorloge. Er waren een aantal zeer sterke resultaten, maar ook mindere dagen. Jo ontkent dit niet, maar blijft hierbij rustig en ziet de toekomst zeker rooskleurig tegemoet. De kwaliteit is hoe dan ook nog aanwezig, de gekende sterk gebouwde stam rond Fabian, Ellis, Salvatore, Totti en anderen is aanwezig en werd versterkt met het beste van enkele andere tophokken. Het doel is en blijft het zwaardere werk vanaf de zware halve fond, dagfond en nu en dan eens zware fond waar Jo ook wel wil van proeven. Rendez-vous in 2022 waar met volle kracht en gebaseerd op een ijzersterke kolonie de duivenarena wordt betreden !

Alles succes vanwege het Herbotsteam !

Geert Dhaenens